Når solen steker, er det digg med en kald øl eller brus som dugger på glasset.
Men akk, så irriterende at flasken du har stående er lunken. For å kjøle drikken ned, er det selvsagte svaret å legge flasken i kjøleskapet. Da er det synd at du må belage deg på å vente opptil en time før den blir kald nok.
Men - det finnes flere metoder som skal kjøle ned drikken på en kjappere måte.
Til ett av disse triksene trenger du kjøkkenpapir og vann.
Dette måtte vi selvsagt teste.
Papir-metoden
Kjøletrikset skal funke på glassflasker.
Dette trenger du:
- To sammenhengende ark med tykt kjøkkenpapir.
- En romslig glasskål med kaldt vann
- Tilgang på kjøleskap
Slik gjør du:
Fyll bunnen av glasskålen med kaldt vann, brett kjøkkenpapiret sammen en gang:

Legg papiret ned i vannet og la det bli gjennomvått:

Ta papiret opp igjen og klem forsiktig ut vannet. Finn frem glassflasken med drikken i. Brett kjøkkenpapiret rundt flasken, husk at det skal dekke hele flasken. Trykk det godt rundt flasken slik at det sitter skikkelig, klem ut ekstra vann:

Til slutt legger du flasken med papirtørkle i kjøleskapet. La den ligge der i noen minutter:

Ta ut flasken, nå skal drikken være god og kald:

Konklusjon:
Ja, det funker til en viss grad. Drikken ble ikke iskald, men den ble greit kjølig til å kunne drikkes, mener vi. Vi lot flasken ligge i kjøleskapet i 5 minutter, så vi vil anbefale at du lar den ligge i alle fall 10 minutter.
Kjølemiks av isbiter, vann og salt
Silje van Hoek, produktutvikler i Hansa Borg Bryggerier, var derimot skeptisk til tørkepapir-metoden, da vi snakket med henne i forbindelse med temaet i 2019.
- Det kommer selvsagt an på hvordan man pakker inn flasken med papir, men det vil trolig ha liten eller ingen effekt på kjølingen. Muligens til og med motsatt effekt, mener van Hoek.

Hvorfor går plastflaskene ut på dato?
Hun anbefaler heller noen andre kjøletriks du kan prøve ut. For eksempel kan du alltids legge øl og brus i fryseren for å kjøle det ned kjapt.
- Det eneste man må ha i bakhodet er at dersom man fryser ølet helt, så vil det bli uklart ved tining. Dette vil ikke påvirke smaken og heller ikke vedvare, men dersom man ikke er klar over det, vil man altså se en forskjell, forteller van Hoek.
Men tre andre metoder er enda raskere, ifølge van Hoek.
Det du trenger er isbiter, vann og salt.
- Isbiter i bøtte/skål/vask:
Legg glassflasken eller boksen med drikke i en stor skål, bøtte eller i en vask og dekk til med isbiter. La flasken/boksen ligge der noen minutter mens du roterer på den underveis. Drikken skal da være godt nedkjølt etter 20-30 minutter.
- Isbiter og vann i bøtte/skål/vask:
Vil du kjøle drikken ned enda raskere, kan du fylle kaldt vann over isbitene. Drikken skal da være godt nedkjølt etter 10 minutter.
- Isbiter, vann og salt i bøtte/skål/vask:
Så supertipset: Hvis du heller oppi en kopp med salt per liter med isbiter, da helst granulert salt, skal dette kjøle ned drikken på to-tre minutter. Husk da å blande saltet godt i vannet, i tillegg bør du rotere flasken/boksen konstant gjennom disse minuttene.
- Har du tilgang på tørris er dette også særdeles effektivt, understreker van Hoek.
Optimal temperatur
Magnus Godiksen, kommunikasjonsansvarlig hos Coca Cola Norge, vedgikk at det nok finnes mange måter å kjøle ned drikke på, men han sverger til gamlemetoden.

Dette bør du være klar over hvis du er glad i vin
- Det som virkelig fungerer er å la produktet stå i et kjøleskap. Så hvis du vil nyte iskald drikke på stranda eller andre steder i sommervarmen, er det best å planlegge godt i forveien, uttalte Godiksen.
- Skal du ut på tur er det lurt å ta med en kjølebag med fryseelementer. Da er du helt sikker på at drikken holder en lav temperatur, la han til.
Skal den kalde drikken smake best, mente Godiksen at det finnes en optimaltemperatur.
- Den ligger på 4-6 grader, avsluttet han.
