Pass på!

Bakteriene fører til pussfylte byller og infisert akne i huden.

Gjennom flere studier av bakterieinnhold på brukte briller har forskere blant annet funnet stafylokokkbakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte gir du egentlig brillene dine en skikkelig god rengjøring? Ikke bare glassene, men også rammen?

Det er godt synlig når brilleglassene må pusses med kluten. Den virkelig gufne skitten, derimot, kan sitte klistra på selve brillerammen, og er usynlig for det blotte øyet.

Kan føre til hudinfeksjon

Flere forskningsstudier har undersøkt bakterieinnhold på brukte briller og blant annet funnet både hvite og gule stafylokokkbakterier, kommer det fram i tidsskriftet Sykepleien.

Hvis stafylokokker, som vi tidligere har skrevet om at også ble funnet store mengder av på én type mobildeksel, får feste i huden, framkaller de pusspreget betennelse som fører til at det dannes et pussfylt hulrom, abscess, byll eller infisert akne.

Stafylokokker er svært utbredt på kroppen og i miljøet, og smitten overføres som regel via uvaskede hender, ifølge Store norske leksikon.

- Briller kan være vektor for bakterier som plasseres der når du tar på brillene med skitne fingre som er kontaminerte, før de seinere overføres til for eksempel munn eller øyne, bekrefter Henning Sørum, bakterieforsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer