Pris og utseende har ikke noe å si

Her er vinglassguru Georg Riedels beste råd når du skal kjøpe nye glass.

Vinglassene på bildet er fra Riedels XL-serie og passer til (fra venstre) Pinot Noir, Shiraz og Cabernet Sauvignon. Glasset til høyre har en form som anbefales til deg som kun ønsker å ha en type vinglass.  Foto: Per Ervland
Vinglassene på bildet er fra Riedels XL-serie og passer til (fra venstre) Pinot Noir, Shiraz og Cabernet Sauvignon. Glasset til høyre har en form som anbefales til deg som kun ønsker å ha en type vinglass. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den vanligste feilen folk gjør når de skal kjøpe nye vinglass er at de kun tenker på glassets utseende og pris, skal vi tro Georg Riedel. Og vi tror på ham. Han representerer 11. generasjon i familiebedriften Riedel som er verdensledende på nettopp vinglass.

- Dette er ofte villedende. At glasset ser bra ut betyr ikke nødvendigvis at glasset er bra, sier han til DinSide.

Smart: Vinglass med knusegaranti

Hvilket glass bør du velge?

Hvilket glass du bør velge, kommer i første omgang an på hvor ivrig du er på de edle dråpene. Åpner du en 90-kroners flaske fra chateau Gardermoen en gang i blant, eller er du en seriøs vinkjenner som har en kjeller full av edle dråper som du nyter ved første og beste anledning?

- Det er en stor forskjell på behovet til dem som virkelig er lidenskapelig opptatt av vin og kan bruke noen hundre kroner på en flaske, og de som kjøper det første og billigste de finner.

Til den sistnevnte gruppen anbefaler Riedel å finne et vin-vennlig glass. Men hva er så det?

- Selv om det finnes gode allroundglass, er det aller beste å ha ett glass til hvitvin og ett til rødvin. Det som er viktig er at glasset lukker seg noe mot åpningen, slik at vinens aroma blir fanget inn - men ikke for mye.

Stilistiske vinglass som er nærmest firkantet i formen når du ser dem fra siden, eller der glassets sider går utover, som et cocktail eller martiniglass, kan ødelegge selv de mest ukompliserte viner.

- Det trenger ikke være så komplisert, dette med å finne vinglass. Men har du mulighet, anbefaler jeg at du prøver å drikke en vin du liker fra et glass, før du går ut og kjøper 24 av det, sier Riedel.

Når ulykken er ute med arvegodset: Slik supplerer du utgått servise

Hver drue - sitt glass

Den ambisiøse vindrikkeren, med et stort vinbudsjett bør imidlertid vurdere å investere i ulike typer glass.

- Tenk på glasset som et verktøy. Et verktøy som hjelper deg til å få mest mulig ut av vinen, og å lære mer om den, sier Riedel.

Han skjønner ikke dem som bruker flere hundre kroner på en god flaske vin, for så å ødelegge smaksopplevelsen totalt med å servere den i feil glass. Når man først investerer i god vin, bør man også ha ordentlige vinglass til den. Men man trenger jo ikke ha 18 glass

Det er imidlertid grenser for vinglass kan gjøre for vinen din. - Det er ikke snakk om magi. Drikker du av feil glass, kan du ødelegge smaksopplevelsen. Men et glass kan aldri gjøre vinen bedre enn den er, sier Riedel.

I videoen under kan du høre mer om hva vinglasset har å si for smaksopplevelsen:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer