Pant og avgift på kapselkaffe

Nå bør du ikke kaste dem i søpla lenger.

Snart innføres pant på kaffekapslene her til lands, akkurat som i Østerrike. Foto: Per Ervland
Snart innføres pant på kaffekapslene her til lands, akkurat som i Østerrike. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert 1. april 2013 og var således årets aprilspøk fra DinSide. Gikk du på den?

Nordmenn over 15 år drikker fem kopper kaffe i gjennomsnitt hver dag, og dermed er Norge i verdenstoppen når det gjelder kaffeforbruk; kun slått av Finland.

Spesielt har mengden økt etter at kapselmaskinene kom for fullt, og mange produsenter har kastet seg på bølgen og lager både kaffemaskiner og kapsler. Det var Nestlé som var først ute her til lands med sitt Nespresso-system, mens både Bosch (Tassimo), Philips (Senseo) og Nescafé (Dolce Gusto) også har sikret seg markedsandeler.

Sammenlignet med traktekaffe er prisen vesentlig høyere pr kopp på disse maskinene. For et par uker siden så vi på hva kapselkaffen koster, der Nespresso-kapslene var dyrest med 3,50 kroner i snitt pr kopp.

TEST: Dolce Gusto kaffemaskin
TEST: Philips Senseo kaffemaskin
TEST: Bosch Tassimo kaffemaskin
Test av kaffemaskiner (inkl Nespresso)
Guide: Slik kjøper du kaffemaskin

Pant og miljøavgift

Dersom Regjeringen får det som de vil, kan kaffekoppene bli langt dyrere senere i år. I et lovforslag lagt frem av miljøvernsminister Bård Vegar Solhjell ønsker Regjeringen å innføre både pant og avgift på kapslene fra 1. juli i år. I forslaget foreslås miljøavgiften på kaffekapsler å settes til kr 2,20 pr enhet, mens pantesatsen blir på én krone. Dermed blir mange av de populære kapslene dobbelt så dyre i innkjøp som de er i dag.

En lignende panteordning er allerede innført i Østerrike og har vært en ubetinget suksess. Der har returandelen vært høyere enn hva tilfellet er på brus- og ølflasker. Østerrike har imidlertid ingen ekstra avgift på kapslene utover panten.

Pant: Her er nordmenn verst

Miljøvernsorganisasjonen Grønn Hverdag jubler over forslaget. I et intervju med NRK tidligere i år, uttrykker miljørådgiver May Lise Talgø at kaffekapslene er et miljøproblem:

– Det er råmaterialer som vi trekker ut av naturen. Plast kommer fra olje, aluminium kommer blant annet fra mineraler i jorden. Disse mineralene brukes opp. Det å bruke disse mineralene til engangsprodukter er lite gjennomtenkt og lite fornuftig, sier hun.

Panteautomater i 2014

Panteautomatprodusenten Tomra er allerede i gang med utviklingen av nye panteautomater som kan ta i mot de små kapslene. De vil imidlertid ikke være ferdige før tidligst høsten 2014.

Liv-Grete Henriksen i Tomra forteller at de er i gang med produksjonen av de nye panteautomatene.
Liv-Grete Henriksen i Tomra forteller at de er i gang med produksjonen av de nye panteautomatene. Vis mer


På telefon fra påskefjellet forteller Liv-Grete Henriksen i Tomra at panteautomater for kaffekaspler vil by på langt større utfordringer enn det selskapet har på flaskeautomater.

– De små kapslene kommer i mange forskjellige fasonger, og vi må også ta høyde for at flere varianter vil komme i fremtiden, forteller hun til DinSide.

På grunn av den avanserte optiske teknologien som brukes for å gjenkjenne hver enkelt kapsel, vil de også være såpass dyre å produsere at de ikke vil bli å finne overalt. I første omgang er bestillingen på 350 maskiner, og disse blir plassert i nærheten av miljøstasjoner, avfallsplasser og lignende.

– Betyr det at folk må samle opp kaffekapsler tilsvarende et drøyt års forbruk før de får pantet dem?

– Ja, dersom panteavgiften innføres i juli som Regjeringen foreslår, gjør det jo i praksis det, sier Henriksen.

– Det er godt de ikke er så store, da, i hvert fall, ler hun til slutt.

Hva synes du om dette miljøtiltaket? Vi hører fra deg i debatten under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer