Vedlikehold av strømnett

Penger fra nettselskapene brukes til helt andre ting enn til vedlikehold av nettet

Kommunene tar ut stadig større utbytter av nettselskapene, mens strømnettet skriker etter vedlikehold.

KRITISK TIL KOMMUNENE: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund mener utbyttene kommunene og andre eiere tar ut av nettselskapene er for store, som fører til at nettleien til norske forbrukere øker. Foto: Moment studio.
KRITISK TIL KOMMUNENE: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund mener utbyttene kommunene og andre eiere tar ut av nettselskapene er for store, som fører til at nettleien til norske forbrukere øker. Foto: Moment studio. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som eier bolig må betale nettleie for å få overført strøm hjem til seg. Nettleien skal gi nettselskapene inntekter til å dekke strømtransport, drift, vedlikehold og drift av strømnettet.

Det er hovedsakelig kommunene som eier nettselskapene, og hvert år tar de ut et utbytte som betaling for pengene de selv spytter inn i selskapene.

Analysebyrået Oslo Economics har undersøkt utviklingen i driftsinntekter og -resultat, samt avsatt utbytte for 135 nettselskaper mellom 2008 og 2016.

Resultatene viser en kraftig vekst i samlet utbytte, fra omtrent 600 millioner til nær 1,3 milliarder kroner.

- I en situasjon hvor strømnettet vi eier sammen skriker etter fornyelse og vedlikehold, er det «høl i hue» at eierne tar ut så store utbytter, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, som er oppdragsgiver for analysebyrået.

Mener det er skjult ekstraskatt over nettleien

Meyer mener norske kommuner og fylkeskommuner tapper energiselskapene for penger som skulle gått til utbedring av strømnettet.

«Nettleien vi betaler gir kommunene et utbytte som de disponerer som de vil. Dermed må forbrukerne betale en enda høyere nettleie for å vedlikeholde strømnettet», skriver Huseierne.​​

UTBYTTEFEST: Analysene til Oslo Economics viser at utbyttet eierne tar ut av nettselskapene har økt med 113 prosent mellom 2008 og 2016. Huseiernes landsforbund mener at dette fungerer som en ekstra skattlegging, og at forbrukerne må betale nettleieregningen flere ganger på grunn av denne utbyttefesten.
UTBYTTEFEST: Analysene til Oslo Economics viser at utbyttet eierne tar ut av nettselskapene har økt med 113 prosent mellom 2008 og 2016. Huseiernes landsforbund mener at dette fungerer som en ekstra skattlegging, og at forbrukerne må betale nettleieregningen flere ganger på grunn av denne utbyttefesten. Vis mer

Forbrukerrådet mener også at det er betenkelig at kommunene tar ut så store utbytter fra nettselskapene.

- Utbyttet kunne selvfølgelig vært brukt til andre formål, slik som investeringer eller lavere nettleie. Hvis nettleien går til andre formål, blir det en form for skattlegging eller en dobbeltbetaling for strømnettet, sier direktør Randi Flesland. ​​

Helge Eide, områdedirektør i kommunesektorens organisasjon (KS), mener påstanden om at utbyttet gir ekstra skatt til nettleiebetalerne er usaklig. Han mener det er snakk om å ta ut en rimelig avkastning på investert kapital.

- Det er ikke uvanlig at driftsresultatene til og utbyttene fra nettselskapene øker parallelt, sier Eide.

Pengene brukes til gratis el-billading

Men hva brukes pengene kommunene tar ut fra nettselskapene til?

Utbyttene ender til syvende og sist som en del av inntektene til stats- og kommunebudsjettet, som finansierer en rekke tiltak som innbyggerne ønsker seg, ifølge Eide i KS.

- Kommunale eksempler på dette kan være gratis lading av el-biler på ladestasjoner, eller støtte til nærmiljøtiltak i boområdene, eksemplifiserer områdedirektøren.

Meyer i Huseiernes landsforbund mener at forbrukerne lenge har vært med på å fylle opp kassene til nettselskapene for at de kan gjøre jobben sin, mens eierne har tømt kassene.

- Norske kommuner tar ut milliardbeløp fra energiselskapene for å bygge rådhus, kulturhus, fotballarenaer og stupetårn, sier generalsekretæren.

Han erkjenner at dette er viktige investeringer også, men at det ikke skal finansieres av norske strømkunder.

Nettleie

  • Nettleie er prisen du betaler for å få overført strøm til huset ditt.
  • Når du bruker strøm må du betale for to produkter: Du betaler en kraftpris for strømmen du kjøper fra kraftleverandøren du har valgt. I tillegg betaler du nettleie til det lokale nettselskapet for transport av denne strømmen.
  • Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, gi effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet.
  • Det er nettselskapet selv som fastsetter nettleien, men NVE kontrollerer at inntekten nettselskapet henter inn gjennom nettleien ikke er høyere enn det nettselskapet totalt har lov til å ta seg betalt fra sine kunder.

Kilde: NVE

Nettleien vil øke

Ifølge Energi Norge skal det investeres 140 milliarder kroner i strømnettet fram til 2025. Dette medfører en realøkning på elleve prosent i nettleien for norske forbrukere.

Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat.
Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat. Vis mer

- Hvor mye utbytte eierne tar ut av nettselskapene til enhver tid, har ingen betydning for nettleien, sier Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nettleien er strengt regulert av NVE, og er beregnet slik at den skal dekke faktiske kostnader til drift og vedlikehold av strømnettet hvert år, ifølge ham.

Nils-Henrik von der Fehr, professor ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, støtter NVE.

- Nettselskapene står ikke fritt til å skru opp nettleien, det er det myndighetene som gjør, så det er en feilslutning at utbyttene eierne tar ut av nettselskapene har noen direkte innvirkning på nettleien, sier von der Fehr.

NVE mener utbyttene ikke er for store

Økonomiprofessoren mener likevel at det er legitimt å spørre seg om eierne tar ut større utbytter enn de burde.

For hva vil det ha å si for nettleien hvis nettselskapene hadde beholdt en større del av driftsinntektene sine?

- Dersom eierne tar ut store utbytter over flere år, kan riktignok egenkapitalen bli redusert så mye at det blir vanskelig eller dyrt å finansiere nye investeringer, sier Sanderud i NVE.

Det vil si at nettleien ville økt, for at nettselskapene skulle ha nok midler til å betale lånene sine, samt drifte og vedlikeholde strømnettet.

Vassdrags- og energidirektøren mener, derimot, at det er ingenting som tyder på at dette er situasjonen i norske nettselskap, da han vurderer selskapenes egenkapital som tilfredsstillende.​​

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer