Prisforskjell: Mer enn 1.000 prosent

Og så er spørsmålet: Ser du hvilke som koster hva?

Fra 150 til 2.300 kroner. Klarer du å skille mellom dyre klassikere og rimelige kopier, eller "inspirerte" varianter? Her er ulike knaggrekker, klokker og en stumtjener som nok alle har lånt litt av hverandre. Men hvilken kom først? Foto: Produsentene/DinSide
Fra 150 til 2.300 kroner. Klarer du å skille mellom dyre klassikere og rimelige kopier, eller "inspirerte" varianter? Her er ulike knaggrekker, klokker og en stumtjener som nok alle har lånt litt av hverandre. Men hvilken kom først? Foto: Produsentene/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mote går i sykluser. Ta for eksempel hvordan vi går kledt. Ser du rundt deg på bussen på vei hjem fra jobb i dag, vil du se plagg inspirert av de fleste av de siste tiårene; hippie- og bohemstilen fra 70-tallet, rocka plagg fra 80-tallet, farger og snitt fra 90-tallet ... og det er kanskje også et par som har latt seg inspirere av noen av Chanel-filmene som kommer på kino i høst?

Det samme gjelder for møbler og interiør. Det skal godt gjøres å finne opp stolen på nytt, selv om det hender noen prøver - med sterkt varierende resultat. Designere henter inspirasjon, gir gjenstanden en liten vri, og gjør den til sin egen. For det utrente øye kan det være vanskelig å se forskjell, mens forståsegpåerne nikker og hmmer, ooher og imoneres over en ny vinkel, ny materialbruk og nytolkninger av gamle klassikere.

Det er lov. Forandrer en på en liten detalj eller to, er designet å regne som nytt. Er møblene gamle nok, er det også lov til å kopiere dem.

Fake eller fakta? Les mer: Original, reproduksjon, inspirasjon og kopiering

I noen tilfeller vil det være store forskjeller i kvalitet - mens andre ganger betaler du ti, tyve eller hundre prosent mer for merkenavnet. Spørsmålene du bør stille deg er: Betyr det noe for deg? Og ser du egentlig forskjell? Test om du kan se om knaggrekkene, klokkene og stumtjeneren i bildespesialen under er dyr eller billig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer