Dokumentavgift, fellesgjeld og fellesutgifter ved boligkjøp

Pass på at lånet ditt tåler utgiftene

Det er viktig å være klar over ekstrautgiftene som følger med et boligkjøp. Du kan ende med å få for høy gjeld for lånet ditt.

STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du søker etter boligdrømmen på finn.no, er det noen «småting» du bør være oppmerksom på, som i verste fall kan få stor betydning: Fellesgjeld, fellesutgifter og dokumentavgift.

Det kan være lurt å velge «pris med fellesgjeld» når du avgrenser søket ditt, så ender du ikke opp med en bolig du tror koster 1,4 millioner, men som har nesten tilsvarende pris i fellesgjeld.

- De fleste på boligjakt tenker først og fremst på pris og beliggenhet. Jeg opplever at særlig unge glemmer å se på totalprisen, altså de andre kostnadene som kan følge med, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Fellesgjelden kan sprenge lånerammen

Den nye boliglånsforskriften fra januar sier blant annet at du kan ha maksimalt fem ganger brutto årsinntekt i total gjeld. Tjener du 500.000 kroner i året før skatt, kan du ha en gjeld på opp til 2,5 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer