Parkett som knirker

Problemet kan skyldes høy fukt

Har det begynt å knirke i parketten? Dette kan være årsaken - og slik fikser du problemet!

KNIRK I PARKETTEN: Dersom det har begynt å knirke i parketten, er det flere ting du selv kan gjøre for å fikse opp i problemene. Foto: NTB Scanpix. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knirking i parkettgulv kan utvikle seg uavhengig om parketten er helt ny eller flere år gammel.

Men hvorfor skjer det, og hvordan kan dette fikses opp i?

Her får du eksperttipsene.

Riktig innetemperatur

Det er ikke unormalt at parketten begynner å knirke, helt enkelt fordi parkett består av levende materialer. Knirking i parkett kan også være sesongbetont fordi materialet påvirkes av temperatur og fuktighet.

Dersom du merker at parketten har begynt knirke på høsten, er årsaken helt enkelt at luftfuktigheten i de fleste husstander reduseres når det er kaldere ute, ifølge Kristian Owren, administrerende direktør hos Ifi .

- Et naturlig materiale som tre krymper når fuktigheten forsvinner, opplyser Owren.

Og når panel- og gulvbord blir litt mindre, vil gulv og vegger får sprekker mellom bordene.

Dette er viktig å være klar over for å forebygge knirk i parketten, understreker Jon-Inge Heldal ved leverandøren Parkett.no:

- Når du kjøper parkett eller laminat, så bør du overholde toleransene på inneklima, sier Heldal til Dinside.

Han oppsummerer følgende:

 • Innetemperatur skal være mellom 18-23 grader.
 • Luftfuktigheten må ligge mellom 30-60 prosent. Dette må kun avvike i korte perioder.
 • Toleransen på gulvvarme er maks 27 grader i overflatetemperatur og maks 60 watt per kvadratmeter.

- Hvis du overholder toleransene på inneklima, skal du kunne forvente at parketten ikke knirker. Men blir inneklimaet for tørt, vil parketten altså kunne utvikle knirk, sier Heldal videre.

Forsiktig med varmekabler

Seniorrådgiver i SINTEF, John Lundesgaard, opplyser at det meste av parkett som selges i Norge er produsert for det mellomeuropeiske markedet, og er ikke nødvendigvis optimalt for norske vintre.

Ifølge Lundesgaard er heltreparkett med brede bord mer utsatt for sprekkdannelse enn lamellparkett, fordi sistnevnte består av tre lag som er limt sammen med spiler på tvers.

Her er det god grunn til å være forsiktig med varmekabler. Gulvvarmeanlegg kan nemlig øke risikoen for uttørking:

- Gulvvarme kan utgjøre en større belastning for parketten enn for eksempel oppvarming gjennom panelovner, fordi overflatetemperaturen i parketten kan komme opp i 26-27 grader. Legger du et teppe over et oppvarmet gulv øker dette overflatetemperaturen ytterligere, forklarer Lundesgaard.

Forebygg knirk i gulvet

Råd fra Kristian Owren:

 • Skru ned innetemperaturen i perioder. Fryser du på føttene - kjøp tøfler!
 • Ved å senke temperaturen med én grad, øker luftfuktigheten med cirka halvannen til to prosent.
 • Ligger det gulvvarme bør varmen ikke overstige 27 grader, siden det vil ytterligere tørke ut treet.
 • Men husk å ikke heve fuktighetsnivået for mye. For høy luftfuktighet kan føre til kondens og muggproblemer.

Kan skyldes produktfeil

En annen årsak til at gulvet knirker kan også være at gulvet er montert feil, og da må leverandør utbedre leggefeil, understreker Heldal.

Men knirkingen kan også skyldes feil på parketten.

- Hvis det ikke er noe avvik på leggeanvisning, vil det være stor sannsynlighet for at grunnen til knirk i parkettgulvet er feil på selve produktet, sier Heldal.

Materialet kan også ha hatt en for høy fuktighet ved installasjon.

- Da vil vi anbefale å ta kontakt med forhandler og opprette en reklamasjonssak. Forhandler/produsent av parketten vil da gjennomføre en befaring og basert på befaringsrapport ta en konklusjon i saken. Hvis gulvet knirker og det ikke finnes noen avvik på leggeanvisning, vil man ha en god sak mot forhandler, understreker Heldal.

Hvis en forhandler/produsent aksepterer en knirk-reklamasjon, så er forhandler/produsent av parketten pliktig til å utbedre gulvet.

- Da må man ta gulvet opp og montere det ned igjen. Denne gang med lim i klikksystemet. Lim fungerer som en fuge som gjør at det ikke blir gnisninger i skjøtene, sier Heldal.

Montering av parkett

Ulike monteringsfeil som skaper knirk i parketten:

 • Avstand til vegg: Et parkettgulv skal ha avstand til vegg på alle sider. Det bør være minimum 6-7 mm avstand til vegg. Da har parkettgulvet mulighet til å fritt utvide seg om sommeren og krympe om vinteren.
 • Montert sammenhengende i flere rom: Ved å montere et parkettgulv flytende gjennom døråpninger, slik at man slipper å ha dørterskel, ser pent ut, men er et avvik fra leggeanvisning. Dette kan skape spenninger i parkettgulvet som kan føre til knirk.
 • Skjevhet i undergulv: Parkett skal monteres på et avrettet og stabilt undergulv. Toleransene på skjevhet i undergulv er maks 2-3 mm. per 2 meter. Hvis skjevhetene i undergulvet er større enn dette, anbefales det å avrette gulvet før montering.
 • Fastlåst parkett: Parketten skal monteres flytende slik at den kan bevege seg helt fritt. Et parkettgulv skal ikke låses under tunge gjenstander. Kjøkkenøy, trapp, garderobeskapinnredning som er skrudd fast til gulvet, skillevegg, peis og ovn skal ikke monteres på et parkettgulv.
 • Diffusjonssperre på betonggulv: Når parkett blir montert på betong eller støp, skal det være montert en 0,2 mm fuktbrems/fuktsperre. Eventuelt monteres et kombiunderlag med diffusjonssperre.
 • Maks lengde og maks bredde: I leggeanvisning står det toleranser på hvor langt og bredt et parkettgulv kan monteres sammenhengende. Noen parkettgulv opererer med maks 12 meter i lengderetning og maks 7 meter i bredderetning. Andre produsenter oppgir maks 20 meter i lengderetning og maks 8 meter i bredderetning.
 • Riktig underlag: Bruk underlag som er godkjent for parkett. Hvis det brukes for mykt underlag, kan dette skape knirk i parkettgulvet.

Kilde: Parkett.no

Dette kan du gjøre

Selv om gulvet har sprukket og begynt å knirke i den kalde sesongen, vil det sannsynligvis gå tilbake til sommeren eller når luftfuktigheten går opp igjen, ifølge Owren.

Derimot kan man av og til oppleve at sprekker i gulvet ikke går tilbake når været blir varmere ute, opplyser han.

Derfor er det viktig å måle fuktigheten før gulv eller panel installeres.

- Har du allerede et gulv som knirker, kan dette løses ved å for eksempel helle en flytende voks i sprekker mellom gulvbordene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer