Penger å spare på skittentøyet

Men er det hygiensk?

ER DENNE HELSESKADELIG? De lærde strides. Foto: Colourbox.com
ER DENNE HELSESKADELIG? De lærde strides. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk nordisk undersøkelse om vaner i forhold til klesvask, viser at nordmenn i stor grad vasker klærne på 40 grader. 62 prosent av de spurte bruker oftest 40-graders programmet, mens 24 prosent som oftest sverger til 60-grader. Undersøkelsen er utført av Userneeds for flekkfjerneren Vanish.

- Våre undersøkelser i laboratoriet viser at mange bakterier overlever på 40 grader. Skal tøyet være helt fritt for bakterier, skal det helst vaskes ved minst 60 grader, sier Åsa Melhus, overlege i mikrobiologi ved Uppsalas Universitetssykehus.

Hva skjer når klærne ikke vaskes? Student brukte bukse i 15 måneder.

Så mye kan du spare

Ekspertene som uttaler seg om undersøkelsen, mener energisparing er noe av årsaken til valg av lave vasketemperaturer. Og det er uten tvil energi, og dermed også penger, å spare på å senke temperaturen på klesvasken.

Enova svarer har på vegne av DinSide beregnet cirka hvor mye energi man bruker per vask avhengig av vaskeprogram, og hva dette koster med dagens strømpriser.

Her er oversikt over energibruken for de forskjellige vaskeprogrammene:

 • 30 grader: 0,4 kWh, 42 øre per vask
 • 40 grader: 0,5 kWh, 52 øre per vask
 • 60 grader: 1,0 kWh, 1,04 kr per vask
 • 90 grader: 1,8 kWh, 1,87 kr per vask
 • SIFO har tidligere undersøkt forskjellen på vaskeresultatet mellom 30 og 40 grader, som viste marginale forskjeller.

  - Det som påvirket mest, var hvilket vaskemiddel man brukte, og ikke hvilken temperatur, sier Ingun Grimstad Klep, forskningsleder i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

  For å oppnå energisparing, påpeker hun at det er andre ting man kan gjøre i tillegg til å velge lav temperatur, nemlig å bruke tynnere håndklær og kluter. Ikke bare unngår du at de blir fort sure, siden de tørker fortere, dessuten får du plass til vask av flere håndklær av gangen.

  Dette koster oppvasken

  Følger vaskeanvisningen

  Selv om hele 68 prosent av de spurte tror vasken inneholder bakterier, er halvparten av disse lite bekymret for bakterier i vasken. Hele 90 prosent ser ikke på bakterier i klærne som en trussel mot familiens helse.

  Ingun Klep syns ikke man skal overdrive helsefaren ved bakterier i klær. Ifølge henne ligger ikke slaget om folkehelsa her, og mye av skittentøyet kan fint vaskes på lave temperaturer.

  - De fleste plaggene er ikke spesielt skitne når vi tar dem til vask. Klesvask handler mye om å unngå lukt og følelsen av velvære, og i noen tilfeller å få bort flekker. De aller fleste plaggene kan man fint vaske på 30 eller 40 grader, påpeker Klep.

  Det er også mulig å vaske tøyet på 15 grader. Men blir det rent?

  Enkelte deler av klesvasken er hun likevel enig i at man bør vaske på høyere temperaturer.

  - Ekstremt skitne klær, frottehåndklær og kluter, eller ved sykdom, kan man vaske på høyere temperatur, sier Klep, noe de danske ekspertene også påpeker.

  - Hvis noen i en familie har oppkast eller diaré kan man forebygge spredning ved å vaske på høye temperaturer – spesielt sengetøy, håndklær og undertøy på kokevask – det vil si minimum 80 grader, sier Elsebeth Tvenstrup Jensen, avdelingslege på Den sentrale enheten for infeksjonshygiene ved Statens Serum Institutt i Danmark.

  I tillegg kan man oppnå mye ved bedre sortering av klærne.

  - Man kan både vaske rent og miljøriktig på samme tid. Det beste rådet er å få på plass gode rutiner for sorteringen av skittentøyet. Vasker du dine skitne underbusker sammen med barnets lue på for lav varme, så ber du nærmest om problemer, avslutter Claus Malta Nielsen i Rådet for Bedre Hygiene.

  Tenk hygiene på kjøkkenet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer