Lage plantejord av løv

Plantejorden du får gratis

Det er med god grunn at du bør ta vare på løvet som har lagt seg i hagen.

TA VARE PÅ LØVET: Den beste såjorden lager du selv av løvet som faller i hagen. Oppskriften får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
TA VARE PÅ LØVET: Den beste såjorden lager du selv av løvet som faller i hagen. Oppskriften får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sommeren er over, men det betyr ikke at du må legge hagearbeidet på hylla. Høsten er en kjempefin tid for å gi plantene ekstra gode vekstforhold til fremtidige varmesesonger.

Og best av alt: løvet som faller i hage og bed, trenger du slett ikke streve med å fjerne alt av - dette er nemlig gull verdt for plantene dine.

Slik lager du såjord av løv

- Løv er en kjempefin ressurs både for meitemarken i jorden under gressplenen, for iblanding i kompostdunken med matavfall, og som ingrediens i oppals- og pottejord, forteller Kirsty McKinnon, rådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk.

For elsker du å pryde bed og potter med planter, trenger du nødvendigvis ikke å gå til innkjøp av dyr jord. En skikkelig god såjord lager du helt selv av løvet som faller i hagen.

- Løvkompost er den perfekte såjord fordi den er næringsfattig, men fiberrik. Frøene har egen matpakke, så de trenger ikke mye næring i starten. Løvkompost kan også erstatte bruk av torv til en stor del, sier Linda Jolly, universitetslektor ved NMBU.

Hun holder blant annet kurs i grønnsaksdyrking og kompostering.

For å lage såjord av løv, må du ha litt tålmodighet, men ekspertene mener at det endelige resultatet vil være verdt ventetiden.

- Det tar to-tre år før jorden er klar, avhengig av stell. Hvis løvhaugen røres om oftere, og vi passer på at alt løvet er passelig fuktig - det ytterste har en tendens til å bli for tørt – da er gjerne løvet omdannet etter to år, opplyser McKinnon.

Så hvordan skal du gå frem for å lage din egen såjord?

McKinnon har følgende tips:

  • Når du raker plenen for løv så la noe ligge igjen som mat for meitemarken.
  • Oppbevar tørt løv i en dunk eller sekk hvis det skal brukes som strø i matavfallskompost. Bruk cirka 1 del løv til 3 deler matavfall.
  • Når jeg lager oppalsjord av løv har jeg tre binger: den største er for årets løv, den midterste er litt mindre, og der legger jeg løvet året etter, og til slutt en mindre binge der det nesten omdannede løvet legges tredje året.

Ifølge Jolly vil litt fersk gressklipp bidra til raskere omsetning av løvet, men er ikke nødvendig.

- Hovedsaken er at haugen holdes fuktig og røres litt rundt i iblant for at nok luft komme til, understreker hun.

- Kjøpejord inneholder mest torv

Men hva er egentlig hovedforskjellen på jord man har kompostert selv og jord man kjøper på hagesentre?

- Kompost som vi har laget selv har den fordelen at vi har kontroll på ingrediensene, for eksempel at materiale ikke kommer fra arealer som har vært sprøytet med pesticider. Om det står kugjødselkompost på sekken vi kjøper, er det ikke sikkert at det er ren kompostert kugjødsel. Det er ofte torv tilsatt kompost, sier McKinnon.

Ifølge Jolly inneholder kugjødselkomposten vi kjøper faktisk bare 10 kilo kumøkk per kubikk - resten er torv. Her retter hun skarp kritikk mot de store aktørene på markedet:

- Vi kan ikke fortsette å drive gruvedrift på myrene, og klimaeffekten er svært dårlig. Torv er ren plantematerial, det vil si karbon, som ikke er omdannet på grunn av vann. Dreneres myrene, blir torven oksidert, altså brent opp og blir til CO2 i luften. Hvis vi går riktig frem i laging av moldjord via komposten, kan vi lagre store mengder av karbon i jorden, til dels i lang tid, sier hun og fortsetter:

- De sekkene mange kjøper er ikke bare mest torv, men også kunstgjødsel. Mineralgjødsel som løser seg opp i vann forurenser og bidrar på lengre sikt til utarming av jorden. Mikrolivet i jorden trenger organiske stoffer og kan ikke ernære seg av mineraler. FN sier at matjord er så utarmet at vi har 60 avlinger igjen. Løvkompost er mindre næringsrik, men det er mange måter å kompostere matrester, og bruk av urin bør også innføres for å lage næringsrik jord i hagene.

Skal du kjøpe jord, er McKinnons fremste tips å lese varedeklarasjonen nøye på innkjøpt jord.

I denne saken kan du lese mer om hva du da skal se etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer