- Vi ble ganske overrasket da vi fikk brevet i posten. Vi visste ikke at dette ville bli konsekvensen av at vi bygget på huset, sier Jamieson Pothecary til Dinside.no.
Nylig ble boligen hans på Lofthus i Oslo bygget på, slik at boligens bruksareal økte fra 159 til 205 kvadratmeter. Kort tid etterpå fikk Pothecary et brev fra vann- og avløpsetaten, som opplyste om at husstanden får ny beregning av vann- og avløpsgebyr grunnet økt boligareal.
Basert på beregningene kommunen la ved brevet, vil Pothecary måtte betale 2100 kroner mer for vann og avløp årlig inkludert merverdiavgift.



To måter å beregne gebyret
I Oslo kommune og mange andre kommuner kan innbyggerne velge om de vil betale vann- og avløpsgebyr etter boligens areal eller for faktisk forbruk:
- Første alternativ beregnes ved å ta boligens bruksareal, som blir hentet fra plan- og bygningsetatens data. Bruksarealet blir videre ganget med 1,3 og prisen for vann og avløp (merk at dette er Oslo kommunes beregningsmetode, så det kan være andre måter det regnes ut i din kommune).
- Ved å installere vannmåler, derimot, blir husholdningens faktiske forbruk lagt til grunn for vann- og avløpsgebyret de må betale.

Nesten 18.000 kroner skiller Norges billigste og dyreste kommune
- Bygger du på boligen, blir dermed avgiften høyere. Dersom du har vannmåler, betaler du for eksakt vannforbruk uavhengig av boligens størrelse, sier kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud i Oslo kommunes vann- og avløpsetat til Dinside.no.
Det vil si at hvis Pothecary hadde betalt etter faktisk forbruk, er det ikke sikkert han ville fått høyere vann- og avløpsgebyr etter påbyggingen.
På den andre siden er det flere kommuner som har gjort det obligatorisk å installere vannmåler for alle eiendommer, boliger og næringsbygg som er tilknyttet offentlig vann og/eller avløp, deriblant Gjerstad og Ski kommune.
- Vannmåler er mer lønnsomt
Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund, trekker fram at ifølge forurensningsforskriften kan både kommunen og den enkelte gebyrpliktige kreve at årsforbruket fastsettes ut fra målt forbruk.

Krever vann-investeringer på 280 milliarder. Så mye vil det koste det deg
«Den enkelte gebyrpliktige må selv bekoste slik måling, og målingen må utføres med vannmåler etter kommunens anvisning», står det videre.
- Det er nok alltids mulighet for å ikke installere måler, men det vil neppe være lønnsomt, sier Leisner til Dinside.no.
Økt areal = økte utgifter
Ifølge Huseiernes Landsforbund er det også andre utgifter knyttet til boligen som kan øke samtidig som arealet. Her er to eksempler:
- Mer plass kan føre til at du bruker mer strøm til oppvarming, belysning og lignende.
- I tillegg vil en stor bolig ofte ha flere som bor, kanskje en utleieenhet også, og da må du ofte ha en større avfallsdunk, som du nok vil betale mer for.
Dinside gjør oppmerksom på at Jamieson Pothecary er ansatt som motorjournalist i Aller, samme konsern som eier Dinside og Dagbladet.
