Philips RQ1250 vs. Braun 5050cc

Det er ikke bare bare med barbering.

DUELL: Dette bildet er litt ubehagelig å se på, men det er langt fra ubehagelig å barbere seg med Philips RQ1250 og Braun 5050cc. Det betyr ikke at de to barbermaskin-duellantene ikke har problemer. Foto: Øivind Idsø
DUELL: Dette bildet er litt ubehagelig å se på, men det er langt fra ubehagelig å barbere seg med Philips RQ1250 og Braun 5050cc. Det betyr ikke at de to barbermaskin-duellantene ikke har problemer. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når menn er ferdig med å lekeslåss over en pils om hvor macho det er å bruke høvel, kryper de hjem til senga, står opp neste dag, plugger i barbermaskinen og raker det trøtte trynet på tre minutter ved hjelp av menneskets beste venn: Elektrisiteten.

Vi har testet to barbermaskiner til mellom 1.400 og 2.200 kroner, med Philips RQ1250 som det rimeligste alternativet. 800 kroner i prisforskjell skal i utgangspunktet gi en viss kvalitetsforskjell, men som vanlig skal en ikke stirre seg blind på pris.

Les også: Derfor funker ikke lyset på badet til barbering

Ut av eska

Begge barbermaskinene kommer med noen gram ekstrautstyr, men ikke mer enn nødvendig. Philips har lagt ved lader, dockingstasjon med lademuligheter, bladbørste og en relativt stor, solid veske som kan brukes når du er på reise.

Brauns 5050cc har også stor dockingstasjon med både lade- og rensemuligheter, samt bladbørste, lader, en liten reiseveske og rensemiddel.

Den letteste enheten av de to er RQ1250, og Brauns maskin er merkbart tyngre. Det er ikke spesielt stor forskjell i håndgripeligheten, og begge maskinene ligger godt i hånda. Display med blant annet batteri-, rense og feilindikator er obligatorisk på apparater til godt over tusen- og totusenlappen.

STILREN OG -PEN: Philips RQ1250 er god å holde i.
STILREN OG -PEN: Philips RQ1250 er god å holde i. Vis mer

Philips har den enkleste av de to dockingstasjonene, som bare fungerer som holder og lader. Braun har et såkalt aktivt rensesystem i sin dock, samtidig som den også lader. Det betyr at du kan legge barbermaskinen (med hodet nederst) i docken, trykke på en knapp, og altså både få ladet og vasket maskinen. Det er forsåvidt smart, og garantert en av årsakene til at Braun kommer med litt høyere prislapp, men det er også litt tungvint å få plass til en dock med rensevæske på badet, som dessuten helst skal være koblet til strøm.

DØNN SOLID: Det oser kvalitet av Brauns 5050cc barbermaskin.
DØNN SOLID: Det oser kvalitet av Brauns 5050cc barbermaskin. Vis mer

DinSides tester av produkter til hjem og fritid

Tull med lading

Akkurat det lille irritasjonsmomentet er likevel ingenting sammenliknet med hva Philips presterer å gjøre med ladingen av barbermaskinen. For det første er det kun mulig å lade enheten via dockingstasjonen. Det finnes ingen kontaktpunkter på selve barbermaskinen, så hvis du glemmer dockingen når du er på reise, eller at den går i stykker, så får du rett og slett ikke ladet maskinen.

Og det stopper ikke der. Ettersom barbermaskinen ikke har inntak for strøm, er det ikke mulig å barbere seg mens den er koblet til nettstrøm. En morgen med dårlig tid og et tomt batteri kan altså by på visse utfordringer, selv om hurtigladingsmodusen bare tar fem minutter. Men når hadde du sist en hverdagsmorgen der fem minutter ekstra kunne kalles "bare"? Nettopp.

INGEN VEI UTEN DOCK: Du kan ikke lade Philips RQ1250 uten dockingstasjonen. Det er en dårlig løsning.
INGEN VEI UTEN DOCK: Du kan ikke lade Philips RQ1250 uten dockingstasjonen. Det er en dårlig løsning. Vis mer

Med Braun-enheten kan du både lade direkte fra barbermaskinen, og du kan bruke maskinen på nettstrøm mens du lader - to ting som burde være en selvfølge på de fleste barbermaskiner. De har riktignok vært litt gjerrig med lengden på nettledningen, så hvis stikkontakten befinner seg andre steder enn i umiddelbar nærhet av speilet må du gjennom noen akrobatiske øvelser for å se deg selv mens du barberer.

Det tar rundt en time å fullade hver av enhetene. Philips oppgir en barberingstid på 50 minutter, mens Braun oppgir 45 minutter.

Test: Blir klesvasken billigere med damp?

Rensing

Renseprosessen til Braun-enheten er forøvrig eksemplarisk enkel (så lenge du husker på å ikke sette en våt maskin i docken), selv om jeg ser for meg at svært få menn vil følge både Philips' og Brauns råd om å rengjøre maskinen etter hver gang den har vært i bruk. 5050cc settes med kuttehodet ned i docken, og deretter trykker du på startknappen. Prosessen tar noen få minutter. Docken er fylt med alkoholbasert rensevæske, som naturligvis enkelt kan etterfylles.

Ellers er det naturligvis mulig å skylle begge enhetene i lunka vann for en raskere, mer overflatisk rengjøring. Begge enhetene har også lås, som gjør at du slipper ubehagelige episoder i sikkerhetskontrollen fordi noe vibrerer kraftig i håndbagasjen.

Slik er Philips RQ1250 i bruk

Philips-barberingen karakteriseres først og fremst av en, i barbersammenheng, beskjeden lyd, en slik lyd en gjerne assosierer med forsiktighet og nøysomhet. Den er vesensforskjellig fra Braun, som fortsatt liker den klassiske BRRRRR-lyden, en lyd som er streng og nesten litt brutal, og som i større grad sier "nå skal du høre her, skjeggstubb, det er enten deg eller meg, og det blir ikke deg, for å si det sånn".

KJENT PRINSIPP: Denne har vi sett før, selv om de tre roterende kutterne nå er ekstremt fleksible og bevegelige mens du barberer deg.
KJENT PRINSIPP: Denne har vi sett før, selv om de tre roterende kutterne nå er ekstremt fleksible og bevegelige mens du barberer deg. Vis mer

I begynnelsen klarer Philipsen seg bra. Selv på skjegg som har vokst en liten stund hugger den seg gjennom krattet, og der vi med vår smått tilårskomne barbermaskin først må bruke langhårstrimmeren før vi tar i bruk finmekanikken, er det med Philipsen mulig å gå rett på sak - inntil et visst punkt. For der den klarer seg bra på oversiden av kjeven og på haka, sliter den mer når du runder kjeven, og beveger deg ned på halsen. Det svært fleksible hodet, der både selve fundamentet og de tre roterende bladhodene alle beveger seg uavhengig av hverandre, gir forsåvidt inntrykk av at barbermaskinen mer eller mindre går i ett med kjevepartiet. I praksis er derimot ikke de tre bladhodene finmekaniske nok til å ta alt skjegget på egenhånd i de områdene av ansiktet som best kan karakteriseres som ulendt terreng.

Vi må med andre ord fram med langhårstrimmeren, før vi igjen kan gå tilbake til den mer tettsittende barberingen. Heldigvis er den effektiv, og selv om lyden den lager idet den treffer skjeggstubbene sender tankene til hekksakser og kantklippere, gjør den jobben.

Philips skal også ha for at de er skånsomme - vi kjente aldri at skjegget ble "nappet" ut fra hårsekken -, men de taper altså litt på at maskinen ikke virker kraftig nok idet en vender den ned på undersiden av haka og kjeven.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Ny kaffemaskin? Her er årets kapselkaffenyheter

Slik er Braun 5050cc i bruk

Som allerede nevnt er Brauns 5-serie en myndig sak. Den durer og vibrerer med tysk autoritet, og så kraftig at innsiden av hånda får en liten massasje underveis i barberingen. Maskinen er også satt sammen på en helt annen måte enn Philips' alternativ, med to langsgående kuttere, og en såkalt "activelift" trimmefunksjon plassert mellom de to hovedbladene. Det gir tilsammen tre kuttflater, og et greit utgangspunkt for det litt vanskelige området under kjeven, haka og ned mot adamseplet.

ULIKE FLATER: Slik har mange av Brauns barbermaskin sett ut i flere tiår, selv om innmaten ikke lenger er helt den samme.
ULIKE FLATER: Slik har mange av Brauns barbermaskin sett ut i flere tiår, selv om innmaten ikke lenger er helt den samme. Vis mer

Men vi tar den letteste delen først. På oversiden av kjeven, under nesen og på haka har Brauns maskin få problemer. Den er riktignok hakket mer aggressiv enn Philips' alternativ, og vi kjente at det rykket til ved noen anledninger idet skjeggstubbene røk ut litt raskere og bråere enn både vi og barbermaskinen hadde tenkt, men stort sett gjør den jobben. Som med Philipsen var det enkelte hår som ble stående igjen, selv når vi trykket og vred og vridde på maskinen, og av og til var det bare skjeggtrimmeren som orket ta de mest gjenstridige hårene.

Vi hadde også av Braun forventet at maskinen skulle klare å følge ansiktskonturene bedre, og vi er ikke lammet av prestasjonene til verken Philips eller Braun på dette området, ikke minst når vi sammenlikner med vår rimelige og, som allerede nevnt tidligere i artikkelen, ganske mange år gamle barbermaskin. Der vi merker forskjellen best er i tettheten på barberingen, hvor Braun gjør en hakket bedre jobb enn Philips. Det er likevel ikke snakk om dramatiske forskjeller, og ihvertfall ikke 800 kroner i forskjell, som er prisdifferansen mellom Philips og Braun i butikken.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)Alt om hjemmeelektronikk fra DinSide

En ganske lang konklusjon

Det ligger naturligvis en viss fare innbakt i det å sammenlikne et produkt til rundt 1.400 kroner med ett til rundt 2.200 kroner. Fordelen er en kan undersøke om det rimeligere produktet gjør en like god jobb som det dyrere produktet, ulempen er at det gjerne forventes at dyrere produkter er bedre.

Slik er det som kjent ikke alltid.

I denne testen, derimot, gir det en viss mening å bruke pengene på den dyrere Braun-barbermaskinen. Den gir hakket bedre barbering, og selv om den er dyrere, får du et rensesystem med på kjøpet. Når det er sagt: Hvor mange kan med hånden på hjertet si at de prioriterer å rense eller vaske barbermaskinen sin, uansett hvor mange "MÅ RENSES NÅ"-lys som blinker på displayet eller bakerst i samvittigheten?

RENSEDOCK: Denne ganske store dockingstasjonen både renser og lader Braun 5050cc. Heldigvis klarer du deg fint også uten docken.
RENSEDOCK: Denne ganske store dockingstasjonen både renser og lader Braun 5050cc. Heldigvis klarer du deg fint også uten docken. Vis mer

Hvis vi bare hadde hatt disse to maskinene å velge mellom, ville vi uansett valgt Brauns alternativ, av den enkle årsak at de forstår en ting og to om lading og strøm som Philips av en eller annen grunn ignorer. At de har valgt å tilby lading kun gjennom dockingstasjonen som følger med, og ikke via maskinen, er ubegripelig. Det betyr at du må ha
med deg dockingstasjonen når du er ute og reiser, og det betyr også at det ikke er mulig å bruke barbermaskinen den morgenen eller kvelden den er utladet før den er ladet opp. Her har Braun prioritert helt riktig, og tilbyr både lading via barbermaskinen, og bruk mens du lader. Noe annet synes meningsløst, og selv om hurtigladingsfunksjonen tar fem minutter gir deg nok lading til en runde med barbering, er lading aldri det som passer best når en er på vei ut døra.

At det bare kan lades via dockingstasjonen betyr dessuten at du i alle tilfeller har to ting du må huske å ta med deg (i tillegg til ladekabelen), og ryker for eksempel dockingstasjonen, kan du si farvel til lading. Pussig valg av Philips, og noe vi har valgt å trekke ganske mye for.

Avslutningsvis er det likevel en tankevekker at forskjellen mellom disse to nye, ganske dyre barbermaskinene ikke oppleves som dramatisk sammenliknet med en betydelig eldre og rimeligere modell. Det finnes sannsynligvis grenser for hvor mye barberingsteknologi kan gjøre med noe så - tross alt - sart som hud, spesielt når blader og kutting er involvert. Det er ikke bare å finne fram ljåen og hugge til med rå kraft, det kreves en viss avstand og en viss eleganse for at ikke ansiktet skal se ut som åstedet for et rituelt drap etter barbering.

Det en betaler for er først og fremst ekstrafunksjoner som display, varslingssystemer, dockingstasjoner, vask- og rensevæske og annet ekstrautstyr som tidligere ikke akkurat føltes som en nødvendighet. Er det verdt det?

Tja. Og det er nok mye av forklaringen på at ingen av disse to produktene når opp til femmeren.

Les også: Få barberbladet til å holde et år

Testresultat

Braun 5050cc

Solid, god å holde i, effektiv langhårstrimmer, smart rensesystem, kan brukes under lading, kan lade direkte via barbermaskinen, gir tettest barbering (så vidt)

Litt kort nettstrømledning, litt dyr, tar ikke godt nok i problemområder (under og rundt kjeve o.l.), lugger litt mer enn Philipsen ved lengre hår

Testresultat

Philips RQ1250

God å holde i hånda, svært behagelig lyd fra motoren, enkel å holde ren, behagelig mot huden, solid reiseveske, god langhårtrimmer

Ikke mulig å lade bare selve barbermaskinen (må lades via dock), ikke mulig å bruke maskinen mens en lader (fordi ladingen skjer via dock), får ikke alltid like godt tak i vanskelige områder


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer