Slik pakker du inn julegaver

Pakketrikset du må kunne

Har du noen gang lurt på hvordan du skal pakke inn gaver i jula? Vi har noen gode tips som kan få deg i gang!

GENIALT: Med dette tipset får du enkelt pakket inn de vanskelige gavene. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nevøen din ønsker seg ny fotball til jul, sier du? Ikke noe problem dersom du kan disse pakkemetodene. Det finnes nemlig mange lure måter å pakke gaver med vriene former på.

Tre kjappe løsninger

Den ene måten du kan pakke inn gaver uten at papiret blir krøllete, er å lage din egen gavepose ut av gavepapir, som i videoen på toppen av denne artikkelen. På den måten vil du få en pose som passer perfekt til størrelsen på gaven din. Toppen kan pyntes med en hank ved å kutte to hull med hullmaskin og dra en snor gjennom.

En annen fantastisk måte å pakke inn gaver på, er å bruke knytemetoden. Finn et gammelt, firkantet sjal hjemme som du ikke lenger har bruk for, eventuelt om du finner et på bruktbutikken som kanskje vil passe til personen du gir det til. Legg gaven på midten at tøystykket og knyt først det ene hjørnet sammen med det motsatte hjørnet. Gjør det samme med de to siste hjørnene. Ikke bare slipper du å kaste bort papir, men innpakningen blir en del av gaven. Konseptet heter "knot wraps" på engelsk og det finnes flust av kule måter å knyte gaver på.

Et annet supert tips er å kjøpe en fin gaveeske fra eksempelvis bokhandelen. Så lenge den er større enn objektet selv, har du en veldig fin innpakning som er enkel å håndtere. Pynt den med litt jutehyssing og kanskje litt granbar, så har du en litt mer miljøvennlig pakke. Ikke bare er den enkel å pakke og pakke opp, men boksen kan gjenbrukes flere ganger.

UNIKT: Å knyte gavene er en nydelig erstatter for gavepapiret. Ikke bare sparer du miljøet, men gaven din vil skille seg positivt ut i mengden under treet. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten
UNIKT: Å knyte gavene er en nydelig erstatter for gavepapiret. Ikke bare sparer du miljøet, men gaven din vil skille seg positivt ut i mengden under treet. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten Vis mer

Sorter i restavfall

Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune, ber folk å sette seg inn i hvordan alt julegavepapiret skal sorteres etter man har revet opp pakkene i hui og hast.

– Det er nemlig sånn at «billigrullene» med tynt, glanset papir skal kastes i restavfallet. Dette er nesten ikke papir, i den forstand at det mangler papirfibre. Det er mengde fibre som bestemmer om papir kan gjenvinnes og hva det eventuelt kan gjenvinnes til, forteller han.

Fredriksen forteller til DinSide at man kan merke om gavepapiret faktisk er papir, dersom du river litt i det. Dersom det mangler ritsj-lyden og motstanden som ekte papir har, vil det måtte gjenvinnes som restavfall.

– Dette tynne papiret blir bare til en slags leire hvis det havner i gjenvinningen sammen med øvrig papir, sier han.

Budskapet til renovasjons- og gjenvinningsetaten er derfor todelt:

1. Det tynne billigpapiret er restavfall. Det samme gjelder gavebånd og hyssing.

2. Bruk solid papir som gjerne kan brukes på nytt neste år. Eller vær kreativ med esker og andre alternative innpakningsmetoder, slik at innpakningen blir en gave i seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer