Prisene fortsetter oppover

Men enkelte boliger faller i verdi.

Prisoppgangen flatet ut i september.  Foto: Kim Jansson
Prisoppgangen flatet ut i september. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene pleier å flate ut om høsten. De to siste årene har prisene falt kraftig, men etter en rekordlav rente og sterk boligprisvekst hittil i år, er det mange som venter at prisfesten skal fortsette en god stund til. September er en måned som kan vise hvilken retning markedet skal gå utover året, og nå har eiendomsmeglerbransjen fasiten klar:

Prisene var 0,1 prosent høyere i september enn i august i år. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,6 prosent den siste måneden. Prisene er 4,3 prosent høyere enn samme måned for et år siden.

Prisene på eneboliger har steget 0,4 prosent fra august til september. Leiligheter steg med 0,1 prosent i den samme perioden.

Den eneste boligtypen som har gått ned i pris den siste måneden er delte boliger, som har hatt et prisfall på 0,7 prosent, noe eiendomsmeglerbransjen ikke synes er spesielt nevneverdig.

- Det er nesten ingen ting, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Boligpristallene for september blir lagt frem Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Statistikken baserer seg på tall fra Finn.no og er utarbeidet av Econ Pöyry.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

- For høy prisstigning

I går gikk sentralbanksjef Svein Gjedrem ut og snakket om boligprisene i Norge.

- Boligprisene i Norge har nok steget for mye, sa Gjedrem på et BI-seminar, ifølge E24.no.

Sentralbanksjefen viser til at reguleringer og manglende boligskatt har vært med å skape en høy prisvekst her til lands.

- En viktig grunn til hele finanskrisen er at amerikanske myndigheter har subsidiert boligeierne. Mye av de samme mekanismene er det i Norge, men en forutsetning for å få subsidier er å ta lån. Jeg tror det ville vært bedre hvis folk ble bekymret når boligprisene steg, fordi skattene øker. I dag er det jubel, fordi lånemulighetene øker, sa Gjedrem ifølge E24.

Dette bygger videre på det Gjedrem indikerte på forrige rentemøte: Renteøkninger kan ikke stanse boligprisboblen

Trenger nye boliger

Stein Drogseth, leder i EFF, synes Gjedrem glemmer en viktig faktor når han sier at prisene har steget for mye.

- Det Gjedrem ikke vil diskutere er tilbud og etterspørsel, sier Drogseth, og legger til:

- Og om du ser på et pressområde som Oslo, er det jo ikke nybygging, det er det ikke i landet for øvrig heller, og da er det klart vi får økte priser. Og mange sier at dersom det kommer nye boliger, vil det stabilisere prisene også på de brukte boligene. Den dimensjonen synes jeg mangler når Gjedrem er bekymret, sier Drogseth til DinSide.

Drogseth sier behovet for nybygging er svært stort.

- Vi må se på hvordan vi kan stimulere til økt boligbygging. For det er helt åpenbart at vi trenger flere boliger i landet, og nå har det vært bråstopp.

På topp i verden

Utviklingen i boligprisene i Norge ble spådd nord og ned ved inngangen til 2009, men så langt har fasiten blitt en helt annen.

Måned for måned har meglerbransjen sagt at de har blitt svært overrasket over den sterke vekten i prisene. Norsk boligprisutvikling har vært på topp i verden, og makroøkonomene mener saftige rentekutt, og manglene innstramninger i lånebevillingen til bankene, har vært med på å bidra til en kraftig prisvekst. Dessuten er det ikke til å stikke under en stol at finanskrisen ikke har rammet Norge like hardt som andre land.

- Norsk økonomi er dessuten mindre rammet av nedgangskonjunkturen. Arbeidsledigheten og produksjonen faller mye mer i de andre landene, uttalte seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til DinSide i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer