Palmeolje i nesten alle ferdigpepperkaker

Kun én produsent dropper bruk av palmeolje i sine pepperkaker.

Det er palmeolje i de aller fleste ferdige pepperkakene og i ferdig pepperkakedeig.  Foto: All Over Press
Det er palmeolje i de aller fleste ferdige pepperkakene og i ferdig pepperkakedeig. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen nærmer seg og butikkene selger både ferdig pepperkakedeig og ferdige pepperkaker. Grønn Hverdag har sett nærmere på hva disse produktene faktisk inneholder, og har funnet innhold av palmeolje i de aller fleste produktene.

Bare én produsent som leverer pepperkaker til dagligvarebutikkene, bruker ikke palmeolje i produktene.

Sjekk om matvarene inneholder palmeolje

Denne ferdige pepperkakedeigen inneholder ikke palmeolje, i motsetning til de andre som selges i dagligvarebutikkene. Foto: Lierne
Denne ferdige pepperkakedeigen inneholder ikke palmeolje, i motsetning til de andre som selges i dagligvarebutikkene. Foto: Lierne Vis mer


Helt uten palmeolje

Lierne Bakeri selger pepperkakedeig, pepperkakehjerter og krumkaker uten palmeolje.

– Dette er det første året vi baker pepperkaker uten palmeolje, sier Geir Holen, kommunikasjonsrådgiver i Lierne Bakeri til Grønn Hverdag, og legger til at de jobber med å utfase palmeolje fra alle produktene sine.

Så langt skal bakeriet ha byttet ut palmeoljen i 12 av 17 bakevarer. Også produkter fra Samson og Den gode baker er uten palmeolje, men disse selges ikke i dagligvarebutikkene.

Vil du vite hvilken ferdigmat som inneholder palmeolje, lanserte Grønn Hverdag sin palmeoljeguide tidligere i år. Guiden viser hvor stor innhold av palmeolje det er i en rekke varianter av ferdigmat. Går man inn på kategorien julekaker, finner man ut innholdet i hvert enkelt produkt, i prosent.

Blant ferdigpepperkaker og -deig er det Bertil pepperkake, Rema 1000 pepperkakedeig og Coop pepperkakedeig som har det høyeste innholdet av palmeolje.

Det er også verdt å merke seg at kjeks er en matvare som kan skjule store mengder palmeolje blant ingrediensene - uten at det står oppgitt palmeolje blant ingrediensene, men vegetabilsk fett.

Les også: Syns du smak er viktigst, er disse pepperkakene best

Derfor bør du holde deg unna palmeolje

Også produkter fra Samson og Den gode baker er uten palmeolje, men disse selges ikke i dagligvarebutikkene.


Grønn hverdag syns det er skuffende at så mange julekakeprodusenter bruker palmeolje i større eller mindre grad i sine produkter.

– Grønn Hverdag er skuffet over at ikke flere produsenter av pepperkaker og pepperkakedeig har erstattet palmeolje med andre og bedre oljetyper eller smør. Derfor anbefaler vi å bake selv, eller kjøpe pepperkaker fra Lierne. Den skal være fri for palmeolje, sier Espen Heggedal, daglig leder i Grønn Hverdag til DinSide.

Årsaken til at de ønsker mindre bruk av palmeolje, er at produksjonen av oljen er til stor belastning for miljøet. Dessuten er palmeolje ugunstig for helsen.

– Produksjon av palmeolje er en viktig årsak til nedhugging av regnskogene i Asia. Mange av de store matprodusentene i Norge har tatt ansvar og fjernet palmeolje de siste to årene, blant annet på grunn av press fra forbrukerne og kampanjen fra Grønn Hverdag og Regnskogsfondet, sier Heggedal.

Bake selv? Kanskje du bør prøve en av disse kjøkkenmaskinene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer