Fuglelopper på påskefjellet:

Pass deg for denne

Dersom du gleder deg til å dra på hytta i påska, bør du huske på å se etter fuglereder i nærheten. De kan nemlig gi deg en kløende overraskelse.

PÅSKESOL: Det kan være veldig deilig å slapp av under påskesola. Men det kan også være lurt å a noen grep for at ikke påskeferien skal ende opp i full kroppskløe. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PÅSKESOL: Det kan være veldig deilig å slapp av under påskesola. Men det kan også være lurt å a noen grep for at ikke påskeferien skal ende opp i full kroppskløe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Gleder du deg til å dra på hytta i påska? Dersom du skal på hytta etter en lengre tid, bør du være obs på at det kan befinne seg noen små, hoppende krabater innenfor dørene.

Mari Steinert, seksjonsleder for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, forteller at fugleloppene våkner til liv med det varme vårværet.

– Loppene overvintrer ferdig utviklet i en kokong i nærheten av reiret, og våkner til liv når det blir varmere i været. Ofte klekker de ut av kokongen straks de kjenner litt bevegelse i omgivelsene, som det gjerne blir når fuglene begynner å sjekke ut fjorårets reirplasser, forteller hun.

Steinert forklarer at loppene først og fremst er ute etter å hoppe på en fugl som kommer forbi, men dersom det ikke skjer, så begynner de å vandre og kan hoppe etter hvilken som helst skygge, som katter eller mennesker, da kan de komme til å bite oss.

– Det er ikke uvanlig å få loppestikk om våren, forteller hun.

Trives på hytta

Hvorfor er hytta det perfekte hvilestedet for loppene?

– Når en kommer til en hytte som har vært nedstengt lenge og en begynner å varme opp hytta, eller det blir bevegelse i og rundt hytta, så kan loppene våkne til liv.

Hun forteller at enten får man med seg lopper inn utenifra, eller så har loppene vandret inn i hytta fra nærliggende reir, via vinduer, åpne ventiler eller lignende.

SPYLERVÆSKE: Dette tipset bør du virkelig prøve neste gang du fyller på med spylervæske, spesielt om du sliter med at det blir mye søl! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem. Vis mer

Hvordan kan man selv merke at man har lopper? Og hvordan kjenner man igjen bittet?

Ifølge HelseNorge kan du kjenne igjen loppebitt ved at du har:

  • Bitt fra fuglelopper er vanlig på beina og rundt midjen, spesielt i linninger der klær og sokker strammer.
  • Bittmerkene står vanligvis i grupper eller rekker.
  • Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til bittene.

– Lopper liker å bite for eksempel innunder bukselinningen, eller under sokkekanten, trolig fordi de forsøker å gjemme seg når de skal suge blod. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker det knapt. Men loppestikk får en gjerne i grupper eller rekker på huden, sier hun og legger til:

– Det er vanskelig å si ut ifra stikk på kroppen hvem som har forårsaket det, man må gjerne se det i sammenheng med hvor man har vært og årstid og liknende.

Steinert forklarer at dersom man er plaget med lopper er det greit å huske at fugleloppene ikke vil overleve mer en 1-2 uker innendørs og de kan ikke reprodusere når de har spist menneskeblod - de er avhengig av fugler.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer