Prisen på fjellhytter vokser for tredje år på rad

Prisene for fritidsboliger på fjellet steg for tredje år på rad i 2017. Salget gikk derimot noe ned, og hyttene gikk i snitt under prisantydning.

FJELLHYTTENE ØKER I PRIS: Fjellhyttemarkedet økte i 2017, ifølge Eiendom Norge. Prisene ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent mens fjellhytter ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FJELLHYTTENE ØKER I PRIS: Fjellhyttemarkedet økte i 2017, ifølge Eiendom Norge. Prisene ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent mens fjellhytter ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samlet opplevde fjellhyttemarkedet en vekst på 5,4 prosent, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.

Fjellhytter ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent.

- Tredje år på rad med prisvekst

Selv om 2017 avlet prisvekst, har veksten gått svakt nedover siden toppåret 2016, som hadde en vekst på 6 prosent.

Salget av fjellhytter går også noe ned; fra februar 2017 til januar ble det solgt 3.905 fjellhytter – en nedgang på 2 prosent fra året før, viser statistikk fra Eiendom Norge.

– Det siste året er det tredje året på rad med solid vekst i prisene. Fjellhyttemarkedet ser ikke ut til å ha blitt berørt av det svake boligmarkedet i 2017, og vi ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden fremover, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge på bransjeorganisasjonens hjemmeside.

Her selges hyttene raskest

Statistikken viser videre at gjennomsnittlig salgstid på fjellhytter har minsket fra 106 til 83 dager.

Trysil, Krødsherad, Sigdal og Ringsaker opplever flest omsetninger.

I Ringsaker, som kan by på det populære friluftsområdet Sjusjøen, er salgstiden nede i 35 dager i gjennomsnitt.

– Gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier Dreyer.

Selv om prisene steg ble fritidsboliger på fjellet solgt 0,5 prosent under prisantydning i 2017. Dreyer opplyser at selgerne også i 2018 må belage seg på å akseptere en pris under prisantydning.

Dette koster det å eie hytte

Det er langt fra gratis å eie hytte. Beregninger fra Nordea viser at det fort kan koste opp mot 100.000 kroner i året å eie fritidsbolig.

– Selv med dagens lave rente så koster det deg fort opp mot 100.000 kroner i året å eie bolig, dersom både låne- og driftskostnader regnes inn. Går renta opp kan det fort blir langt dyrere, dersom du da ikke har fastrente, har forbrukerøkonom Elin Reitan nylig uttalt til Dinside.

Ifølge Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB er det viktig å huske også driftsutgiftene, når du regner på hvor mye hytta koster deg.

Dette er utgifter til vann, fyring, vei, velkontingenter, brøyting, eventuell festeavgift og eiendomsskatt. Du må også huske på kostnader til vedlikehold av hytta – og en gammel hytte koster gjerne langt mer å vedlikeholde enn en ny.

Med utgangspunkt i en hytte til 2,5 millioner kroner, beregner Nordea at hytta kan koste deg fra rundt 80.000 kroner per år i lån og driftsutgifter.

Her kan du lese mer om hva hytta koster deg - også sammenliknet med hva det koster å leie hytte:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer