Hagearbeid på høsten

Pass på høstens hagetabbe!

Du må gjerne fortsette med hagearbeid selv om høsten er her - men én ting må du for all del vente med til våren igjen.

HAGEARBEID PÅ HØSTEN: Det er mye du kan gjøre i hagen når høsten er kommet, men én ting bør du droppe. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- Jeg pleier å si at om høsten er det lite du , men mye du kan gjøre, sier Marianne Utengen, fagansvarlig hos Det norske hageselskap.

Så hvordan gjøre hagen høstklar?

Ekspertene gir deg sine nøkkeltips her!

Pause gjødslingen

Nå som sommeren er på hell, bør du nyte blomsterprakten i hagen og eventuelt vanne hvis det er veldig tørt, mener Marit Hauken, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

- Litt organisk gjødsel synes jeg det kan være lov å gi tidlig på høsten, så sant den blandes godt inn i jorda. Det vil gi en god start for plantene til neste vår, sier hun.

Men så er det veldig viktig at gjødsling settes på pause, og at du venter med dette til våren når plantene skal vokse og trenger næring, presiserer Hauken.

Hvorfor pause gjødslingen på høsten?

Kari Brekke, gartner hos Mester Grønn, forklarer at høsten er perioden plantene forbereder seg på hvile, klorofyll trekkes tilbake til røttene for å lagres til neste vår.

- Gjødsler du for sent på høsten, så forstyrrer du denne prosessen, sier Brekke.

For sen gjødsling kan gjøre at plantene igangsetter ny vekst og at plantene dermed er mer utsatt for frostskader, legger Utengen til.

- I verste fall kan de dø. Gjødsel som ikke nyttes av plantene vil dessuten vaskes ut av jorda og ned i grunnvannet, sier hun.

Når høsten er i gang for fullt, vil busker, trær, plen og stauder greie seg selv, forteller Utengen.

- De bør få minst mulig oppmerksomhet; ingen beskjæring eller klipping og altså ingen gjødsel, råder hun.

Hagearbeid på høsten

Ekspertene har derimot mange lure tips til hva slags hagearbeid som passer ekstra godt å gjennomføre på høsten:

  • Høste inn og bruke/konservere frukt og grønnsaker du har dyrket gjennom sesongen.
  • Fjerne brunt og vissent bladverk, særlig på roser og jordbær, dette er et overvintringshotell for sopp og sykdom!
  • For sarte planter, som er i grenseland for å kunne overvintre hos oss, så legg på litt ekstra jord/granbar slik at plantene får et ekstra isolasjonsdekke for røttene. Vintertemperaturen vil da ikke bli fullt så lav.
  • Noen planter, som syrin og rododendron, setter knopper i løpet av ettersommer som skal blomstre neste sommer, ikke beskjær disse nå, da går du glipp av neste års blomstring. Beskjær disse heller rett etter blomstring.
  • Legg høstløk! Ønsker du en fin vårblomstring med krokus, tulipaner, påskeliljer og andre vårblomster, kommer de fra løker og knoller som må i jorda nå. Det samme gjelder hvitløk.
  • Har du fine stauder og vil ha flere eksemplarer av samme, er høsten et fint tidspunkt til å dele dem og lage flere planter.
  • Å luke litt er også smart. Mange ugressplanter setter frø på ettersommeren og små, grønne rosetter dannes nå i løpet av høsten. Om de får være i fred, overvintrer de og setter så full fart straks snøen går til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer