Budrundetaktikk om høsten

- Pass på at «boligkuppet» i høst også er et kupp når du vil selge seinere

Flere boliger til salgs, større konkurranse blant interessentene og usikkerhet om prisutviklingen framover vil prege høstens budrunder, ifølge BI-ekspert.

INTERESSERT I BOLIG: Flere kommer tilbake fra ferie og tar opp jakten på drømmeboligen i disse dager. Selv om det kan koke mer i budrundene, er det viktig å holde hodet kaldt. Husk at det kan dukke opp en ny drømmebolig rundt neste sving. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
INTERESSERT I BOLIG: Flere kommer tilbake fra ferie og tar opp jakten på drømmeboligen i disse dager. Selv om det kan koke mer i budrundene, er det viktig å holde hodet kaldt. Husk at det kan dukke opp en ny drømmebolig rundt neste sving. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

En lang, varm sommer med mulighet for å finne drømmeboligen, med faren for å havne i «fellesferiens boligfelle» hengende over deg, er over.

Høst betyr at flere objekter legges ut for salg, men også at konkurransen om boligene på markedet tar seg opp. Dette vil nok påvirke budrundene.

- Det er nok en del unge førstegangskjøpere som tar med seg foreldre på visning i høst, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Foreldre som er villige til å øke egenandelen din det lille du trenger, kan være gode hjelpere i budrunden, ifølge ham.

Flate priser om høsten

Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI, tror at budrundene også kan bli preget av kjøpere med dårlig tid på grunn av skolestart og andre frister.

- En viss usikkerhet om hvor boligprisene går vil også ha noe å si. Mange eksperter spår utflating, og mange vil være usikre på hvor høye bud de skal legge inn for å få tilslaget på sin «drømmebolig», sier Hveem.

Ser vi på Eiendom Norges oversikt over prisutviklingen på boliger de siste årene, er tallene ganske flate i høstmånedene, men i fjor så vi også en nedgang fra august til november.

Kilde: Eiendom Norge.
Kilde: Eiendom Norge. Vis mer

Prisusikkerheten kan gi forskjellig utslag i budrundene, ifølge Hveem. De litt mindre attraktive objektene vil være mer tungsolgte, mens andre attraktive objekter vil fortsatt bli solgt dagen etter siste visning til godt over prisantydning.

Boligprisene i Norge var for øvrig uendret i juli. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 prosent.

Ikke alltid et kupp å «kuppe» boligen

Selv om det er mulig å gjøre et «boligkupp», med mange boliger på markedet der noen er vanskeligere å selge, er det viktig å tenke på at ditt boligkupp skal være et kupp i framtiden også.

- Som regel er det ikke «endestasjonen» du kjøper, den skal selges igjen en gang. Derfor bør du tenke både på trivsel her og nå og salg seinere når du byr på bolig, sier Hveem ved BI.

De siste dagene har det vært minst tre eksempler på at boliger i Oslo er solgt før visning ved at selger fikk bud direkte.

SOLGT FØR VISNING: Boliger som blir solgt før første visning er et fenomen vi gjerne ser om høsten, men prisusikkerheten i markedet kan føre til at dette skjer sjeldnere, ifølge BI-ekspert. Foto: skjermdump.
SOLGT FØR VISNING: Boliger som blir solgt før første visning er et fenomen vi gjerne ser om høsten, men prisusikkerheten i markedet kan føre til at dette skjer sjeldnere, ifølge BI-ekspert. Foto: skjermdump. Vis mer

- Dette er ofte en følge av utålmodige foreldre som flesker til med et bud slik at boligen er i boks, sier Gundersen i Sparebank 1.

Forbrukerøkonomen understreker at de som vil komme med bud direkte til selger ofte må legge seg godt over prisantydningen. For en bolig til 2,5 millioner må du gjerne legge til ti prosent, men dette er avhengig av selgerens hastverk og andre interessenter.

Hveem legger til at det på ingen måte er sikkert at «kupping» betyr et bedre kjøp enn det du gjør gjennom en vanlig budrunde.

Vanskelig å finne en taktikk som alltid funker

Så, hva er ekspertenes beste råd til deg som skal by på bolig i høst? For det første er det viktig å vite at det er vanskelig å gi universelle budrundetips, da budrundene kan arte seg svært forskjellig i samme område og by.

- En vellykket strategi i ett tilfelle, kan naturligvis mislykkes i et annet, sier BI-lektor Hveem.

Her er noen av Hveems budrunderåd:

  • Gjør gode forhåndsundersøkelser av boligen og prisantydningen.
  • Vær forsiktig med å la deg friste av «billige» boliger hvis du har økonomi til å kjøpe en mer attraktiv. Sistnevnte vil stå seg bedre i et eventuelt tyngre marked seinere.
  • Ofte settes prisantydning til 4,9 millioner i stedet for fem millioner kroner. Er du svært interessert og mener det er mange kjøpesterke konkurrenter, kan en taktikk være å legge seg på for eksempel 5.050.000 kroner og med en rimelig kort frist, men ikke provoserende kort.
  • Det er også mulig å be selger komme med et bud til kjøper om hva vedkommende er villig til å selge for.

Gundersen i Sparebank 1 har også et knippe gode råd til deg som skal by på bolig i høst:

  • Du må ha finansieringen i orden. Husk at finansieringsbeviset forteller deg hvor mye du kan kjøpe for og tåle i gjeld. Du byr kun på prisantydningen i budrunden, men du må ha totalprisen, som omfatter fellesgjeld og omkostninger i bakhodet, slik at du vet at du kan påta deg dette også.
  • Er du førstegangskjøper er det lurt å alliere deg med noen som har kjøpt bolig før, enten familie eller venner. De kan hjelpe deg med alt fra visning til budrunde.
  • Snakk med banken din slik at du har full forståelse for hva du kan kjøpe for og hvordan et boligkjøp vil påvirke økonomien din.
  • Sett en egen grense for hvor mye du er villig til å by på boligen. Hva mener du den er verdt sett bort fra prisantydningen? Du trenger ikke å legge inn maksbudet ditt hvis du ikke mener boligen er verdt dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer