Prishopp på ettroms

Husleie på ettromsleiligheter har økt med hele 9,6 prosent det siste året.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette viser Statistisk sentralbyrås (SSB) ferske leiemarkedsundersøkelse.

- Vi ser en trend, der folk får dårligere råd, og blir nødt til å jenke på standarden, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen til DinSide.

Som et resultat av dette blir etterspørselen sterkest på de minste og billigste boligene.

- Det har jo vært et mål om å fjerne ettromsboliger, som har blitt sett på som "uverdige boliger", men nå ser vi at flere blir nødt til å gå ned i standard.

Gjennomsnittlig husleie økte med 5,7 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år, og en gjennomsnitts leiebolig koster nå 5.090 kroner i måneden. Toromsleiligheter økte minst, men også her har husleien økt med 4,2 prosent.

Les også: Varsler krise for leietakere

Studenter fortviler

Studiestøtta har stått stille siden 2001, samtidig som leieprisene har skutt i været, og naturlig nok, reagerer studentenes interesseorganisasjoner.

–Vi er svært bekymret for studentene. I dag bruker vi allerede over halvparten av studiefinansieringa på husleia, og nå blir det enda trangere å være student, sier lederen i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert i en pressemelding.

– Dette tvinger studentene til å bruke dyrebar studietid på deltidsjobb, sier Reymert. NSU mener undersøkelsen viser at regjeringens boligsatsning i årets statsbudsjett må opprettholdes i mange år fremover.

Feilmargin

SSB tar et visst forbehold når de presenterer leiemarkedsundersøkelsen. Det er flere kilder til feilmarginer, som geografisk beliggenhet, standard, relasjoner mellom utleier og leietaker, og leieforholdets lengde. Det er heller ikke de samme boligene som sjekkes år etter år.

- Leiemarkedsundersøkelsen måler et gjennomsnitt - men også av priser på leiekontrakter som er inngått for lenge siden, påpeker Aasen. - Den er altså ikke den beste trendindikatoren, men er nyttig over tid.

Smart kalkulator: Bør du eie eller leie?

Hvor mye bør du betale?

De dyreste leieboligene finner vi i Oslo og Bærum. Her er gjennomsnittlig månedsleie på omtrent 7.000 kroner. I mindre sentrale deler av landet ligger snittleien omtrent 3.000 kroner under.

Gjennomsnittlig husleie
BoligSnittleie per måned, 3. kvartal 2008Snittleie per måned, 3. kvartal 2007Endring i prosent
Totalt5 0904 1855,7 %
1 rom*4 2723 8989,6 %
2 rom4 6274 4424,2 %
3 rom5 3285 0545,4 %
4 rom5 5835 0545,7 %
5 rom eller flere5 6695 4274,5 %
*Hybler ikke inkludert


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer