Produser penger i kjelleren

Gjør du om kjelleren til kjellerstue eller utleieleilighet får du en skattefri ekstrainntekt på tusenvis av kroner. Men hva kan du gjøre selv?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Stor råkjeller? Det dummeste du gjør er å la kjelleren stå ubrukt.

 • Kjelleren har nemlig uante muligheter enten du vil lage hjemmekinorom, bygge flere soverom til barna eller innrede hjemmekontor.

 • Har du allerede god nok plass kan du også bygge om kjelleren til utleiehybel, med skattefrie kroner som den store gulroten.

  Skjemavelde?

  For alle som har en liten byggmester i magen er Plan- og bygningsloven bibelen som skal gi svaret på alt. Dessverre er det fremdeles en prøvelse å finne fram i loven og de tilhørende forskriftene.
  Fortvil likevel ikke.

  Hva kan du gjøre selv?

  - Skal du gjøre om råkjelleren til en levelig kjellerstue holder det å sende melding til kommunen, sier Gustav Pillgrim Larsen, assisterende direktør ved Statens bygningstekniske etat til DinSide.

  Dermed er det bare å sette i gang. Her er det ingen krav til kontroll, men ikke glem at det er du som skal bruke kjelleren. Her som ellers lønner det seg å gjøre ting ordentlig.

  - I tillegg må du huske på at du selv vil være ansvarlig for mangler som oppstår i ettertid. Selger du boligen vil du omfattes av Avhendingslovens regler, og den gir deg ansvar for feil og mangler inntil fem år etter salget. Slurv og snarveier kan altså slå hardt tilbake, sier Pillgrim Larsen.

  Trykk her for å se huskelisten for kjellerstua

  - Drømmer du derimot om å omgjøre råkjelleren til en hybelleilighet snakker vi om et søknadspliktig tiltak, sier Pillgrim Larsen. Det innebærer blant annet bruk av kvalifiserte fagfolk, godkjent prosjektering og større grad av etterkontroll.

  Trykk her for å se huskelisten for deg som vil lage hybelleilighet.

  Relaterte artikler:

  Merk: Selv om regelverket skal praktiseres likt kan det være lokale forskjeller. Kontakt derfor alltid din egen hjemkommune før du setter i gang.

  Kilder brukt i artikkelen:

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer