Hagegjerde

Pass på farlig gjerde-tabbe!

Åtte ting du må vite før du kjøper hagegjerde, og tre tabber du må unngå ved montering.

HAGEGJERDE: Svært mange av oss velger stakitt som hagegjerde, men det finnes også mange andre valgmuligheter. Hvilke det er, og hva du bør vite før du kjøper hagegjerde, får du vite i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

Det er ikke bare praktisk, og i mange tilfeller helt nødvendig med et sikkert gjerde rundt hagen, et hagegjerde kan også fungere som et vakkert smykke på tomten.

Utvalget av hagegjerder blir større og større, og dermed kan det være vanskelig å avgjøre hvilket gjerde som kan passe hos akkurat deg.

Så hvordan kan du finne ut av dette? Tipsene under hjelper deg på veien!

Populært hagegjerde

Hos gjerde-produsent Windex AS er det stakittgjerder som er det mest populære valget blant kundene. Og har én nabo stakittgjerde, er sjansen ofte større for at de andre naboene også skaffer seg dette rundt sin hage, i alle fall om tomtene ligger tett i tett:

- De som deler gjerde med naboene ønsker gjerne at det skal være likt på begge sider, sier Randi Farstad Markedssjef hos VINDEX AS.

Gjerde-importør Euro Wind AS selger gjerder til private og profesjonelle aktører, og ifølge daglig leder Svend Inge Albertsen, er det klassisk rekkverk, stakittgjerder og levegger de selger mest av.

- Vi ser også at flere og flere velger gjerde med belysning, sier Albertsen.

HAGEGJERDE MED LEDLYS. Foto: Euro Wind AS.
HAGEGJERDE MED LEDLYS. Foto: Euro Wind AS. Vis mer

Nettbutikken Terrassegutta.no selger flere typer rekkverk, levegger og stakittgjerder, og hagegjerdene deres er produsert av PVC, et vedlikeholdsfritt, gjenvinnbart plastmateriale som svært mange produsenter benytter seg av i dag.

PVC-gjerder er noe som også har blitt svært populært blant forbrukerne de siste årene, ifølge deleier av nettbutikken, Amund Larsen.

- Dette er gjerder som det aldri blir behov for å male, sier han.

Larsen legger til at høyere trevarepriser den siste tiden også gjør at PVC-materiale muligens er et enklere valg for kunder.

VEDLIKEHOLDSFRITT HAGEGJERDE. Foto: Terrassegutta.no.
VEDLIKEHOLDSFRITT HAGEGJERDE. Foto: Terrassegutta.no. Vis mer

Før du kjøper hagegjerde

Men enten du velger å gå for et hagegjerde i et vedlikeholdsfritt materiale eller ikke, er det flere andre faktorer du bør tenke over for å finne gjerdet som passer perfekt til din uteplass, forteller ekspertene.

De tre har følgende nøkkeltips:

  • Spør deg selv hva som er hovedårsakene til at du vil ha hagegjerde
  • Tenk over hvor høyt gjerdet må være - med hensyn til hvilken utsikt du ønsker, hvor mye skjerming du vil ha og sikkerhet i forhold til fallhøyde utenfor gjerdet.
  • Er det ekstra viktig at gjerdet skal være vanskelig å klatre over? I så fall er spisse stakittopper et lurt valg. Eller skal gjerdet kun fungere som en pen innramming rundt hagen?
  • Er det mye ujevnt underlag og høydeforskjeller?

Du bør også være klar over at det er flere byggtekniske krav til utforming av gjerde, noe du kan lese alt om på nettsiden til Direktoratet for Byggkvalitet.

- For eksempel må høyde på gjerdet være over en meter dersom fallhøyden utenfor er over 50 centimeter. Det stilles også ulike krav til mellomrom mellom spiler og stolper, og glasskvalitet på glassrekkverk, for eksempel, sier Albertsen.

Farlig gjerde-tabbe

En kjedelig tabbe som er lett å begå når du kjøper hagegjerde, er å ikke ta hensyn til hvor mye jobb du ser for deg at du vil legge ned av vedlikehold i årene fremover, mener de tre ekspertene.

- Vedlikeholdsfrie gjerder gjør at du slipper skraping, maling og annen behandling over flere år, sier Farstad.

Hun påpeker også at et tregjerde ikke bare er viktig å vedlikeholde av estetiske årsaker:

- Dersom tregjerdet er satt opp som en sikkerhet, og det ikke vedlikeholdes jevnlig, kan det bli veldig farlig om det begynner å råtne, sier Farstad.

Dersom du velger å montere og sette opp hagegjerdet selv fremfor å få profesjonell hjelp, er det også ekstremt viktig at du gjør et grundig grunnarbeid først, både av estetiske og sikkerhetsmessige årsaker.

Hvis ikke, er du dømt til å mislykkes, advarer Albertsen.

- Du må være nøye med grunnarbeidet, enten du skal grave ned stolper eller støpe søyler. Da slipper du skjevt gjerde, som ofte kan skje grunnet frost, forteller han.

Noe annet som er viktig å passe på når du setter opp hagegjerde, er å påse at det ikke sperrer hvor du for eksempel ønsker passasje.

- Pass på at gjerdet ikke gjør det vanskelig å klippe plenen eller måke snø, for eksempel, avslutter Farstad.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer