PH-lampen

Poul Henningsen påbegynte arbeidet med PH-lampen allerede i 1924. Den ultimate versjonen, PH 5, kom i 1958. I dag er lampen kronjuvelen i sortimentet til produsenten Louis Poulsen.

Publisert
Sist oppdatert

Arkitekttegnet lampe

Poul Henningsen (1894-1967) var arkitekt. Han begynte med å tegne hus på 1920-tallet. Da han skulle velge lamper til husene han tegnet, syntes han at datidens lamper ikke var bra nok, så i stedet begynte han å tegne sine egne lamper. Henningsens lamper vakte oppsikt da de kom, og han er fremdeles kjent for sitt banebrytende lampedesign.

Henningsen ønsket å gjøre hjemmet, og de som bor der, vakrere. Lampene han tegnet skulle derfor etterligne den varme gløden fra oljelampene han vokste opp med.

Avansert design

I 1924 begynte Henningsen å jobbe med PH-lampen sammen med produsenten Louis Poulsen, og i 1925 vant den første PH-lampen gullmedaljen på Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes i Paris. PH-lampen var den første i en serie lamper som Henningsen videreutviklet under sin lange karrierere. Lampene har fått navn som PH2/1, PH3/2, PH 4/3, og så videre.

PH 5 fra 1958 er en av de mest kjente, og regnes blant klassikerne. Den finnes i de fleste offentlige bygninger i Danmark - og i ikke så rent få private hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer