Snekre pallekarm

Pallekarm snekret på 20 minutter

Har du noen gamle plankebiter liggende, kan du fint lage pallekarm selv. Denne ble snekret på under en halvtime - se video av hvordan vi gjorde det!

HJEMMESNEKRET PALLEKARM: Denne pallekarmen var lett å lage på 20 minutter. Den består av åtte like lange terrassebord. Hver vegg er to planker skrudd fast ved siden av hverandre i oppmålte klosser brukt som lekter. Så skrudde vi sammen alle de fire langsidene i hjørnene slik at det ble en ramme. I bunnen la vi en fiberduk som vi spikret fast i hver vegg på innsiden før vi fylte med på med lecakuler, jord og plantet i jordbær. Rundt hele kanten festet vi kobbertape på til slutt for å holde sneglene unna bedet. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du vil lage til en liten kjøkkenhage med friske urter og salat, kan du enkelt plante dette i en litt større blomsterpotte eller i en trekasse med god drenering.

Men mange foretrekker å dyrke spiselige planter i pallekarm, og pallekarmen kan også gjøres om til et lite drivhus med tak eller lokk på, hvis du senere ønsker å supplere med urter som krever litt varmere vekstforhold, for eksempel.

Pallekarm er ikke bare praktisk, det er også ganske enkelt å bygge selv. Her får du tipsene!

Før du bygger pallekarmen

- Før du bygger pallekarm er det viktig å tenke på hva du har lyst til å dyrke i den. Trenger røttene mye jord slik at pallekarmen må være høy, eller holder det med en lavere pallekarm?

Det råder Sissel Rosenfeld, daglig leder hos Bokashi Norge.

Vil du ha flere pallekarmer ved siden av hverandre er det også viktig å tenke på hvordan du skal komme til hvert enkelt bed. Er det for eksempel nødvendig å komme til med en trillebår mellom to høye bed, må de plasseres lenger fra hverandre enn hvis du har to lave bed ved siden av hverandre.

Så må du ha klart for deg hvor mye du vil dyrke i pallekarmen, opplyser Rosenfeld.

Ut i fra dette, avgjør du størrelsen på pallekarmen før du snekrer i vei.

Utstyret du trenger

Nå har du en plan.

Neste steg på veien er å ha alt det nødvendige utstyret på plass. Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, samt bloggeren bak Mittlilleprosjekt.no, har snekret mange funksjonelle inne- og utemøbler selv, og pallekarm er intet unntak:

- En pallekarm kan bygges med terrassebord liggende og fire planker i hjørnene for å skape en ramme. Og så bygger du den så høy du ønsker, sier Haugholt.

Det er estetisk pent og fint å bruke terrassebord om pallekarmen skal ha en sentral plass i hagen. Men om utseendet ikke er så viktig, er det ekstra lettvint å bruke en gammel spikerpalle som byggemateriale, tipser de to ekspertene.

Å bygge pallekarm av en gammel arbeidspall er noe Maria Berg Hestad, som også jobber i Bokashi Norge, er grønnsaksdyrker og leder av Det Grønne Skafferi, viser hvordan du kan gjøre i denne videoen.

Vi snekret også en enkel pallekarm av noen gamle terrassebord vi hadde liggende - fremgangsmåten ser du i videoen øverst i artikkelen!

Det viktigste utstyret du trenger for å bygge pallekarm er:

 • Valgfritt materiale, for eksempel terrassebord eller planker fra en gammel spikerpalle.
 • Sag
 • Spiker
 • Hammer
 • Eventuelt skruer og skrutrekker
 • Tommestokk og blyant
 • Fiberduk og eventuelt stiftemaskin
 • Eventuelt knotteplast

Slik bygger du pallekarm

 • Vil du ha en helt kvadratisk pallekarm, måler du opp, merker av og sager til åtte like lange plankebiter som du skal sette sammen som en ramme (vil du ha pallekarmen litt lavere, kan du bruke fire plankebiter i stedet for åtte).
 • Sag så opp fire, tykkere klosser som skal festes i de fire hjørnene i rammen.
 • Du begynner med å lage den første veggen: Legg to planker ved siden av hverandre og spikre fast en kloss på innsiden av endestykket på disse to plankene, spikre så en ny kloss på det andre endestykket av de to plankene.
 • Gjenta samme prosess for å lage de tre siste veggene til pallekarmen.
 • Nå skal du sette alle delene sammen til en ramme. Spikre ett og ett hjørne sammen med hverandre, spikre fast i hjørneklossen.
 • Når pallekarmen er snekret sammen, kan du velge å feste en fiberduk i bunnen av pallekarmen. Denne stifter du på eller spikrer fast, skjær av overflødig stoff på sidene.
 • Nå er pallekarmen klar. For å få en pallekarm som er ekstra robust, er det lurt å dekke veggen på innsiden med fuktbestandig materiale, tipser Rosenfeld. For eksempel knotteplast.
PALLEKARM: Vi fulgte oppskriften over, og slik ble resultatet av den hjemmesnekra pallekarmen. Foto: Linn Merete Rognø.
PALLEKARM: Vi fulgte oppskriften over, og slik ble resultatet av den hjemmesnekra pallekarmen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Når du bygger selv er det også mulig å lage morsomme former, husk at en oppbygd kjøkkenhage ikke må være firkantet eller rektangulær. Det kan live opp i hagen med et trekantet eller sekskantet bed, sier Rosenfeld.

Plassering av pallekarm

Riktig plassering av pallekarmen er svært viktig for at plantene i den skal trives. Husk gode lysforhold:

- Grønnsaker er avhengige av mye lys. Velg det stedet i hagen hvor du har mest sol.

De to ekspertene har også noen andre nøkkeltips:

 • Pallekarmen kan stå på platting, men husk å dekke plattingen godt til slik at den ikke råtner under pallekarmen. En pallekarm med tett bunn på en platting trenger god drenering i bunnen og kan med fordel være høyere enn en pallekarm som settes direkte på gress eller grus, slik at du får plass til både nok jord og dreneringsmasse i bunnen.
 • Å plassere pallekarmen på grus er praktisk for å holde sneglene unna grønnsakene og urtene oppi karmen. Sneglene er ikke glade i stein, de bruker lenger tid og energi på å komme seg fremover der.
 • Det er smart å feste kobbertape rund pallekarmen for å holde sneglene unna.
 • Et gammelt vindu eller to kan også brukes som lokk på toppen. Dette virker som et drivhus og gjør at det du dyrker får mer varme og vokser bedre.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer