Rundfyring:

Plutselig smalt det

- Det er bare ved og opptenningsbriketter som skal i vedfyrt ildsted.

GLIPP: Slik så ovnen ut etter eksplosjonen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
GLIPP: Slik så ovnen ut etter eksplosjonen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det understreker leder for feieavdelinga i Vestfold interkommunale brannvesen, Karianne Mæhlum overfor DinSide.

Bakgrunnen er en hendelse fra januar i år der det smalt i en ovn, som gjorde at den flyttet seg.

Eksplosjonen skyldes branngasser som bygger seg opp i ovnen og pipa.

- Beboerne har forklart at de «rundfyrte». Altså pakket masse ved i ovnen og strupte trekken om kvelden slik at det skulle holde seg til morgenen. Da blir det ikke ordentlig forbrenning og uforbrente gasser samler seg i pipa. Når det kommer rett temperatur så smeller det, forklarer Mæhlum.

Rundfyring var vanligere før, men de gamle ildstedene var mer lekk, enn de moderne som er i dag.

- Men vi anbefaler ikke å rundfyre noen steder, understreker Mæhlum.

Hun legger til at dette ikke er noe som skjer hver dag.

- Om lag 1-2 ganger i året, sier kollega og feier Stian L. Tangen. Han var på stedet, og forteller at dette var et ganske «snilt» tilfelle.

- Vi har hatt tilfeller der dører har gått opp, og topplokket på ildsteder har flyttet seg en tre-fire meter.

- Det er bare ved og opptenningsbriketter som skal i vedfyrt ildsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer