Dokumentavgift, fellesgjeld og fellesutgifter ved boligkjøp

Pass på at lånet ditt tåler utgiftene

Det er viktig å være klar over ekstrautgiftene som følger med et boligkjøp. Du kan ende med å få for høy gjeld for lånet ditt.

STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du søker etter boligdrømmen på finn.no, er det noen «småting» du bør være oppmerksom på, som i verste fall kan få stor betydning: Fellesgjeld, fellesutgifter og dokumentavgift.

SMART SØK: Ved å velge pris med fellesgjeld unngår du å få for høy gjeld. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
SMART SØK: Ved å velge pris med fellesgjeld unngår du å få for høy gjeld. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Det kan være lurt å velge «pris med fellesgjeld» når du avgrenser søket ditt, så ender du ikke opp med en bolig du tror koster 1,4 millioner, men som har nesten tilsvarende pris i fellesgjeld.

- De fleste på boligjakt tenker først og fremst på pris og beliggenhet. Jeg opplever at særlig unge glemmer å se på totalprisen, altså de andre kostnadene som kan følge med, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Fellesgjelden kan sprenge lånerammen

Den nye boliglånsforskriften fra januar sier blant annet at du kan ha maksimalt fem ganger brutto årsinntekt i total gjeld. Tjener du 500.000 kroner i året før skatt, kan du ha en gjeld på opp til 2,5 millioner kroner.

- Denne regelen innebærer også fellesgjeld. Har du en låneramme på 2,5 millioner, kan du ikke legge til flere hundre tusen i ekstra gjeld, sier Folkvord.

Fellesgjelden må i så fall trekkes fra lånerammen, som kan føre til at du ikke kan by like mye som du hadde tenkt på boligen du ønsker å kjøpe.

Christian Haraldsen i Gjensidige har ikke hørt om kjøpere som har fått problemer med lån og budrunde fordi de har glemt å ta hensyn til fellesgjeld, men utelukker ikke at det kan ha skjedd.

- Generelt vil vi advare mot å strekke strikken så langt i budrunden at man ikke har noe å gå på, sier Haraldsen.

Eiendom Norge vil fjerne dokumentavgiften

Kjøper du en selveierbolig, følger det med en dokumentavgift, som per i dag utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen. En bolig til 2,5 millioner vil dermed få et pristillegg på 62.500 kroner.

HUSK DOKUMENTAVGIFTEN: Ser du på en selveierbolig må du huske å rulle deg helt nederst i finn-annonsen og se hvor mye dokumentavgiften og andre omkostninger vil koste deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
HUSK DOKUMENTAVGIFTEN: Ser du på en selveierbolig må du huske å rulle deg helt nederst i finn-annonsen og se hvor mye dokumentavgiften og andre omkostninger vil koste deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

- Har du maksimal gjeld, må du også betale disse pengene fra egen lomme. Kjøper du borettslag- eller aksjebolig, slipper du dokumentavgiften, sier Folkvord i DNB.

I forrige uke tok Eiendom Norge til orde for å fjerne dokumentavgiften, som ble innført som en midlertidig ordning helt tilbake i 1976.

- Dokumentavgiften rammer hardt de som skal selge, ofte i en vanskelig situasjon, samt unge som vil inn på boligmarkedet. Det er en usosial og urettferdig avgift, sier Christan Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Dreyer omtaler dokumentavgiften som ren flytteskatt. Han legger til at for førstegangskjøpere i Oslo er det ikke uvanlig at boligen koster tre millioner, og at 75.000 kroner i dokumentavgift ikke er en ubetydelig sum for kjøperen.

Sjekk fellesutgiftene

Enten du kjøper andel- eller selveierbolig, følger det med noen månedlige fellesutgifter.

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

- Før du byr på en selveierleilighet må du finne ut av hva fellesutgiftene er, og hva de dekker. Be også om å få siste årsberetning med regnskap, budsjett for inneværende år, vedtekten for boligsameiet og husordensregler, sier Folkvord.

Det er også lurt å sjekke økonomien til borettslaget du vurderer å flytte inn i. I tillegg er det viktig å sette seg inn i leilighetens andel av fellesgjelden, som er informasjon du kan få fra annonsen på finn.no, fra eiendomsmegler eller borettslagets forretningsfører.

- Andelen av fellesgjeld og andre felleskostnader betjenes gjennom den månedlige husleien du betaler. Vær obs på at i enkelte sameier kan det være slik at sameierne må betale sin del av kostnadene i en engangsinnbetaling, sier Folkvord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer