Plastsperre fungerer best

Alternative dampbremsere har liten effekt.

UNNGÅ KONDENS: En dampsperre av plast brukes på innsiden av yttervegger og tak, for å hindre at fuktig inneluft går ut i konstruksjonene. Foto: Colourbox.com
UNNGÅ KONDENS: En dampsperre av plast brukes på innsiden av yttervegger og tak, for å hindre at fuktig inneluft går ut i konstruksjonene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fukt- og råteskader er blant boligens verste fiender. Og noe av det dyreste å rette opp. Sintef Byggforsk har sett nærmere på alternative dampsperrer, såkalte dampbremsere, og om disse gir bedre uttørkingsmuligheter enn for bygninger med tradisjonell dampsperre av plast.

Konklusjonen i deres ferske rapport er at de nye alternativene ikke har særlig effekt for tradisjonelle norske bindingsverksbygg.

- Våre undersøkelser viser at de tradisjonelle dampsperrene av plast er et bra og solid valg, ettersom de alternative produktene ikke gir den ekstra uttørkingen som de påstår, sier professor Stig Geving på Institutt for bygg-, anlegg og transport ved NTNU, som har vært med på arbeidet bak rapporten.

Les også: Tomme hus er fuktfeller

Virker ikke som påstått

En tradisjonell dampsperre av plast brukes på innsiden av yttervegger og tak. Slik skal den hindre at fuktig inneluft går ut i konstruksjonene, hvor den kan gjøre skade blant annet ved at det oppstår kondens med etterfølgende muggvekst.

De siste årene har det dukket opp alternativer til den tradisjonelle plastfolien, som kalles dampbremser. Disse produktene er gjerne laget av forskjellige typer plastfiber, og påstås å bremse dampgjennomtrengingen fra innsiden tilstrekkelig, samtidig som den skal være dampåpen nok til å gi bedre uttørking innover enn den tradisjonelle plastfolien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer