Prisfallet bremser opp

Boligprisnedgangen fortsatte i desember, men ikke så ille som mange hadde fryktet.

Prisfallet bremser opp
Publisert
Sist oppdatert

Boligpristallene for desember ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag. Den viser en nedgang på 0,1% fra november til desember. Og selv om mange hadde fryktet at den hadde falt mer, var dette i tråd med eiendomsmeglerbransjens egne forvnetninger, i følge E24.

Verre har det gått med OBOS-leiligheter. Her har det vært en nedgang på 4,7% siden november. Nå er prisene snart på 2005-nivå.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 25.595 kroner for OBOS-leiligheter solgt i desember. Snittprisen for hele 2008 var 29.346 kroner. Det er et fall på 5,6 prosent i forhold til 2007, men det var spesielt på slutten av året fallet ble markant, i følge NA24.

Hvor mye er boligen din verdt?

Har slitt lenge

Det har lenge vært lunkent i boligmarkedet, og mange har spådd at markedet vil bli enda kaldere i fremtiden.

I november i år ble det bare solgt 2.826 boliger. Det er en nedgang på 46 prosent sammenliknet med samme måned for et år siden.

- Liknende stopp i boligsalget tror jeg ikke vi har sett maken til, sa nestleder i EFF, Thorbjørn Ek da.

Dette er ikke bare dårlige nyheter for boligselgerne, men også de mange eiendomsmeglerne her til lands som har måtte nedbemanne kraftig i høst.

Les også: Er du en boligvinner?

Borettslagene sliter

I desember falt prisene på borettslagsboligene til Garanti Eiendomsmegling med 0,8 prosent. Og dermed runder 2008 av med en prisnedgang på 7,1 prosent på borettslagsboliger, i motsetning til nedgangen på 2,8 prosent i 2007.

Dette betyr at siden pristoppen i september 2007 har borettslagene sunket med 14,3 prosent i pris, skriver Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Og trenden for borettslagene gjenspeiler godt den generelle trenden i boligmarkedet, i følge administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

- Til tross for mye negativ omtale knyttet til borettslagsboliger har prisene fulgt samme utvikling som boligmarkedet ellers. Jeg tror folk flest ser at borettslagboliger er en trygg og god investering og boform, sier Drogseth i pressemeldingen.

- I følge tallene til EEF hadde prisene på leiligheter generelt sunket med 9,9 prosent fra november 2007 til november 2008, mens for borettslagsboliger er tilsvarende tall en nedgang på 6,4 prosent, sier han.

I 2008 ble det omsatt nesten 800 færre borettslagsboliger gjennom Garanti enn i 2007.

Les også: Nå er det nesten ingen som kjøper

Tror på nedgang i 2009

Før jul var det stor tro på at boligprisene ville fortsette å falle de første månedene i 2009, for deretter å flate ut. Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, sa da til DinSide Bolig at han trodde at boligprisene ville falle rundt 10-11 prosent fra 2008 til 2009. Forskningsdirektør i SSB, Torbjørn Eika, er enig og spår et prisfall på ni prosent.

Men til tross for dette, og den lavere renta, ser ikke boligekspertene mye lysere på boligfremtiden.

Andreassen mener nemlig at prisnivået i forhold til folks inntekt er alt for høy.

Allikevel ser han for seg at når prisene flater ut i 2009, at det blir på et litt lavere nivå og at det vil bli liggende der i en syvårsperiode.

- Da vil nok økonomien til folk ha vokst på plass i forhold til prisene vi nå har, sa han.

Les mer her: Norske boligpriser er alt for høye

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer