Det understreker leder for feieavdelinga i Vestfold interkommunale brannvesen, Karianne Mæhlum overfor DinSide.
Bakgrunnen er en hendelse fra januar i år der det smalt i en ovn, som gjorde at den flyttet seg.

- Uredelig og misvisende
Eksplosjonen skyldes branngasser som bygger seg opp i ovnen og pipa.
- Beboerne har forklart at de «rundfyrte». Altså pakket masse ved i ovnen og strupte trekken om kvelden slik at det skulle holde seg til morgenen. Da blir det ikke ordentlig forbrenning og uforbrente gasser samler seg i pipa. Når det kommer rett temperatur så smeller det, forklarer Mæhlum.
Rundfyring var vanligere før, men de gamle ildstedene var mer lekk, enn de moderne som er i dag.
- Men vi anbefaler ikke å rundfyre noen steder, understreker Mæhlum.
Hun legger til at dette ikke er noe som skjer hver dag.
- Om lag 1-2 ganger i året, sier kollega og feier Stian L. Tangen. Han var på stedet, og forteller at dette var et ganske «snilt» tilfelle.
- Vi har hatt tilfeller der dører har gått opp, og topplokket på ildsteder har flyttet seg en tre-fire meter.
- Det er bare ved og opptenningsbriketter som skal i vedfyrt ildsted.