Midd på øyelokket

Parrer seg her

- Svært mange mennesker har midd i øyelokkene uten å vite om det. Har den først dukket opp, blir du sjelden kvitt den for godt, sier forsker.

MIDD PÅ ØYELOKKET: - Du kan ha demodex-midd på øyelokket uten å ha plager, men middens livssyklus kan også bidra til at avfallsstoffer legger seg som flass og belegg rundt vipperøtter og skaper irritasjon i øynene og betennelse i øyelokkene, sier Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund. Foto: Eyerounds.org.
MIDD PÅ ØYELOKKET: - Du kan ha demodex-midd på øyelokket uten å ha plager, men middens livssyklus kan også bidra til at avfallsstoffer legger seg som flass og belegg rundt vipperøtter og skaper irritasjon i øynene og betennelse i øyelokkene, sier Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund. Foto: Eyerounds.org. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi forbinder gjerne midd med småkryp som lever i møkkete sengetøy eller støvete klær på loftet – færre vet nok at svært mange av oss kan ha midd boende i ansiktet.

- Midden kan leve i huden i og øyelokkene uten at du verken plages eller merker noe til den, sier Inga Britt Kjellevold Haugen, dr.philos og forskningssjef i Norges Blindeforbund.

- Men kjennes det ut som at du har fått noe rusk på øyet, sammen med kløe, svie, og om det oppstår skorper og flass langs øyevippene, kan det være lurt å oppsøke øyelege, opplyser professor Tor Paaske Utheim.

Parrer seg på øyelokkskanten

Utheim er også øyelege ved Tørreøyneklinikken og Øyehelseklinikken. Han forteller at de to midd-artene det er snakk om, på fagspråket heter midd-artene Demodex follicolorum og Demodex brevis.

Men de omtales gjerne som hårsekkmidd eller øyemidd.

- Middene oppholder seg i hårsekker i dypet i øyelokkene, hvor talgkjertler ligger på rekke og rad. Her livnærer de seg på fettstoffer, sier Utheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer