Prisfall på leiligheter

Har sunket 3,5 prosent på ett år.

Publisert
Sist oppdatert
Det kommer ikke til å bli mer kjøpers marked enn det det er nå. Christian Dreyer, NEF


Boligprisene i mai var 0,6 prosent lavere enn i april 2008. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF) i dag.

Sjekk hva boligen din er verdt

Prisene på eneboliger steg med 0,8 prosent fra april til mai i år. Prisene på delte boliger har ikke endret seg siste måned.

Christian Dreyer, NEF
Christian Dreyer, NEF Vis mer


Prisene på leiligheter har gått ned 1,1 prosent den siste måneden, og er 3,5 prosent lavere enn for et år siden.

- Eneboliger og delte boliger går best, og det er ikke uventet. Leilighetene er betydelig vanskeligere å selge når volumet er så stort, sier Christian Dreyer, leder i NEF.

Fra desember til januar økte prisen på leiligheter med 2,1 prosent. Deretter har prisøkningen blitt mindre og mindre. I april kom første prisnedgang. Da sank leilighetsprisen med 0,1 prosent.

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret Vis mer


- Mindre leiligheter i byer synker i pris, og holder tallene nede. Tendensen har vært den samme måned for måned, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

- Akkurat nå er det negativ psykologi og høy nervøsitet i boligmarkedet. Samtidig prøver mange boligkjøpere å være smarte, og å treffe bunnen. Vi hadde det samme i 2002-2003, hvor alle boligkjøperne plutselig kom ut samtidig. Våren 2009 risikerer vi at det smeller igjen, sa Øye på en boligkonferanse i helgen.

Kjøpers marked

Antall solgte boliger har sunket betraktelig det siste året. I mai i år ble 5.621 boliger solgt, mens det tilsvarende tallet for et år siden var 6.189.

Dette til tross for at antallet usolgte boliger på Finn.no er rekordhøyt. Akkurat nå ligger det over 20.000 boliger ute på Finn.no. Det er 6.800 leiligheter mer enn for et år siden.

- Det er et uvanlig stort varelager, sier direktør Finn Tveter i NEF. Hans kollega Christian Dreyer er overbevist over at volumet i boligmarkedet vil synke fremover.

- Det kommer ikke til å bli mer kjøpers marked enn hva det er nå. Volumet kommer til å synke framover, det er jeg ganske sikker på, sier Dreyer.

Han viser til at mai historisk sett er måneden der boligvolumet er størst.

Omsetningstiden er betydelig lengre i år enn i fjor, noe den har vært hver eneste måned i år. Det tok i snitt 31 dager å selge en bolig i mai i år, mot 19 dager for ett år tilbake.

Venter prisnedgang

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer at boligprisene vil øke 2,4 prosent i 2008. Tallet ligger ikke langt fra anslaget til NEF om en prisoppgang på drøyt 3 prosent.

NEF har riktignok åpnet for at prisveksten kan bli noe mindre, og ende på rundt 2 prosent.

Thorbjørn Ek, EEF
Thorbjørn Ek, EEF Vis mer


Torbjørn Ek i EFF har tidligere uttalt at boligprisene kan synke noe de neste månedene.

- Vi er ikke klare for å endre prognosene for året ennå, men det er større sannsynlighet at markedet går ned enn opp på kort sikt, det vil si over sommeren, eller i verste fall ut året. Men det er veldig små ting som kan være utslagsgivende. Det skal ikke veldig mye til før markedet går ned, sa Ek da boligtallene ble presentert for en måned siden.

På dagens pressekonferanse holdt Ek fast ved at det er større sannsynlighet for et kortsiktig boligprisfall enn en prisoppgang.

Boliglånskalkulator

Stabil april

Forrige måned sto boligprisene på stedet hvil. Fra mars til april gikk boligprisene bare gått opp 0,1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner har prisen også gått opp med 0,1 prosent.

Også forrige måned kunne vi se prisforskjeller på de forskjellige boligtypene. Prisene på leiligheter hadde gått ned 0,1 prosent, mens prisene på delte boliger og eneboliger gikk opp respektive 0,3 og 0,8 prosent.

Eneboliger er den boligtypen med størst prisstigning hittil i år. Fra desember til januar steg eneboligprisene med 3,9 prosent. Fra mars til april steg prisene med 0,8 prosent, noe som er 0,7 prosentpoeng høyere enn snittet for alle boligtyper.

Kilder: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer