Slipper ut mye støv ved tømming

Poseløse støvsugere får stryk i test

Poseløse støvsugere som lover å være ekstra allergivennlige kan slippe ut mye mer støv ved tømming, enn en vanlig, gjennomsnittlig posestøvsuger.

POSELØSE STØVER MYE VED TØMMING: Britiske Which har testet støvutslipp ved tømming på poseløse støvsugere, og kan avsløre at noen er mye verre enn vanlige posestøvsugere. Verst er en Philips-støvsuger som slipper ut 70.000 støvpartikler ved tømming, mot 552 partikler ved tømming av en gjennomsnittlig vanlig støvsuger med pose. Foto: Shutterstock
POSELØSE STØVER MYE VED TØMMING: Britiske Which har testet støvutslipp ved tømming på poseløse støvsugere, og kan avsløre at noen er mye verre enn vanlige posestøvsugere. Verst er en Philips-støvsuger som slipper ut 70.000 støvpartikler ved tømming, mot 552 partikler ved tømming av en gjennomsnittlig vanlig støvsuger med pose. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september kom de nye og strengere EU-reglene for støvsugere. Nå er kravene til støvsugere skjerpet, både hva gjelder effekt (før maksimalt 1600 watt, nå 900 watt), effektivitet og støy – og det stilles også krav til hvor lenge støvsugeren skal vare.

Heldigvis har ikke støvsugerne blitt dårligere av den grunn selv om det fremdeles er store forskjeller mellom de beste og de dårligste støvsugerne.

Nå har det britiske forbrukermagasinet Which testet støvutslipp ved tømming hos noen poseløse støvsugere.

Og nei, det er ikke slik at du nødvendigvis kan stole på hva reklamen sier om allergivennlighet ...

Verre enn vanlige støvsugere

Det har etter hvert kommet en del poseløse støvsugere på markedet, selv om majoriteten av støvsugere som finnes på det norske markedet fremdeles er vanlige pose-støvsugere.

STØVUTSLIPP VED TØMMING: Which har målt støvutslipp ved tømming av poseløse støvsugere som lover å ha en allergivennlig eller ekstra hygienisk tømming. De målte utslippet til 70.000 partikler på de verste - mot 552 partikler ved bytte av pose i en standard posestøvsuger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STØVUTSLIPP VED TØMMING: Which har målt støvutslipp ved tømming av poseløse støvsugere som lover å ha en allergivennlig eller ekstra hygienisk tømming. De målte utslippet til 70.000 partikler på de verste - mot 552 partikler ved bytte av pose i en standard posestøvsuger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Which har sett på tømme-patentet til tre produkter som lover å ha en spesielt allergivennlig og hygienisk tømming.

Produktene de har testet er toppmodeller fra Miele, Dyson og Philips:

Dyson Cinetic Big Ball, Miele Blizzard og Philips PowerPro Expert.

Dyson lover deg en hygienisk tømmemekanisme, Miele lover deg at de er godkjent av det britiske allergiforbundet og Philips lover deg sølefri tømming og klassifiserer seg selv som «anti-allergen».

Men testen avslører at du ikke bør ta slike påstander for «god fisk»:

På tross av at de lover en mer hygienisk tømming, er de ikke noe bedre enn ordinære, billige poseløse modeller eller ordinære posestøvsugere.

BEDRE: Dette er i noen tilfeller å foretrekke fremfor tømming av støvbeholder fra en poseløs støvsuger, ifølge Which. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BEDRE: Dette er i noen tilfeller å foretrekke fremfor tømming av støvbeholder fra en poseløs støvsuger, ifølge Which. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Og Philips er faktisk mye verre:

Ved tømming slapp den gjennomsnittlig ut 70.000 partikler i lufta, sammenliknet med kun 552 partikler ved bytte av pose i en gjennomsnittlig vanlig støvsuger.

Which kommenterer at utslippet ved tømmingen nesten gjør støvsugingen bortkastet.

De anbefaler at tømmingen foretas utendørs, og helst med støvbeskyttende maske for allergikere.

– Menneskelige faktorer kan påvirke resultatet

Philips sier til Dinside at PowerPro-serien har et allergifilter som fanger opp 99,9 prosent av støv og allergener ved bruk, og at et allergilåssystem sikrer at støvbeholderen er helt forseglet før bruk.

– Hva gjelder tømming av støvbeholderen så sier vi at vi har en enkel og letthåndterlig tømming. Støvbeholderen kan enkelt tømmes med en hånd og er utformet for å lede støvet ut av beholderen til søppelbøtta, uttaler Erica Lindhqvist, nordisk markedsdirektør i Philips Personal Health til Dinside.

PHILIPS: PowerPro Expert slipper ut 70.000 partikler ved tømming, mot 552 ved posebytte i en standard posestøvsuger. Foto: Philips
PHILIPS: PowerPro Expert slipper ut 70.000 partikler ved tømming, mot 552 ved posebytte i en standard posestøvsuger. Foto: Philips Vis mer

Hun sier videre at de må undersøke nærmere med Which om hvordan denne testen er gjort for å kunne kommentere testresultatene nærmere.

– Selve tømmingen av støvbeholderen er en manuell oppgave der det også er menneskelige faktorer som kan påvirke resultatet, sier Lindhqvist, og understreker at de har kontinuerlig fokus på å lage så bra og lettforståelige produkter som mulig og at de jobber for å levere på det de lover.

– Vi tar resultatet av testen veldig alvorlig og vi kommer til å gjøre undersøkelser både hva gjelder testen og våre produkter for å gi et mer detaljert svar, sier hun videre.

– Må kunne tømmes uten at det treffer deg

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sier til Dinside at de aldri har sett på akkurat denne problemstillingen og at de derfor ikke kan uttale seg om poseløse eller pose-støvsugere er bedre eller dårligere enn den andre.

Men de sier på generell basis at vi jo støvsuger fordi vi ønsker å få støvet ut av boligen vår og at det derfor er viktig at støv og støvsugerpose kan fjernes eller skiftes uten at støvet treffer ansikt, innåndingsorganer eller faller på gulvet.

TA EKSTRA HENSYN VED TØMMING: Kent Hart i NAAF anbefaler deg om å følge produsentens instruksjoner for tømming av støvsugere for å unngå støv i ansikt og luftveier. Foto: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund
TA EKSTRA HENSYN VED TØMMING: Kent Hart i NAAF anbefaler deg om å følge produsentens instruksjoner for tømming av støvsugere for å unngå støv i ansikt og luftveier. Foto: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund Vis mer

– Vi oppfordrer alle som har allergier eller spesielle utfordringer om å ta større hensyn til egen eller andres helse, dersom tømming av støv fra støvsuger viser seg å være en utfordring. Forhandlerne vil i de aller fleste tilfeller gi klare og tydelige instruksjoner på forsvarlig tømming. Følg disse anvisningene om de eksisterer, sier Kent Hart, fagsjef kjemi og biologi i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han påpeker også at det er viktig å velge en støvsuger som filtrerer luften godt, når man skal kjøpe støvsuger, slik at man ikke ender opp med lekkasje av støv.

– Finstøvet som kan slippe ut fra en støvsuger av dårligere kvalitet kan nå dypere ned i luftveiene enn de store, synlige partiklene som bare stopper opp i nesa. Slikt finstøv kan sveve lenge i inneluften før det lander på en overflate, sier Hart.

Bytter du pose ofte nok?

BYTT OFTE: Kai Gustavsen i NAAF sier det kan utvikle seg muggsopp og lukt i støvsugerposen om du ikke bytter ofte nok. Foto: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund
BYTT OFTE: Kai Gustavsen i NAAF sier det kan utvikle seg muggsopp og lukt i støvsugerposen om du ikke bytter ofte nok. Foto: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund Vis mer

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i NAAF, advarer mot å kun bytte støvsugerpose når den er full. Han anbefaler å bytte et par ganger i måneden, for å unngå lukt- og muggproblemer.

– Du bruker støvsugeren til å suge opp brødsmuler fra gulvet, hår, sand, støvkorn i alle størrelser og annet. Og når dette blir liggende i støvsugerposen i romtemperatur, kan det utvikle lukt og i verste fall muggsopp inni støvsugerposen, forteller Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund.

Du kan lese mer om mugg i støvsugerposer her.

Muggvekst kan også være en utfordring med poseløse støvsugere dersom de skal skylles og vaskes – om de ikke tørker skikkelig før de tas i bruk etter vask.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer