Vedlikehold av strømnett

Penger fra nettselskapene brukes til helt andre ting enn til vedlikehold av nettet

Kommunene tar ut stadig større utbytter av nettselskapene, mens strømnettet skriker etter vedlikehold.

KRITISK TIL KOMMUNENE: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund mener utbyttene kommunene og andre eiere tar ut av nettselskapene er for store, som fører til at nettleien til norske forbrukere øker. Foto: Moment studio.
KRITISK TIL KOMMUNENE: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund mener utbyttene kommunene og andre eiere tar ut av nettselskapene er for store, som fører til at nettleien til norske forbrukere øker. Foto: Moment studio. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som eier bolig må betale nettleie for å få overført strøm hjem til seg. Nettleien skal gi nettselskapene inntekter til å dekke strømtransport, drift, vedlikehold og drift av strømnettet.

Det er hovedsakelig kommunene som eier nettselskapene, og hvert år tar de ut et utbytte som betaling for pengene de selv spytter inn i selskapene.

Analysebyrået Oslo Economics har undersøkt utviklingen i driftsinntekter og -resultat, samt avsatt utbytte for 135 nettselskaper mellom 2008 og 2016.

Resultatene viser en kraftig vekst i samlet utbytte, fra omtrent 600 millioner til nær 1,3 milliarder kroner.

- I en situasjon hvor strømnettet vi eier sammen skriker etter fornyelse og vedlikehold, er det «høl i hue» at eierne tar ut så store utbytter, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, som er oppdragsgiver for analysebyrået.

Mener det er skjult ekstraskatt over nettleien

Meyer mener norske kommuner og fylkeskommuner tapper energiselskapene for penger som skulle gått til utbedring av strømnettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer