Pass opp for disse skadedyrene i høst

Du vil ikke ha rotter og mus i hus.

Ikke alle mus er redde mennesker. Denne lille rakkeren ville gjerne være med da vi skulle spise middag på hyttekjøkkenet i sommer.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke alle mus er redde mennesker. Denne lille rakkeren ville gjerne være med da vi skulle spise middag på hyttekjøkkenet i sommer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nå på høsten er det rotter og mus som er det mest plagsomme skadedyret, forteller fagsjef for skadedyr i Anticimex, Stein Norstein, til DinSide.

Hull i ulltøyet? Det kan være møll

I Norge finnes det fire ulike gnagere som kan gjøre større skade i bygninger og boliger. Disse er brunrotte, husmus, liten skogmus og stor skogmus.

En rotte kan ta seg gjennom et 20 mm lite hull og klatre flere etasjer på innsiden av et loddrett avløpsrør. Rotter trives overalt hvor mennesker holder til, først og fremst i fuktige miljø som for eksempel kjellere og avløp. Musene trenger ennå mindre rom for å komme inn, en glippe på 6-7 mm under en dør er tilstrekkelig.

Men også klatremus liker seg hos mennesker - og den starter i frukttrærne

Slik oppdager du dem

Rentokil har en sjekkliste hvor du bare ved noen enkle tegn kan finne ut om du har rotter eller mus i hus.

Disse er:- Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt. - Muselort: Da vil det være små og mørke ekskrementer, som blir lagt langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap. - Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap. - Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe.- Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer