Hvordan velge parkett:

Pass på hvilket treslag du velger

Ikke minst hvis du skal ha varme i gulvet, er det ekstra viktig å velge riktig treslag.

PARKETT: Noen tresorter lysner mye i sollys, andre bør du ikke velge om du skal ha gulvvarme. Foto: NTB Scanpix
PARKETT: Noen tresorter lysner mye i sollys, andre bør du ikke velge om du skal ha gulvvarme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du legge parkett, er det et par ting du bør tenke gjennom før du velger tresort.

Vi har bedt om råd fra to eksperter, som forteller hva som er viktig å ha i bakhodet når du skal legge nytt gulv og velge parkett. Her kan du også lese om valget mellom parkett og laminat.

Velg riktig treslag

Det er i hovedsak to ting som skiller de forskjellige treslagene: Det estetiske, i form av forskjellige farger og strukturer, og slitestyrken på treslaget.

- Fargen på parketten kan variere mye både på grunn av trevirkets naturlige variasjoner og med overflatebehandlingen, forteller John Einar Thommesen, forsker ved Sintef Byggforsk.

Samtidig er det greit å være klar over at fargen på trevirket vil endre seg over tid grunnet påvirkning av sollys.

Pass på dette når du velger parkett

  • Tørt inneklima i boliger i fyringssesongen gjør at det er viktig å velge en parkett som er produsert med lav trefuktighet.
  • Oljet parkett krever jevnlig vedlikehold, men mindre skader er lett å utbedre lokalt. Utbedring av skader på en lakket parkett er mer omfattende, men gulvet trenger mindre vedlikehold.
  • Størrelsen på bordene påvirker hvordan rommet oppfattes, men brede bord kan også gi bredere sprekker mellom bordene om vinteren når gulvet er tørt og har trukket seg sammen.
  • Parkettens utseende er avhengig av treslag og type overflatebehandling, men også av parkettens sortering, dvs. forekomst av kvist, sprekker, yteved osv. Spør etter en beskrivelse av den aktuelle sorteringen for å finne ut hva som kan forekomme av kvister, sprekker og andre særpreg.

- Det er mange som opplever denne forandringen som mer fremtredende på mørke treslag, for eksempel merbau, enn på treslag som i utgangspunktet er lysere, sier Karl-Christian Mahnert, forsker ved Norsk treteknisk institutt.

I tillegg til forskjell i farger og strukturer vil forskjell i overfaltehardhet ha betydning for slitestyrken og dermed for hvor ofte parketten må vedlikeholdes.

- De ulike treslagene har betydelig forskjell i hardhet. Eik er for eksempel hardere enn bjørk, og vil naturlig nok ikke få merker og riper like lett. For en del tresorter kan det også være store variasjoner i hardheten avhengig av treets voksested og vekstbetingelser, sier Thommesen.

Her spiller tykkelsen på parketten inn

For å kunne kalle et gulv for parkett må toppsjiktet være minst 2,5 millimeter tykt. Toppsjiktets tykkelse ha noe å si når det gjelder antall omganger en parkett kan slipes: Jo tykkere toppsjiktet er, desto flere ganger går det an å slipe det før parketten må byttes, forklare Mahnert.

Om du skal velge 1-stav eller 3-stavsparkett er mest av alt et estetisk spørsmål - og et prisspørsmål.

- 1-stavsparkett har en bred stav i toppsjiktet slik at det ser ut som et plankegulv. Det er altså kun ett bord i bredden. Dette er som regel et dyrere produkt enn 3-stavsparkett, som har 3 staver i toppsjiktet, og parkettbordet er gjerne bredere, sier Thommesen.

Valg av parkett ved gulvvarme

Skal du ha varmekabler under parketten, bør du ifølge Thommesen undersøke med parkettleverandøren om de anbefaler dette.

- Parketten som skal brukes sammen med gulvvarme må være godkjent for det fra produsenten, dette fordi den må være spesialtørket, forklarer Mahnert.

Dessuten er det to treslag du bør styre unna om du vil ha varme i gulvet: bøk og lønn.

- Gulvvarme kan føre til lavt fuktinnhold i parketten og fare for sprekker mellom bordene. Treslagene bøk og lønn er spesielt følsomme for fuktendringer, og frarådes brukt i kombinasjon med gulvvarme med mindre materialene er spesielt tørket, sier Thommesen.

Han legger til at elektrisk gulvvarme ikke må installeres med større effekt enn 60–80 W/m2 (watt per kvadratmeter), og varmen må være jevnt fordelt.

- Optimal gulvtemperatur er 23-24 °C. Høy temperatur i gulvet kan føre til at luften nær gulvet blir svært tørr, og parketten tørker så mye at sprekker og kuving blir et problem, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer