Fuglelopper på påskefjellet:

Pass deg for denne

Dersom du gleder deg til å dra på hytta i påska, bør du huske på å se etter fuglereder i nærheten. De kan nemlig gi deg en kløende overraskelse.

LOPPEBITT: Fuglelopper er et sikkert vårtegn. Og hvert år blir et stort antall mennesker bitt av fuglelopper, forteller professor. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Linn Merete Rognø / NTB / LOMMELEGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gleder du deg til å dra på hytta i påska? Dersom du skal på hytta etter en lengre tid, bør du være obs på at det kan befinne seg noen små, hoppende krabater innenfor dørene.

Mari Steinert, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, forteller at fugleloppene våkner til liv med det varme vårværet.

- Loppene overvintrer ferdig utviklet i en kokong i nærheten av reiret, og våkner til liv når det blir varmere i været. Ofte klekker de ut av kokongen straks de kjenner litt bevegelse i omgivelsene, som det gjerne blir når fuglene begynner å sjekke ut fjorårets reirplasser, forteller hun.

Steinert forklarer at loppene først og fremst er ute etter å hoppe på en fugl som kommer forbi, men dersom det ikke skjer, så begynner de å vandre og kan hoppe etter hvilken som helst skygge, som katter eller mennesker, da kan de komme til å bite oss.

- Det er ikke uvanlig å få loppestikk om våren, forteller hun.

Trives på hytta

Hvorfor er hytta det perfekte hvilestedet for loppene?

- Når en kommer til ei hytte som har vært nedstengt lenge og en begynner å varme opp hytta, eller det blir bevegelse i og rundt hytta, så kan loppene våkne til liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer