Plantasjen vil informere om gift

Plantasjen har solgt barlind, gullregn, rhododendron, buksbom og andre hageplanter uten å informere sine kunder om at disse er giftige. Nå vil Plantasjen endre praksis.

Heller ikke på selve planteetiketten er det nevnt at buksbom er en giftig plante. Foto: Jogrim Aabakken
Heller ikke på selve planteetiketten er det nevnt at buksbom er en giftig plante. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at hageplanten barlind klassifiseres som en "giftig plante" av Helsedirektoratet? Eller at gullregn klassifiseres som "meget giftig"? Hvis du svarer nei på disse spørsmålene, er du nok ikke alene.

Faktum er imidlertid at en rekke vanlige hageplanter inneholder stoffer som kan være farlige for mennesker. Noen av disse, deriblant barlind og kristtorn, bærer røde bær. Dermed øker risikoen for at små barn skal finne på å spise av planten.

Landets største hagesenterkjede

Hagesenterkjeden Plantasjen er blant dem som markedsfører og selger giftige hageplanter. Og fordi Plantasjen er landets største hagesenterkjede, er det naturlig å anta at det blant kundene finnes tusenvis av barnefamilier og besteforeldre med hage. Men hvor gode er egentlig Plantasjen til å informere sine kunder om at enkelte av hageplantene de selger er klassifisert som giftige av Giftinformasjonen (underavdeling av Helsedirektoratet)?

Nettsider

Plantasjen-kunder får mye nyttig informasjon, blant annet om forventet høyde, vokseplass og hardførhet. Men giftighet er ikke nevnt. Foto: Jogrim Aabakken
Plantasjen-kunder får mye nyttig informasjon, blant annet om forventet høyde, vokseplass og hardførhet. Men giftighet er ikke nevnt. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer


Vel, våre undersøkelser avdekker at Plantasjen har lagt oppsiktsvekkende liten vekt på å informere om dette temaet. For eksempel fant DinSide på Plantasjens nettsider utførlige beskrivelser av flere giftige planter, deriblant barlind, kristtorn, rhododendron og buksbom. Men at disse plantene er giftige, nevnes ikke med et ord. Dette til tross for at eksempelvis buksbom-artikkelen består av hele 313 ord.

Magasiner

Vi gjennomgikk også det 84 sider lange magasinet "Plantasjen 2009" uten å finne ordet "gift" eller "giftig" brukt én eneste gang. Vi fant ingen pdf-utgave av det enda lengre magasinet Plantasjen 2010 (123 sider) og kan derfor ikke være hundre prosent sikre på at ordene "gift" og "giftig" er utelatt også her. Vår gjennomgang av papirutgaven tyder imidlertid på at informasjon om giftige planter glimrer med sitt fravær også i dette magasinet. I hvert fall er det ikke nevnt noe om gift i artiklene som omhandler buksbom og rhododendron. Skadedyr, insekter, sopp, virus og en rekke andre hagerelaterte temaer får imidlertid grundig omtale.

Plakater og etiketter

Disse er noen av de vanligste giftige hageplantene på markedet:

 • Barlind
 • Buksbom
 • Gullregn
 • Rhododendron
 • Tysbast
 • Kristtorn

 • Heller ikke da vi besøkte et av Plantasjens hagesentre i østlandsområdet, fant vi informasjon om at enkelte av plantene i butikken er giftige. Det aktuelle hagesenteret selger blant annet rhododendron, en rekke varianter av den eviggrønne buksbom og revebjelle. Sistnevnte klassifiseres av Giftinformasjonen som "meget giftig" og "kan også blant annet ha effekter på hjertet".

  Men verken salgsplakatene eller etikettene festet til selve plantene inneholder noen informasjon om at disse plantene er giftige.

  Meldte pass

  Heller ikke på selve planteetiketten er det nevnt at buksbom er en giftig plante. Foto: Jogrim Aabakken
  Heller ikke på selve planteetiketten er det nevnt at buksbom er en giftig plante. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer


  Vi spurte også en av de ansatte om vedkommende kunne fortelle oss hvilke av plantene i hageplante-avdelingen som er giftige. Vedkommende kunne imidlertid ikke svare på dette og henviste oss til en av de ansatte gartnerne. Men heller ikke gartneren kunne gi oss noe svar. Hun kunne heller ikke tilby oss noen informasjonsfolder eller noe annet skriftlig materiale som kunne ha hjulpet oss på vei. Også da vi spurte om hun kjente til noen nettsider eller andre informasjonskilder som omhandler giftige hageplanter, måtte hun melde pass.

  - En jobb å gjøre

  Men vi tar dette temaet på stort alvor. Her er det åpenbart at vi har en jobb å gjøre.Rolf Baisgård, administrerende direktør ved Plantasjens kjedekontor.


  Vi spurte derfor Rolf Baisgård, administrerende direktør ved Plantasjens kjedekontor, om en begrunnelse for fraværet av informasjon om giftige planter i Plantasjen-systemet. Etter å ha sjekket opp saken, kommer Baisgård med følgende svar:

  - Jeg har faktisk ikke fått noen direkte henvendelse omkring dette temaet i de to og et halvt årene jeg har vært i Plantasjen. Men vi tar dette temaet på stort alvor. Her er det åpenbart at vi har en jobb å gjøre, sier Baisgård.

  Flere tiltak kommer

  Disse plantene defineres som "meget giftige" av Giftinformasjonen

 • Belladonna-urt
 • Bulme-urt
 • Gullregn
 • Liljekonvall
 • Oljeplante
 • Piggeple
 • Revebjelle
 • Selsnepe
 • Skarntyde
 • Storhjelm
 • Tidløs
 • Tysbast

 • - Vi har nå vært i kontakt med Helsedirektoratet og har bestilt informasjonsmateriell fra dem. Dette materiellet kommer vi til å sende ut til alle våre forhandlere. Vi kommer også umiddelbart til å opprette lenker til Helsedirektoratets giftinformasjonssider på våre egne nettsider. I tillegg vil vi gå i gang med å innføre en form for giftsymbolmerking som kan festes på plantene sammen med pris- og annen produktinformasjon. Vi håper å få til dette relativt raskt, opplyser Baisgård.

  Kilder: Giftinformasjonen/Helsedirektoratet, Opplysningskontoret for blomster og planter, Plantasjen

  Her finner du nyttig informasjon om giftige vekster:
  Full oversikt over giftige planter
  Full oversikt over giftig sopp

  Brosjyre: Giftige prydbusker
  Brosjyre: Giftige viltvoksende planter
  Brosjyre: Giftige hageblomster

  Brosjyre: Gode råd om planter i barnemiljøer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer