Prisfall og færre budrunder

Nå er det viktig at boligen din skiller seg ut.

I et marked der kjøperne har flere objekter å velge mellom, kan du få mye igjen for å svinge malekosten før fotografen kommer.  Foto: COLORBOX
I et marked der kjøperne har flere objekter å velge mellom, kan du få mye igjen for å svinge malekosten før fotografen kommer. Foto: COLORBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene i september falt mer enn mange forventet. Sammenlignet med august i år falt prisene med 1,4 prosent sist måned, sesongjustert er nedgangen på 0,9 prosent.

– Vi ser nå et trendskifte i boligprisene, og vi må tilbake til 2007-2008 for å finne tilsvarende lave vekst, uttaler Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Les også: Flytt boliglånet og spar en halv million

Finn riktig kjøper

Christian V. Dreyer oppfordrer deg til å sette meglerne litt på prøve før du velger hvem du skal bruke.  Foto: EFF
Christian V. Dreyer oppfordrer deg til å sette meglerne litt på prøve før du velger hvem du skal bruke. Foto: EFF Vis mer

Forskjellen fra når boligmarkedet var mer opphetet, er at det er færre budrunder på objektene som ligger ute. Kjøperne har mer å velge i og er noe mer selektive. I dagens marked står forhandlingen ofte mellom én kjøper og én selger.

Med færre budrunder er det derfor ekstra viktig å finne den riktige kjøperen til akkurat din bolig. Å finne riktig kjøper handler også om å finne riktig megler.

– Inviter flere eiendomsmeglere hjem og diskuter hvilken strategi dere skal bruke i forbindelse med boligsalget. Man bør definere sin målgruppe og legge en god plan for å nå målgruppen som er aktuell for sin bolig, sier Dreyer og fortsetter:

– Her gjelder det å skille seg ut, både med tanke på markedsføring og presentasjon av boligen, sier han. Noen tips til hvordan du får boligen til å skille seg positivt ut kan du for eksempel hente fra profesjonelle boligstylister.

Avventende boligmarked: Bør man kjøpe eller selge først?

Siste finish

Nå er det ekstra viktig at boligen viser seg fra sin beste side. Du kan få mye igjen for å ta en skikkelig omgang med malekosten.  Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING
Nå er det ekstra viktig at boligen viser seg fra sin beste side. Du kan få mye igjen for å ta en skikkelig omgang med malekosten. Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING Vis mer

I tillegg til å velge riktig megler og strategi, er det viktig å gjøre de grepene som får din bolig til å se ekstra attraktiv ut. Alt må være på stell. Derfor er det lurt at du ikke har hastverk når du skal selge boligen din.

Sjekk hva din bolig er verdt

Inviter megleren hjem tidlig i prosessen, for å få råd om hvilke grep du bør gjøre før fotografen kommer. Denne journalisten har tidligere fått tips om å male en gammel furutrapp for å få et lysere preg i boligen.

Men det er ingen grunn til å ta helt av i oppgraderingene.

– Vær kostnadseffektiv hvis du pusser opp før et salg. Kostbare investeringer får man sjelden tilbakebetalt i sin helhet. Det er ikke noe vits å pusse opp et bad for 200.000 kroner, hvis man har valgt en stil som kjøperne ikke vil ha, advarer Dreyer.

Ny regjering: Godt nytt for boligeiere?

Velfungerende marked

Bergen er blant byene som har høyt trykk om dagen. Her tar det i snitt bare 15 dager før boligene blir solgt.  Foto: Colourbox
Bergen er blant byene som har høyt trykk om dagen. Her tar det i snitt bare 15 dager før boligene blir solgt. Foto: Colourbox Vis mer

Til tross for fraværet av budrunder, mener EFF at det fortsatt er godt trøkk i markedet. Det er et relativt mange boliger til salgs, men likevel er omsetningen høy og formidlingstiden på boliger er stabil. Det er et lyspunkt ifølge EFF.

I snitt tar det 30 dager før boligene blir solgt, men her er det regionale forskjeller. I Bergen tar det bare 15 dager i snitt før en bolig blir solgt. EFF forventer at liggetiden på boliger vil gå noe opp, men ser ikke for seg noen dramatiske endringer.

– Vi har et velfungerende marked, men med en lavere pristrend, konkluderer Dreyer.

Les også: Slik får du 1,5 millioner mer å kjøpe for

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer