Grønne planter innendørs

Plantene du kan sette i et mørkt hjørne og glemme

Det er flere grønne planter som krever lite av deg for å overleve.

«FORGLEM MEG, VÆR SÅ GREI»: Zamioculcas, eller smaragdpalme som er et enklere navn på den grønne planten i hjørnet, er en skikkelig tøffing. Den tåler nemlig sol, skygge og tørke, så den kan du fint ta med deg hjem fra gartneriet og bare glemme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
«FORGLEM MEG, VÆR SÅ GREI»: Zamioculcas, eller smaragdpalme som er et enklere navn på den grønne planten i hjørnet, er en skikkelig tøffing. Den tåler nemlig sol, skygge og tørke, så den kan du fint ta med deg hjem fra gartneriet og bare glemme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Du bør ta vare på plantene dine. Det å stadig kjøpe planter er både dårlig økonomisk og lite bærekraftig ut ifra et miljøhensyn, sier agronom Anders Røyneberg til Dinside.no.

Røyneberg er aktuell med boka Plantelykke, hvor han deler sine beste tips om hvilke grønne planter du kan kjøpe, samt hvordan du steller og innreder med dem.

Selv har han over 100 planter i den lille leiligheten sin i Oslo, som han deler bilder av på Instagram-profilen sin @arcticgardener, med godt over 47.000 følgere. Han er også omtalt i en artikkel i det amerikanske magasinet Vanity Fair som et ledende navn innen «plantetrendsetting».

INSTAHIT: På Instagram deler Røyneberg sin lidenskap for grønne planter med sine 47.670 følgere (per 18. september 2019). Foto: skjermdump.
INSTAHIT: På Instagram deler Røyneberg sin lidenskap for grønne planter med sine 47.670 følgere (per 18. september 2019). Foto: skjermdump. Vis mer

Dinside har tatt en prat med ham om hvilke grønne planter han anbefaler deg å kjøpe, enten du har grønne fingre eller ei, og i hvilke rom du vil sette vekstene.

Billige og bra planter

- Sats på de vanlige og utbredte plantesortene, mange av disse er klassikere som erfaringsmessig klarer seg godt som inneplante i Norge, sier Røyneberg.

Tips: Gullranke.

RIMELIG: Gullranke er en klassisk, grønn plante i norske hjem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RIMELIG: Gullranke er en klassisk, grønn plante i norske hjem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Kroton, Elefantfot og kaktuser er blant de billigste alternativene hos Plantasjen akkurat nå.

Plantene som liker lys

Kaktuser og sukkulenter er solelskende planter. De er såkalte ørkenplanter som ønsker mye sol, og er dermed perfekte å plassere i sørvendte vinduer eller om du har en solkrok i hjemmet ditt, ifølge Røyneberg.

Tips: Aloe Vera.

LIKER SOL, OG BESKYTTER MOT DEN: Aloe Vera liker sol, og dersom du klipper av tuppene av kaktusen, kommer det ut gelé du kan smøre på huden dersom du blir solbrent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LIKER SOL, OG BESKYTTER MOT DEN: Aloe Vera liker sol, og dersom du klipper av tuppene av kaktusen, kommer det ut gelé du kan smøre på huden dersom du blir solbrent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Og, plantene som har «en hang til det mørke»

Tropiske planter er ofte vant til å leve på skogbunn under høye trær, så de liker halvskygge.

- Husk imidlertid at alle planter trenger noe lys for å leve, og jo mindre lys som er tilgjengelig, desto mindre vann trenger planten, og motsatt, sier Røyneberg.

Plantene du fint kan glemme å vanne

Planter med tykke blader lagrer vann inni bladene, og liker derfor å bli glemt i perioder. I tillegg bør du gå for mørkegrønn farge, da de kan klare seg med mindre lys, fortsetter Røyneberg.

Tips: Smaragdpalme.

LIKER SEG I SKAMMEKROKEN: Smaragdpalmen liker verken mye lys eller vann, altså en perfekt plante for deg som ikke har grønne fingre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LIKER SEG I SKAMMEKROKEN: Smaragdpalmen liker verken mye lys eller vann, altså en perfekt plante for deg som ikke har grønne fingre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

En vanlig tabbe er å vanne plantene for mye, skriver Mester Grønn. Ingen planter liker å stå med røttene i vann. Da får ikke røttene luft og blir «kvalt». Er du usikker på om du trenger å vanne plantene, er det lurt å stikke fingeren ned i potten for å kjenne etter. Er det helt tørt, er det lurt å gi de litt vann.

Ha det på badet

Selv har Røyneberg flere planter på badet, gjerne tropiske planter som liker fuktighet og varme, som Calathea.

SOME LIKE IT HOT: Calathe liker fuktighet og varme, noe som gjør den perfekt å plassere på badet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SOME LIKE IT HOT: Calathe liker fuktighet og varme, noe som gjør den perfekt å plassere på badet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Har du ikke vindu på badet for sollys, kan du kjøpe deg en plantelyspære, anbefaler agronomen.

Plantene som renser og fukter luften

De fleste planter har noe luftrensende egenskaper, men spesielt effektiv er Svigermorstunge. Den kan med fordel settes på soverommet, fordi den i tillegg til å spise giftstoffer i luften, produserer oksygen på nattestid når du sover. Ifølge Norges astma- og allergiforbund (NAAF) er denne planten dessuten ikke allergifremmende.

Elektriske duppedingser, som PC og ladere, gir fra seg varme og gjør lufta tørrere. Derfor kan du med fordel plassere luftfuktende planter på skrivebordet eller kontorpulten, skriver KK. Fikus Benjamina, Aralia og Sløraspargus er planter som øker luftfuktigheten.

RENSENDE: Svigermorstunge fjerner giftstoffene. Foto: Plantasjen.
RENSENDE: Svigermorstunge fjerner giftstoffene. Foto: Plantasjen. Vis mer
FUKTENDE: Aralia øker luftfuktigheten. Foto: Plantasjen.
FUKTENDE: Aralia øker luftfuktigheten. Foto: Plantasjen. Vis mer

Men, hva skjer med luftfuktigheten i en bolig med mange grønne planter, blir den lavere når plantene suger til seg fukt?

- Friske planter har en luftrensende effekt og vil forbedre inneluften. Døende planter bør fjernes, da de kan forringe luftkvaliteten. Bortsett fra det, er jeg ikke kjent med at planter forverrer luftkvaliteten, svarer Røyneberg.

NASA har gjort en studie av luftrensende planter, på Wikipedia finner du en oversikt over hvilke planter som skal rense luften - og hva de renser luften for.

Tilleggsutstyr for yrende planteliv

Som nevnt tidligere, kan det være lurt å kjøpe plantelyspærer dersom du har mange planter og/eller lite lys som kommer inn i boligen. Da unngår du at planten dør i de tre «dødsmånedene»: November, desember og januar.

- Plantelyspærer gir plantene det lyset de vil ha, slik at du får friske, grønne planter gjennom hele året. Da slipper du å kjøpe nye planter hele tiden, hvilket gjør lyspærene til en økonomisk smart og miljøvennlig investering, sier Røyneberg.

Hos Ikea og Plantasjen koster plantelyspærer fra 129 kroner, mens hos Clas Ohlson koster de vekstfremmende lyspærene fra 249 kroner og oppover.

Advarsel: Unngå småkryp!

Sjekk planten grundig før du kjøper den. Småkryp kan du ofte se ved å kikke nøye på stilk og bladverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer