Politiets eksempler

Hentet fra Politiets trusselrapport.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Trusler utløses som regel etter en langvarig konflikt, der årsaken til konflikten kan se ut til å komme i bakgrunnen. Ifølge rapporten blir handlinger som å «tette brønnen med gress» og «kline jord oppetter garasjeveggen» ofte konsekvensen.

Eiendomsgrenser

Fornærmede anmelder hyttenabo for å ha trakassert og ærekrenket ham og hans hustru. Den langvarige striden gjelder eiendomsgrenser. Mistenkte har revet ned gjerder, trukket opp trær og oppført seg aggressivt. Han har forsøkt å kjøre ned fornærmede. Han har truet med å sage ned hytta med motorsag, og revet opp kommunens grensemerker.

Støy

Mange nabokonflikter starter med at naboen gjentatte ganger har spilt høy musikk eller laget bråk til sjenanse for naboen. I det naboen klager til vedkommende som er ansvarlig for støyen, blir han eller hun truet:

Fornærmede har to ganger klaget på høy musikk. En natt blir han vekket av naboen som står utenfor døra klokka fire og sier: «Kom ut så skal jeg drepe deg, hvis ikke skal jeg sprenge døra inn til deg, og så skal jeg slå deg i hjel.» Fornærmede åpner forsiktig og ber ham slutte. En annen nabo ringer politiet. Fornærmede er blitt redd for å gå ut.

Borettslagsregler

En kvinne som sitter i styret i borettslaget har fulgt med et nyinnflyttet par, som hun mener ikke gjør pliktene sine i borettslaget. En kveld fornærmede vasker trappa, kommer dette paret og kritiserer at hun vasker. De sier at de ikke har kjøpt leiligheten for å gjøre husarbeid i gangen.

Da svarer fornærmede at de burde se seg om etter annet sted å bo. Dette fører til at kvinnen i paret uttaler: «Hvis du ikke holder kjeft nå, slår jeg deg ned.»

NB: Siden politiets anmeldelsesstatistikk både omfatter straffbare og ikke straffbare forhold kan problemet være mindre enn statistikken tilsier. I motsatt retning trekker det at også mørketallene kan være store. Det er rimelig å anta at flere ikke tør, eller orker å anmelde trusler fra naboen.

Kilde: Politiets trusselrapport.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer