Fuglelopper på påskefjellet:

Pass deg for denne

Dersom du gleder deg til å dra på hytta i påska, bør du huske på å se etter fuglereder i nærheten. De kan nemlig gi deg en kløende overraskelse.

PÅSKESOL: Det kan være veldig deilig å slapp av under påskesola. Men det kan også være lurt å a noen grep for at ikke påskeferien skal ende opp i full kroppskløe. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PÅSKESOL: Det kan være veldig deilig å slapp av under påskesola. Men det kan også være lurt å a noen grep for at ikke påskeferien skal ende opp i full kroppskløe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Gleder du deg til å dra på hytta i påska? Dersom du skal på hytta etter en lengre tid, bør du være obs på at det kan befinne seg noen små, hoppende krabater innenfor dørene.

Mari Steinert, seksjonsleder for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, forteller at fugleloppene våkner til liv med det varme vårværet.

– Loppene overvintrer ferdig utviklet i en kokong i nærheten av reiret, og våkner til liv når det blir varmere i været. Ofte klekker de ut av kokongen straks de kjenner litt bevegelse i omgivelsene, som det gjerne blir når fuglene begynner å sjekke ut fjorårets reirplasser, forteller hun.

Steinert forklarer at loppene først og fremst er ute etter å hoppe på en fugl som kommer forbi, men dersom det ikke skjer, så begynner de å vandre og kan hoppe etter hvilken som helst skygge, som katter eller mennesker, da kan de komme til å bite oss.

– Det er ikke uvanlig å få loppestikk om våren, forteller hun.

Trives på hytta

Hvorfor er hytta det perfekte hvilestedet for loppene?

– Når en kommer til en hytte som har vært nedstengt lenge og en begynner å varme opp hytta, eller det blir bevegelse i og rundt hytta, så kan loppene våkne til liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer