Flisplater til kjøkken

På tide med en oppgradering av kjøkkenet?

Med flisplater kan du oppgradere kjøkkenet på en ettermiddag.

FØR OG ETTER: Du klarer det selv, og det er en enkel måte å få et penere kjøkken på. Foto: Simen Søvik
FØR OG ETTER: Du klarer det selv, og det er en enkel måte å få et penere kjøkken på. Foto: Simen Søvik Vis mer
Publisert
FØR: FOTO: Simen Søvik
FØR: FOTO: Simen Søvik Vis mer
ETTER: FOTO: Simen Søvik
ETTER: FOTO: Simen Søvik Vis mer

En oppgradering av kjøkkenet kan være dyrt og tidkrevende, men det skal ikke mye til for å gi kjøkkenet en ny vår.

Dette trenger du:

 • Veggpanel
 • Monteringslim
 • Målbånd/meterstokk
 • Håndsag/Stikksag
 • Fugepistol
 • Vater
 • Sandpapir
 • Tannet limspreder
 • Maskeringstape
 • Silikon
 • Fugeglatter/Såpevann

Med kjøkkenplater spiller det ingen rolle hva som er på veggen fra før. Om det er tapet, maling eller fliser spiller ingen rolle og platene er på plass i løpet av en ettermiddag.

Slike plater er blitt mer og mer populært de siste årene og er å få hos de fleste forhandlere som selger byggevarer.

Det beste er at de det verken krever fagbrev eller store kunnskaper om oppussing. Og du trenger ikke å gå til innkjøp av nytt, dyrt verktøy.

Før du starter

Det første du må gjøre er å ta gode mål av veggen. Hvor mye skal dekkes med nye plater, og holder det med en plate i høyden eller må du ha to?

Deretter bør du sjekke at veggen er jevn. Den trenger ikke være i lodd, men ujevnheter bør fjernes.

Tilpass platene
Det som tar mesteparten av tiden, er tilpassing av platene. Har du lengde- og høydemålene med deg til butikken, kan du være heldig å få hjelp.

SAG RETT: Støtt gjerne sagen slik at du kutter i en rett linje. Merk deg at platen ligger med dekorsiden vendt ned når vi bruker stikksag. Med håndsag hadde platen vendt andre veien. FOTO: Simen Søvik
SAG RETT: Støtt gjerne sagen slik at du kutter i en rett linje. Merk deg at platen ligger med dekorsiden vendt ned når vi bruker stikksag. Med håndsag hadde platen vendt andre veien. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Gjør du det selv bør du sjekke hvordan platen skal sages. Her har vi brukt Berry Alloc sine kjøkkenplater og de anbefaler å la dekorsiden ligge opp når du bruker håndsag, mens dekorsiden bør ligge ned hvis du bruker stikksag. Det er for å sikre at fliser fra sagingen havner på rett side.

Det beste er hvis du klarer å bruke så mange hele plater som mulig. På grunn av damp og fett som kan løsne limet bør du unngå skjøter bak komfyr og oppvaskmaskin.

Treff mønsteret

FUGER: Plater med flisemønster har også falske fuger. Da er de viktig at platene treffer hverandre riktig, slik at det ikke blir dobbel fug i skjøten. FOTO: Simen Søvik
FUGER: Plater med flisemønster har også falske fuger. Da er de viktig at platene treffer hverandre riktig, slik at det ikke blir dobbel fug i skjøten. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Start i et hjørne og jobb deg utover. Plater med flisemønster har fuger på den ene siden, men ikke på den andre. Da er det viktig at en side med fuge treffer en side uten.

Det beste resultatet oppnår du hvis endene du selv har kuttet vender inn mot hjørnene.

Når lengde og høyde er tilpasset, kan du måle opp avstanden til stikkontakter og andre «hinder» langs veggen. Stikkontakter skal ligge over platen. Det er derfor viktig å skru av kontakten før du måler og mål opp hullet som befinner seg under.

Her kan det med fordel brukes en hullsag, men også en vanlig sag eller stikksag kan brukes til å skjære ut hullene.

Gi limet feste
Når alle sider og hull er tilpasset, er det på tide å rydde kjøkkenbenken. Vask overflaten godt, gjerne med et avfettingsmiddel. Gamle fliser kan trenge en runde med sandpapir for å gi bedre feste til limet.

Fjern plasten fra baksiden av platen. Plasten på forsiden kan sitte på til limet har tørket. Bruk sandpapir på baksiden for å gi limet bedre feste.

PUSS: Gi baksiden en litt røffere overflate ved hjelp av sandpapir. Bruk gjerne en pussekloss for å gjøre arbeidet enklere. Når siden er pusset får limet bedre feste. FOTO: Simen Søvik
PUSS: Gi baksiden en litt røffere overflate ved hjelp av sandpapir. Bruk gjerne en pussekloss for å gjøre arbeidet enklere. Når siden er pusset får limet bedre feste. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Bruk det limet som produsent og selger anbefaler for best resultat. Påfør limet i to deler langs veggen i u-former. Påfør limet hvor platen skal festes. Skal det skjøtes en ny plate, legger du godt med lim der skjøten kommer.

FORDELER LIMEt: En tannet limspreder fordeler limet utover hvor skjøten eller starten på platen er. Da få man et jevnere feste. FOTO: Simen Søvik.
FORDELER LIMEt: En tannet limspreder fordeler limet utover hvor skjøten eller starten på platen er. Da få man et jevnere feste. FOTO: Simen Søvik. Vis mer

Bruk en tannet limspreder til å dra lim utover i hver enda.

Skjøt platene
Platen skal ligge 2-3 millimeter over benken. Et triks for å holde platen oppe uten at den sklir ned, er å legge treplugger under, eller bruke mynter av samme størrelse.

Legg platen inntil veggen og legg på press ved hjelp av kroppen. Bruk en vater til å justere den første platen. Da kan skal det være enkelt å skyve neste plate inntil og samtidig treffe mønsteret.

Tett igjen åpningene

Når alle platene er på plass, må limet tørke før kanter og hjørner tettes. Med de platene vi har brukt blir det anbefalt å vente i to døgn. Deretter er veggen klar til å tettes med silikon.

SILIKON: Tett alle hjørner og åpninger med silikon. FOTO: Simen Søvik
SILIKON: Tett alle hjørner og åpninger med silikon. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Legg maskeringstape over kjøkkenbenken med en liten åpning inn til veggen. Legg også maskeringstape over veggen med en liten åpning ned til benken. Da slipper du gris, og overgangen blir jevn.

Fyll silikon i alle overgangene. Dekk silikonen med såpevann og dra silikonen utover ved hjelp av en fugeglatter eller din egen finger.

Oppdatert påsken 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer