Problemer med husleien?

Nå skal flere få hjelp.

Husleietvistutvalget kan hjelpe deg med blant annet tvister rundt depositum og oppsigelse av leieforhold. I utgangspunktet saker der leietaker og utleier ikke blir enige. Foto: Colourbox.com
Husleietvistutvalget kan hjelpe deg med blant annet tvister rundt depositum og oppsigelse av leieforhold. I utgangspunktet saker der leietaker og utleier ikke blir enige. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av gladnyhetene Kristin Halvorsen kunne melde i går, er at prøveordningen med Husleietvistutvalget nå blir gjort permanent i Oslo og Akershus. I tillegg skal tilsvarende utvalg etableres i Bergen og Trondheim.

- Dette var en gledelig nyhet, sier Kari Røren, daglig leder i Husleietvistutvalget, til DinSide.

Det synes også representanter for de to partene i husleietvistsaker, Huseiernes landsforbund og Leieboerforbundet.

- Dette er vi veldig positive til. Dette er en ektefødt baby av noen konstellasjoner som ikke vanligvis er så mye sammen. Huseiernes landsforbund, Leieboerforeningen og Forbrukerrådet, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, til DinSide.

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, stemmer i: Dette er vi veldig fornøyd med.

Rask og rimelig

Husleietvistnemda skal være et tvisteløsningsorgan der en kan få en rask rask og rimelig løsning på leietvister. - Dette er viktig, både fordi leieboeres økonomiske situasjon ikke gjør det mulig for dem å ta saker for retten, og fordi det gjerne gjelder "mindre" beløp som en ikke er interessert i å bruke mange penger på å kreve inn.

Husleietvistutvalget har vært en prøveordning siden 2001, og den forrige regjeringen ønsket ikke at ordningen skulle videreføres etter endt prøveperiode. - De synes vi hadde for få saker. Men saksantallet har økt kraftig de siste tre årene, sier Røren.

Planleggingen av Husleietvistutvalg i Bergen og Trondheim starter i 2009. Dette arbeidet ligger under kommunal- og regionaldepartementet.

Hva krangler vi om?

Husleietvistutvalget skal kun behandle leietvister om bolig, men det er likevel mange emner å ta av... De mest vanlige tvistene gjelder, ifølge Røren;

  • Oppsigelsessaker, der utleier ønsker å si opp leietaker, og leietaker ikke ønsker å godta oppsigelsen
  • Tvister om depositum ved leieforholdets slutt, eller der det ikke er innbetalt depositum, og utleier vil ha penger for skader, eller manglende vask
  • Fastsettelse av pris
  • Avslag i pris, på grunn av eventuelle mangler

Når Husleietvistutvalget får en klage fra en av partene, sender de den videre til motparten og ber om svar. Er partene fortsatt uenige, tilbyr de meglingsmøte, der en erfaren megler hjelper å inngå et forlik.

- I de fleste tilfellene der partene møtes, blir det forlik, sier Røren.

Husleietvistutvalget er et domstollignende forvaltningsorgan, og kan fatte rettskraftige vedtak. Dette er nødvendig dersom den ene parten ikke svarer, nekter å møte - eller at partene ikke blir enige.

- Våre vedtak er rettskraftige, og både forlik og avgjørelser kan tvangsfullbyrdes.

Dersom en part er uenig i avgjørelsen kan den bringes videre til tingretten innen en måned.

- Blir ikke avgjørelsen tatt inn for retten før det har gått en måned, blir den stående.

Nyttig på nett: Husleietvistutvalget, Huseiernes landsforbund, Leieboerforeningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer