Pass deg for videofella

KOMMENTAR: Jeg har lenge levd i den naive tro på at det var en sammenheng mellom enkelte skuespillere, aldersmerking av filmer og familievennlighet. Det er det åpenbart ikke. Neste gang besøker jeg imdb.com først.

Hyggelig skuespiller, hyggelig tittel, komedie-merking, 11 års aldersgrense og gode karakterer. Men noen familiefilm er det definitivt ikke. Heldigvis finnes det steder du kan gå for å få informasjon før du går i videobutikken.
Hyggelig skuespiller, hyggelig tittel, komedie-merking, 11 års aldersgrense og gode karakterer. Men noen familiefilm er det definitivt ikke. Heldigvis finnes det steder du kan gå for å få informasjon før du går i videobutikken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For videobutikkene er dette dårlig nytt. Det at jeg ikke kan stole på informasjonen jeg får i butikken gjør at det blir enda mindre interessant å leie film på "gamlemåten".


Det var en kald vinterkveld i januar. Jeg hadde omsider fått fyr på peisen, mor bakte pizza, og mens osten boblet i ovnen tok jeg og mine to gutter på 10 og 12 på oss boblejakka og trasket til den lokale videobutikken for å leie en koselig familiefilm.

Etter mye fram og tilbake falt valget til slutt på "World's Greatest Dad" med Robin Williams i en av hovedrollene, aldersgrensen var 11 år og all tekst på baksiden tydet på at dette var en trygg familiefilm.

Nå vet ikke jeg hva som har skjedd med Robin Williams de siste årene, men det er mye som tyder på at han tar til takke med det han får av roller.

Og noe må åpenbart ha skjedd med aldersmerkingen også.

Det viste seg nemlig at filmen var alt annet enn familievennlig. Robin Williams, som spiller en avdanket lærer, har et forhold til en kollega. Men kommentaren hans i telefonen om at "jeg skal stikke min penis i din vagina" blekner mot at sønnens syke seksuelle fantasier, der blant annet kvelning og avføring står på menyen, brettes ut i fullt monn. Senere i filmen dør gutten av kvelning under en obskur onani-seanse, hvorpå Williams, når han oppdager dette, reagerer med å henge ham i taket for å få det hele til å se ut som et selvmord.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Men så langt kom vi aldri. Etter 40 pinefulle minutter var grensen nådd, og jeg skrudde av. Ingen av oss var interessert i å se mer, ingen hadde lyst på pizza, og Robin Williams var ikke lenger den trygge helten fra Garps verden, Good Morning Vietnam og Grip dagen.

Jeg var mektig irritert, men mest av alt følte jeg meg lurt. Lurt av en søt innpakning, en uskyldig tekst på omslaget, flotte karakterer fra et par amerikanske magasiner jeg riktig nok ikke hadde hørt om, og kanskje mest av alt: Statens Filmtilsyns aldermerking - 11 år.

For videobutikkene er dette først og fremst dårlig nytt. Det at jeg ikke kan stole på informasjonen jeg får i butikken gjør at det blir enda mindre interessant å leie film på "gamlemåten".

Nok en gang blir nettets soleklare fortrinn innlysende. Én ting er at det er i ferd med å bli langt enklere å streame film direkte til TV-en enn å traske til videobutikken to ganger. En annen ting som er minst like viktig for meg, er muligheten til å innhente informasjon om filmen før jeg trykker Play-knappen. Spesielt i familiesammenheng.

Nytt og bedre fra Altibox: Lei film rett i TV-en

Pass deg for videofella


Og informasjonsinnhentingen bør starte på IMDB, Internet Movie Database, en av de aller beste kildene for filminformasjon på nettet. Her ligger det lagret informasjon i det vide og brede om det meste som har blitt produsert av spillefilmer gjennom tidene. I tillegg til alt fra rollelister, resumé og brukeranmeldelser finnes en egen seksjon på på hver film kalt Parents guide der foreldre kan sjekke om filmer er egnet for barn.

Du finner Parents guide i nedtrekkslisten til høyre i filmomtalene. Listen er merket "Quick Links".

Og når det gjelder "World's Greatest Dad" sier IMDB blant annet følgende:

"Teenagers talk about sex in an extremely vulgar manner, using terms so vivid that most of them are near unprintable, including references to felching and cunnilingus."

Jeg vet i hvert fall hvor jeg skal gå neste gang jeg har lyst å leie film til familien. Og da tenker jeg før jeg eventuelt går i videobutikken.

Les også: Vi har testet Viasat OnDemand

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer