Lage plantejord av løv

Plantejorden du får gratis

Det er med god grunn at du bør ta vare på løvet som har lagt seg i hagen.

TA VARE PÅ LØVET: Den beste såjorden lager du selv av løvet som faller i hagen. Oppskriften får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
TA VARE PÅ LØVET: Den beste såjorden lager du selv av løvet som faller i hagen. Oppskriften får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sommeren er over, men det betyr ikke at du må legge hagearbeidet på hylla. Høsten er en kjempefin tid for å gi plantene ekstra gode vekstforhold til fremtidige varmesesonger.

Og best av alt: løvet som faller i hage og bed, trenger du slett ikke streve med å fjerne alt av - dette er nemlig gull verdt for plantene dine.

Slik lager du såjord av løv

- Løv er en kjempefin ressurs både for meitemarken i jorden under gressplenen, for iblanding i kompostdunken med matavfall, og som ingrediens i oppals- og pottejord, forteller Kirsty McKinnon, rådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk.

For elsker du å pryde bed og potter med planter, trenger du nødvendigvis ikke å gå til innkjøp av dyr jord. En skikkelig god såjord lager du helt selv av løvet som faller i hagen.

- Løvkompost er den perfekte såjord fordi den er næringsfattig, men fiberrik. Frøene har egen matpakke, så de trenger ikke mye næring i starten. Løvkompost kan også erstatte bruk av torv til en stor del, sier Linda Jolly, universitetslektor ved NMBU.

Hun holder blant annet kurs i grønnsaksdyrking og kompostering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer