Pass opp for sprengkulde

Har du tenkt på at huset ditt bør holde varmen også? Et av de største problemene med kalde hus er at vannrørene kan sprekke. I verste fall, kan det koste deg forsikringen.

Publisert
Sist oppdatert

Rundt 60.000 norske boliger og hytter får vannskader i år, melder NTB. Mange av skadene skyldes vannrør som lekker på grunn av frostsprengning.

Hvorfor sprekker rørene?

Når det er kaldt, fryser vann til is, og volumet øker med 10 prosent. Dermed blir det mindre plass i vannrørene, og trykket blir så stort at rørene til slutt sprekker.

Hvordan unngå frostskader

Det er viktig å holde en høy nok temperatur i huset. Dette er faktisk et krav i forsikringsforskriftene. De færreste av oss har det så kaldt i stua at vannrørene fryser. Det vi sjelden tenker på, er de andre rommene, som avstengte kjeller- og loftsrom. I følge Vannskadekontoret, skal temperaturen i boligarealene være minst 10 grader, og i kjeller minst 3 grader.

Du bør også stenge av alle utvendige kraner før vinteren, tømme vannet som er igjen i utvendige rør og ta av hageslangen. Unngå kald trekk rundt rørene, og ikke glem å lukke vinduer og ventiler i kjelleren. I følge Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk, kan kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger ha skyld i at rør fryser, selv om rommet i seg selv er varmt nok.

Unngå skader som dette ved å holde varm nok temperatur i huset. Illustrasjonsfoto: Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk  Foto: Foto: Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk
Unngå skader som dette ved å holde varm nok temperatur i huset. Illustrasjonsfoto: Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk Foto: Foto: Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk Vis mer


Når du reiser bort
Hvis du reiser bort, bør du stenge hovedstoppekrana. Skru ikke av varmtvannsbereden, se til at alle vinduer er lukket, ha innvendige dører på gløtt og sørg for at temperaturen ikke kommer til å synke til under 10 grader mens du er borte.

- Det lønner seg ikke å tenke at man skal spare noen hundrelapper på strømmen ved å skru ned varmen. Når uhellet først er ute må man ut med en egenandel på 3000 kroner selv om skaden er dekket av forsikringen. Det gjelder å være føre var, lyder rådet fra Johan Torp, Skadesjef for Brann- og bygningsskader i forsikringsselskapet Gjensidige Region Øst.

Det lønner seg også å be en nabo om å passe på huset når du drar på ferie – for eksempel kan automatisk oppvarming bli stoppet ved strømbrudd .

- Det største problemet er fraflyttede hus, og hus som er midlertidig ubebodd på grunn av ferie eller flytting, sier Jack Frostad, pressekontakt for forsikringsselskapet If. Det er et generelt problem når folk skal spare på strømmen. Ofte reiser man i mildvær, og stiller inn strøm og temperatur deretter. Går temperaturen ned, kan man komme hjem til frosne rør.

Vannskadekontoret hos SINTEF Byggforsk har laget en egen brosjyre om hvordan du kan unngå frostskader. Brosjyren kan lastes ned fra SINTEFs nettsider.

Når uhellet først er ute

Er du så uheldig at du har hatt en frostskade, er det bare å ringe forsikringsselskapet ditt med en gang. Vannskader som følge av frost er dekket av forsikringen, men erstatningsbeløpet kan bli avkortet om man har brutt forsikringsforskriftene og vist grov uaktsomhet. Har du ikke hatt tilstrekkelig varme i huset, er det ikke sikkert du får skaden dekket av forsikringsselskapet.

- Ved forsikringsoppgjør foretar vi en vurdering av om du hadde nok varme i huset, avslutter Torp. Avhengig av forskjellige forhold, kan du få en avkortning på beløpet fra én til 100 prosent om vi finner at det var for lite varme i huset.

Les mer på DinSide: Klok strømsparing

Kilder: NTB, Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer