Papirarbeidet

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Byråkratiet rundt husbygging er noe mange irriterer seg over. Skjemaene er mange, men vi har tatt for oss de viktigste.

Trøsten er at husleverandøren må ta seg av deler av papirarbeidet.

Byggetillatelse

Byggetillatelse er blant områdene hvor husleverandøren holder orden i skjemaene. Du har ikke lov til å begynne med sprenging eller graving på tomta før kommunen har gitt deg tillatelse.

Typehusfirmaet, eller arkitekten, fyller vanligvis ut og sender søknaden, som skal ha vedlagt situasjonskart, tegninger av planløsning, snitt og fasader samt gjenpart av nabovarsel. Nabovarsel må altså være gitt.

Kommunene bruker ofte sjokkerende lang tid å å behandle søknadene - faktisk opp mot et år i de verste tilfellene. Ofte er store, folkerike kommuner tregere enn utkantkommuner.

Enkelt tiltak:
Kompliserte husprosjekter tar ofte lengst tid, mens ferdighus i etablerte boligområder kan få byggetillatelse innen en måned.

Du kan søke om "enkelt tiltak", som kommunen har plikt til å behandle innen fire uker.

Forutsetningen er at du har gjort en del av arbeidet, for eksempel innhentet uttalelse fra alle berørte parter samt levert alle løyver, tegninger og planer for prosjektet. Du må ikke ha behov for dispensasjoner fra reguleringsplaner og andre vedtekter.

Nabovarsel

Du har plikt til å sende/dele ut nabovarsel, som skal inneholde tegninger av huset og oversiktskart. Naboer og gjenboere får informasjon og en mulighet til å uttale seg om prosjektet.

Smarte husbyggere går rundt til naboene og får underskrifter på at de ikke har noe å utsette på byggingen. Andre havner derimot i strid med naboene, og må utsette byggestarten.

Et nabovarsel skal fortelle mottakerne at de har to uker på seg til å melde innsigelser til kommunen. Du kan bruke Statens bygningstekniske etats skjema for nabovarsel.

Ulike tegninger

 • Hustegningene: Tegningene av selve huset. Husk at om du ber byggfirmaet om å endre tegningene, løper taksameteret.
 • Situasjonskart: En oversiktstegning over området der du bygger huset.
 • Fasadetegninger: Tegninger som brukes for å planlegge husets fasade.
 • Plantegninger: Tegninger som viser husets innvendige romdeling.
 • Snittegninger: Tegninger som viser husets høydemål, takgrader- og bredder.

  Veirett

  Informasjon om tomtas veirett finnes som regel i tinglysningen av tomtas skjøte. Det skal stå hvem som eier tomtene veien krysser, framtidig vedlikehold, snømåking samt prisen for å koble seg på veien.

  Finner du ingen slik informasjon, bør du sjekke om det er en kommunal eller privat vei.

  Er veien privat, bør du ta kontakt med naboene/tomteeierne med tanke på å få i stand en avtale om veirettighetene.

  Andre ting

  Du må også fylle ut og sende inn søknad/melding om disse tingene:

  Byggelån

  Endringer av huset

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer