Populære juleblomster kan være giftige

Her er blomstene du bør være obs på.

Publisert

Pynter du med blomster i advents- og juletida, er det greit å være klar over at enkelte av blomstene vi forbinder med jul inneholder irriterende plantestoffer.

Disse kan forårsake problemer hvis for eksempel små barn putter deler av blomsten i munnen, forteller Giftinformasjonen.

Verst er en av blomstene som har blitt ekstra populær de siste årene.

Den mer tradisjonelle julestjerna er det derimot liten grunn til å bekymre seg over.

Tenk på hvor du plasserer dem

Hvert år er det flere som ringer Giftinformasjonen med samme problemstilling: De minste barna har smakt på en av juleblomstene.

Som kjent kan små barn putte det meste i munnen, deriblant deler av en plante.

Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI), uttalte til Dinside i fjor at det dessuten er en kjent problemstilling at også demente kan få i seg planter, noen ganger i større mengder.

Altså kan det være lurt å tenke over hvor man plasserer plantene, hvis man frykter at noen kan smake på dem.

Fra og med 2015 frem til i dag har Giftinformasjonen fått henvendelser om følgende juleblomster og eksponering hos menneske i desember og januar:

Julestjerner: 65

Kristtorn 58

Svibel 35

Tulipan 25

Julerose 25

Amaryllis 25

Begonia 5

Giftig julerose

Det er altså julerosa Giftinformasjonen advarer mest mot.

- Vi er litt skeptiske til julerosa, som vi ikke har så mye erfaring med siden det er en relativt ny plante i Norge. Samtidig kjenner vi til at den kan påvirke hjerterytmen, og dessuten gi magesmerter, sier Tosterud.

Skulle noen få i seg mer enn bare et lite blad av denne, anbefaler hun at man kontakter Giftinformasjonen på 22 59 13 00, så de kan vurdere om barnet bør til lege eller sykehus.

Også amaryllis, svibel, kristtorn og tulipaner kan gi magesmerter, ifølge Tosterud. For tulipanens del er det enkelte som forveksler løken mot en spiselig løk - om de oppbevares sammen, og bruker den i matlaging.

Den tradisjonelle julestjerna, som det har vært knyttet mye bekymring til tidligere, forårsaker sjelden problemer, ifølge Tosterud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer