Vann- og avløpsgebyr

Påbygg førte til kraftig avgiftsøkning

Jamieson Pothecary må ut med flere tusen ekstra for vann og avløp etter at han bygget på huset. Han kunne unngått dette ved å betale for faktisk forbruk.

UTREGNING: Hvis vi legger det nye bruksarealet til grunn, øker Pothecarys vann- og avløpsgebyr med over to tusen kroner årlig. Foto: Eilin Lindvoll.
UTREGNING: Hvis vi legger det nye bruksarealet til grunn, øker Pothecarys vann- og avløpsgebyr med over to tusen kroner årlig. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ble ganske overrasket da vi fikk brevet i posten. Vi visste ikke at dette ville bli konsekvensen av at vi bygget på huset, sier Jamieson Pothecary til Dinside.no.

Nylig ble boligen hans på Lofthus i Oslo bygget på, slik at boligens bruksareal økte fra 159 til 205 kvadratmeter. Kort tid etterpå fikk Pothecary et brev fra vann- og avløpsetaten, som opplyste om at husstanden får ny beregning av vann- og avløpsgebyr grunnet økt boligareal.

Basert på beregningene kommunen la ved brevet, vil Pothecary måtte betale 2100 kroner mer for vann og avløp årlig inkludert merverdiavgift.

To måter å beregne gebyret

I Oslo kommune og mange andre kommuner kan innbyggerne velge om de vil betale vann- og avløpsgebyr etter boligens areal eller for faktisk forbruk:

  • Første alternativ beregnes ved å ta boligens bruksareal, som blir hentet fra plan- og bygningsetatens data. Bruksarealet blir videre ganget med 1,3 og prisen for vann og avløp (merk at dette er Oslo kommunes beregningsmetode, så det kan være andre måter det regnes ut i din kommune).
  • Ved å installere vannmåler, derimot, blir husholdningens faktiske forbruk lagt til grunn for vann- og avløpsgebyret de må betale.

- Bygger du på boligen, blir dermed avgiften høyere. Dersom du har vannmåler, betaler du for eksakt vannforbruk uavhengig av boligens størrelse, sier kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud i Oslo kommunes vann- og avløpsetat til Dinside.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer