Paradisøyene du har råd til

Du kan faktisk få din egen lille tropeøy med strandlinje og kokosnøttpalmer til den samme prisen som en ettroms leilighet i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

Hvem har vel ikke drømt om eie sin egen lille paradisøy?

Det være seg en tropisk liten juvel med hvite strender og høy Robinson Crusoe faktor, eller et pinjekledd campingeldorado omgitt av vill natur og enestående friluftstilbud.

Oppfatningen hos den gjennomsnittlige borger er nok at innehavere av private øyer enten er styrtrike kjendiser eller store cruiseskip-selskaper. Det er ikke så rart. Men det tropiske paradiset kan bli ditt, for prisen av en ettroms i hovedstaden.

Drøm deg bort:
Se øyer til salgs i alle prisklasser og verdensdeler her.

Øyer til alle lommebøker

Fra Bora Bora. Les mer om denne øyen og andre som er til salgs i øyfunnene våre.
Fra Bora Bora. Les mer om denne øyen og andre som er til salgs i øyfunnene våre. Vis merFor når det er snakk om private øyer, hører vi gjerne snakk om dem i sammenheng med navn som skuespiller Mel Gibson (eier Mago Island i Fiji), gründer og forretningsmann Richard Branson (eier flere øyer, blant annet Makepeace Island i Australia).

Eller hva med den kjente og eksklusive øya Mustique i Karibien. Øya som ligger under St. Vincent, er eiet av private hotellkjeder som chartrer pengemaskiner som Bill Gates, Bryan Adams, Johnny Depp og andre som kan bla opp for en avsidesliggende luksusferie.

Men, selv om det er mye sant i påstanden om at private øyparadiser er for de som har sterk kapital, betyr det ikke at du ikke kan finne din egen idylliske retrett til en overkommelig pris. Det mener i hvert fall øyekspert Alexis Pappas.

- Vi vet at øylivet ikke lengre er kun de rike og berømtes domene. For eksempel i Filippinene finnes det mange fine private øyer til salgs fra rundt 200.000 dollar (1,2 millioner kroner) – som er fantastisk hvis man tenker på hva et vanlig hjem koster i den vestlige verden i disse dage., sier Pappas til DinSide.

- I visse deler av Canada, som Nova Scotia og nordkysten av British Columbia, kan du også komme over spektakulære kjøp hvis du ønsker din egen øy.

Pappas er direktør i det Toronto-baserte selskapet og nettstedet Privatislands.com. Nettsiden har vært på banen siden midten av 90-tallet, og er en stor uavhengig portal for folk som ser etter, eller vil selge, private øyer. Pappas har lang farstid fra store deler av verden med kjøp og salg av denne typen eiendom. Han kan også fortelle hvilke land som er mest populære blant øykjøperne.

- Med sitt gode klima, stabil politikk og god tilgjengelighet til USA, fortsetter Bahamas å være den mest populære regionen for kjøp og salg av privateide øyer. Du har derimot andre markeder som har utviklet seg mye og blitt populære de siste årene. Blant disse er Belize, som blir stadig mer populært blant internasjonal kjendiser, samtidig som regionen rundt Salvador i Brasil har sett en stor vekst. Mange av de små øyene rundt Storbritannia blir også sett på som romantiske og er populære, forteller Pappas.

Undervannsopplevelsene i tropiske farvann er ofte en viktig faktor for øykjøpere.
Undervannsopplevelsene i tropiske farvann er ofte en viktig faktor for øykjøpere. Vis mer


Øyspekulanter

Og det er nettopp popularitet, tilbud og etterspørsel som styrer mye av det globale øymarkedet. Likevel kan prisforskjellene være enorme fra land til land. Ønsker du å kjøpe en fin øy på etablerte og forgudede turistdestinasjoner som Maldivene eller i Tahiti, må du forvente å betale et sted mellom 60 og 250 millioner kroner for skjønnheten, selv om den kanskje ikke er så mye mer idyllisk enn Filippinene. Det finnes også sikre og mer ustabile øy-nasjoner å investere pengene dine i.

- Kommende områder som Belize er veldig forskjellige fra godt etablerte markeder som Bahamas. Hvor Bahamas opplever en stabil prisvekst på øyer, ser Belize store sprik i prisingen av dem. Vi ser også mange spekulanter som kjøper uutviklede øyer i Belize, bygger opp infrastruktur og boliger på dem, for så å selge dem videre etter kort tid, forteller øyeksperten fra Toronto.

Belize – mulighetenes marked

Vi snakker med Peter G. Luppi som er øymegler i den lille, men øyrike staten Belize. Han kan fortelle om gode muligheter, men et uoversiktlig marked.

- Å kjøpe en øy er ikke som å kjøpe en leilighet i en storby. Der kan du lett sammenligne eiendomsprisene og skaffe deg et inntrykk, mens i øymarkedet er prisene utrolig subjektive. De er ikke bare påvirket av faktorer som øyenes beliggenhet, vegetasjon og hvor pene strendene er, men også selgers ofte urimelige forventninger til pris. Noe du lett kan se hvis du søker på forskjellige nettsider som selger øyer i denne regionen. Prisene kan sprike enormt, forklarer Luppi som representerer selskapet Royal Belize Reality.

Han anbefaler en hver som er på jakt etter en øy i landet å gjøre et grundig forarbeid før de hopper på et fly for å reise på visning.

- Belize har utrolig mye vakkert å tilby, men du skal ikke stole blindt på annonser som eiendomsmeglere og turistbransjen reklamerer med. Landet har ikke alltid de samme trekkene som mange andre karibiske nasjoner. Det er i stor grad uutviklet med tanke på infrastruktur på øyene, samtidig som topografien varierer mye. Lange hvite strender er mer ett unntak enn en fellesbetegnelse. De fleste øyene er dekket av tette mangrover og trenger mye fyllmasse og arbeid før de blir klare for en bolig.

Luppi mener likevel at Belize representerer en unik mulighet for å skape ditt eget lille paradis, men at du må være klar over realitetene så du ikke blir skuffet ved ankomst. Han råder også deg som ønsker å kjøpe en øy til å sjekke at de offisielle papirene er i orden før du reiser på visning. Gå frem med skepsis og en god lokal advokats hjelp under hele prosessen, sier han.

Her fra en privart øy i Belize, landet som blir regnet som mulighetenes marked blant øykjøpere i disse dager.
Her fra en privart øy i Belize, landet som blir regnet som mulighetenes marked blant øykjøpere i disse dager. Vis mer


Smaragder til leie

Flere øystater og land har lover som forbyr utlendinger å kjøpe ”selveier-øyer”. Blant disse er Filippinene og Tonga. Fattige stater som dette ønsker likevel kapital, og navigerer loven med å lease deg en øy over lange tidsrom. Noe som er billigere og kanskje mer problemfritt for den som ikke har så store summer å legge på bordet, mener øymegler Robert Bryce på Tonga.

- Du kan ikke kjøpe øyer rundt Tonga, men du kan lease dem i opp til 999 år – noe som praktisk talt er det samme som å eie. Problemet her dveler ved at myndighetene, som i så mange andre små oseaniske stater, er praktisk talt lutfattige. For inntil seks år siden ble øyer her i Tonga gitt bort til hvem som helst som gikk med på en avtale om at de skulle bygge og utvikle infrastruktur på øyen. I dag sparker myndighetene seg selv i baken på grunn av dette.

- Nå som øyer har blitt stadig mer populære, har staten blitt mye mer restriktiv på å selge sine juveler. Å få staten til å lease ut nå, er akkurat som å få et selskap som sitter på raskt stigende aksjer til å selge andeler, sier Bryce.

Syv øyer fra 1,5 millioner kroner...

Han kan likevel fortelle at staten nå og da kommer i det rette humøret og selger noen aksjer for å få endene til å møtes. Når dette skjer, står kjøperne i kø for å skaffe drømmeøya. De relativt billige prisene i området har også ført til en del spesielle henvendelser.

Det er viktig å ha infrastruktur i nærheten av øyen du kjøper.
Det er viktig å ha infrastruktur i nærheten av øyen du kjøper. Vis mer


- I tider hvor utseende betyr mye, selger ofte omslaget bedre enn innholdet. Jeg hadde en kjøper som spurte etter en øy fordi han ville gi den til sin kjæreste til jul. Hun var en fanatiker av smaragder og hadde allerede alle størrelser av dem. Kun en smaragd på størrelse med en øy kunne vinne hennes omstridte hjerte. Han informerte meg om at han antakeligvis aldri ville gjøre noe med øya, men mest sannsynlig kom til å besøke den én gang. Én gang var kanskje nok for å konstatere at øyen og kjærligheten var ekte, for han kunne gjerne ta den usett, forteller Bryce.

En historie som indikerer at mange øykjøpere kanskje fortsatt er økonomisk sterke med individuell personlighet og en smule eventyrlyst.

Råd til øykjøpern:


Hvis du skulle føle deg fristet til å bruke resten av feriepengene og litt attåt på en eiendom med et verdenshav i hagen, har vi spurt øyekspertene om hva du burte legge vekt på i prosessen rundt et øykjøp.

Som kjøper må du først og fremt avgjøre hvilke type eiendom du ønsker å kjøpe. Deretter må søke i aktuelle områder samtidig som du legger vekt på følgende ting:

 • Beliggenhet: Det er likevel ikke til å komme bort fra at beliggenhet kanskje er den viktigste faktoren sammen med skjønnhet når det gjelder øyer. Det at øyen du kjøper ligger i nærheten av et befolket område og at transport til øyen kan arrangeres enkelt, er viktig for de fleste.

  Hva med denne strandlinjen til prisen av en gjennomsnittlig norsk enebolig...?
  Hva med denne strandlinjen til prisen av en gjennomsnittlig norsk enebolig...? Vis mer


 • Øyen: Det er viktig å kartlegge hvor godt utbygget øyen faktisk er. Kjøper du en øy som ikke er rørt med tanke på utbygging, kan kostnadene med grunnarbeide, strøm, kloakk og andre nødvendigheter bli dyrt. Spesielt hvis øyen ligger langt fra et befolket område.

 • Politisk stabilitet: Som med alt annet boligkjøp i utlandet, er den politiske situasjonen viktig for sikkerheten rundt handelen. Forsikre deg også ved å bruke en advokat i alle ledd av kjøpsprosessen. Selv om det koster penger, er det den billigste forsikringen du kan kjøpe.

 • Sikkerhet: Mange som kjøper øyer ansetter en vaktmester som gjør øyen bebodd hele året. Noe som hjelper mot potensielle tyver, eller pirater som det kalles til sjøs. Det er også kjekt med tanke på å holde øyen i stand. Det er ofte mer jobb med vedlikehold av en hel øy, enn en tomt med en bolig på. At øyen er beskyttet mot røffe værforhold og natur, er også viktig.

 • Utleiemuligheter: Leieinntekter på øyer er helt avhengig av om øyen er eid eller leid, og hvilke lover og regler de lokale myndighetene fører i forhold til dette. Noen stater forbyr utleie over kortere tid, andre tillater det. Områder som allerede er populære blant turister, ligger nære urbane områder, har lett tilgjengelighet og god infrastruktur, gir som regel sikre utleiemuligheter. Men, øyer som ligger i øde områder kan også være eksklusive med tanke på utleie. For eksempel øyer i avsidesliggende deler av Oseania, hvor særegne og fantastiske øyer ligger alene uten konkurranse fra naboøyer.

  DinSide Bolig kikket på det globale øymarkedet. Se øyene vi fant her...

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer