- Prisfall på boliger kan gi negativ spiral

Mener sentralbanksjefen bør gripe inn.

Publisert
Sist oppdatert

- Prisfallet på boliger kan føre norsk økonomi ut i en negativ spiral, sier eiendomsmegler Peder Normann Raknes. Han mener sentralbanksjefen må gripe inn og sette styringsrenten ned.

Raknes var eiendomsmeglernes leder forrige gang det var en langvarig, negativ utvikling på boligmarkedet. Han hadde orkesterplass til den mest alvorlige boligkrisen vi har opplevd i Norge etter krigen. Dette var på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Da sank boligprisene i Norge med rundt 50 prosent i løpet av fem år. Så alvorlig blir det ikke denne gangen, tror han.

- Men får psykologien nakketak, kan dette bli tøffere enn vi tror. Dette kan sentralbanksjef Gjedrem bidra til å forhindre, sier Raknes.

Er det krise i boligmarkedet?

Mye psykologi

Han mener at det som nå skjer på boligmarkedet handler mer om psykologi enn renteoppgang. Den manglende fremtidstroen i Norge startet med subprimeskandalen i USA: Folk som fikk boliglån, men som ikke klarte å betale renter og avdrag.

- Vi har importert den negative fremtidstroen hit, selv om vi nesten ikke har arbeidsledighet, og det meste går veldig godt i Norge. Men psykologien er for tiden en mye sterkere drivkraft enn realøkonomien. En kan si det slik at boligprisfallet ikke er skapt av dårlige tider, men at prisfallet på boliger kan komme til å skape dårlige tider i Norge, sier Raknes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer