Hvis du har planer om å anlegge plen i sommer, vær klar over at prisen kan bli som nytt golv i stua.
Billigere enn parkett, riktignok, men samme pris som laminatgolv midt på treet.
I alle fall hvis du har fått montert kommunal vannmåler og får den strengeste regningen fra din kommune.
For plenen og hagen trenger vann hvert år. Veldig vanntrengende med fare for store utslag i de kommunal avgiftene, varsler kommunal leder for vann og avløp.
Jørgen Moe i Askim la 240 kvadratmeter plen rundt huset sist sommer. Foreløpig kostnad: Nærmere 65 000 kroner - 270 kroner per kvadratmeter. Selve grassmatta kostet rundt 20 000 kroner i ferdigsådde ruter.
Største post i plen-prisen: 46 000 kroner i regning fra Indre Østfold kommune for vannforbruket i 2022 - det første året med vannmåler i huset.
De to årene før, uten vannmåler: 14 000 kroner i året.
Altså under en tredel av prisen med to voksne og ett barn i huset alle tre årene.

- Flere tusen å spare
Huseiernes Landsforbund har beregnet at en husstand på tre personer eller færre kan spare flere tusen kroner i året med lovpålagt vannmåler i forhold til den «gamle» regnemetoden.
I kommuner som ennå ikke har gjennomført påbud om måler for vann og avløp, er hovedregelen at hver person bruker 150 liter vann i døgnet.
Størrelsen på boligen - i familien Moes tilfelle 260 kvadratmeter - teller også inn på regningen.
Den nye plenen ble vannet etter «bruksanvisningen» i to uker, med tre vannspredere fra samme uttak i store deler av døgnet.
- Vi var jo forberedt på høyere vannregning med nylagt plen enn i årene uten plen å vanne. Men jeg ble forundret, for å si det mildt, da Indre Østfold kommune ringte om at det ville komme en ekstraregning på 39 000 kroner for vann og avløp i tillegg til de 7 000 vi allerede hadde betalt, sier Jørgen Moe til Dagbladet.

Politikerne må brette opp ermene og prioritere vannet
Avløp er halve regningen
Han reagerer på at nær halvparten av regningen er for ekstra bruk av det kommunale avløpsanlegget.
- For det første er det jord og sand langt under plenen. Ikke en dråpe har rent ut i avløpet. For det andre ser jeg at kommuner håndterer regelverk og regninger for vann og avløp forskjellig, sier Moe.
En fagmann han kjenner, fant et ferskt tilfelle likt hans eget i Drammen-området. Der hadde kommunen droppet ekstraregning for avløp etter hagevanning.
Variabel praksis
Men Indre Østfold kommune har avslått Moes søknad om redusert avløpsavgift.
Kommunens enhetsleder for vann og avløp, Veronica Kvalheim, sier til Smaalenenes Avis at det må være påvist en vannlekkasje. Dessuten må søker bevise at det ikke har gått vann i avløpet dersom avgiften skal reduseres.
- Vannforbruket for denne familien virker ikke unormalt høyt. Det går fort 1 000 liter i timen ved hagevanning. Det er veldig vannkrevende og kan gi store utslag på de kommunale avgiftene, sier den kommunale sjefen.
Og ber alle om å være bevisste på det når sommer og hagevanning snart kommer.
Huseieren i Askim har sjekket at det ikke er feil i den nye vannmåleren der. Utenom hagesesongen viste måleren normalt vannforbruk fra 13. desember til 1. mars i år.