Oppskrift pepperkakehus

Pepperkake-trikset er supersmart!

Tipsene som gjør det litt lettere å lage pepperkakehus!

PEPPERKAKEHUS: Prøv disse triksene når du skal lage pepperkakehus! Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Advent er ventetid, og mens vi venter, er det moro å bruke tiden på å lage pepperkakehus!

Om du ikke anser deg selv som kokkemester på kjøkkenet, gjør det ingen verdens ting - å lage en god pepperkakedeig for så å sette sammen et sjarmerende pepperkakehus, er noe alle kan få til.

Det mener de to matbloggerne vi har snakket med. Her får du deres beste tips!

Pass på mel-mengden

Hvis du tyr til ferdigdeig for å bygge pepperkakehus, er du absolutt ikke alene om det. Likevel er det slett ikke vanskelig eller veldig tidkrevende å lage pepperkakedeig fra bunnen av, mener Trine Sandberg, dama bak Trines matblogg.

- Bruk en god oppskrift, og bruk helst måleskjeer når du måler opp krydderet. Pass på at du ikke bruker for mye mel i oppskriften, tipser Sandberg.

Rolf-Anders Vollan driver matbloggen Det glade kjøkken, og er hjertens enig med Sandberg:

- Smaken av hjemmelaget deig kan virkelig ikke sammenlignes med ferdigdeig. Det er ikke vanskelig, for i grove trekk er det bare å smelte sukker og sirup, tilsette krydder, natron og smør, før egg og hvetemel blandes inn til slutt, sier Vollan.

Kjøl ned deigen!

Men så kommer det aller viktigste punktet: du må ikke begynne utkjevlingen av pepperkakedeigen med én gang den er ferdiglaget!

For det er helt essensielt at deigen kjøles godt ned før du baker ut pepperkakene, understreker de to matbloggerne.

Deigen må stå kaldt, enten i kjøleskapet eller fryser, i minimum et par timer, gjerne enda lengre. Det er først når deigen har fått kjølt seg godt ned at den er bakeklar, opplyser ekspertene.

- Et godt tips er å la deigen være klissete idet du setter den kjølig. Når den blir avkjølt blir den nemlig mye fastere i konsistensen og enkel å jobbe med, sier Vollan.

Når deigen er god og kjølig, kan du kjevle den ut. Men husk at den vil bli oppvarmet ganske raskt underveis, og dermed blir den vanskeligere å jobbe med, understreker Sandberg.

Derfor er det lurt å dele deigen opp i flere deler, og sette tilbake overskuddsdeigen i kjøleskapet når du ikke jobber med den, tipser hun.

Dette er spesielt viktig når du skal lage pepperkakehus, nettopp fordi huset består av flere deler som vegger, tak og dør.

- Når du da skal forme neste del av huset, blir deigen mye lettere å kjevle ut på andre og tredje runden, sier Sandberg.

Oppskrift pepperkakedeig

Det finnes flere oppskrifter på pepperkakedeig, her får du en versjon fra Trines Matblogg:

Pepperkakedeig:

 • 250 g. sukker
 • 250 g. lys sirup (ca.2 dl.)
 • 1 ss. kanel
 • 1/2 ss malt ingefær
 • 1/4 ss malt nellik
 • 250 g. smør i terninger
 • 1 ss. natron
 • 2 egg, sammenvispet
 • 700 g. hvetemel
 • Kjøl til slutt ned deigen i noen timer før utbaking

Melisglasur:

 • 500 g. melis
 • 2 eggehviter
 • 2 ss. sitronsaft

Forme pepperkakehuset

Selve utformingen av pepperkakehuset kan gjerne være litt utfordrende. Vollan mener at selv om det kan være sjarmerende med litt skjeve tak og vegger, finnes det noen enkle råd for å unngå dette.

Først og fremst er det viktig å ha en god mal og være nøyaktig når du skjærer ut mønsteret til huset, understreker Sandberg.

- Pass på at deigen er avkjølt og skjær gjerne ut delene mens deigen ligger oppå bakebrettet, tipser hun

Vollan råder også:

- Legg en liten pappremse på hver side av deigen når du skal skjære i den. Da unngår du at deigen får ujevn tykkelse når du baker den utover, sier han.

Når du har formet ut delene, skal deigen stekes.

Men husk:

- Stek små og store biter hver for seg, for å unngå at for eksempel dør og skorstein blir brent dersom det stekes sammen med større flater som tak og vegger. Det er også viktig å passe på at de store delene er gjennomstekt og harde, slik at de ikke blir myke og brekker opp, råder Sandberg.

Om du etter steking ser at noen av delene har mistet litt av fasongen, er rivjern kjekt å ha for hånd, tipser Vollan.

- Bruk den fine delen til å raspe bort ujevnheter, dette har reddet meg flere ganger.

- Husk også å gi pepperkakehuset nok tid til å herde før du går i gang med å dekorere det, gjerne et par timer, legger han til.

God lim til pepperkakehuset

For å sette sammen pepperkakehuset, er det selvsagt viktig med et godt lim som holder. For å lage lim kan du enten smelte sammen sukker til knekk, eller helt enkelt lage melis.

Men hva er best av disse to lim-variantene?

Sandberg foretrekker å bruke smeltet sukker, dette er også mer hold i enn melisglasur.

Vollan understreker samtidig at melisglasur ofte kan være enklere å jobbe med, og ikke minst mer barnevennlig siden det ikke er brennvarmt slik smeltet sukker er.

For at melis-limet skal holde ekstra godt, har Vollan et “hemmelig” triks på lur:

- Tilsett sitronsaft i melisen. Dette gjør at melisglasuren blir hardere, avslutter han.

PS: Lyst å prøve et nytt triks for en ekstra smakfull lim? Smelte smørbukk-karameller og bruk dette som lim, tipser Vollan. Selv har han ingen erfaring med dette, men det kan jo være moro å teste?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer