Helseskader knyttet til radon

Professor mener radon kan gi helsegevinst

Noen forskere mener radon uansett øker faren for lungekreft, mens andre mener små doser av den radioaktive gassen kan være bra for immunforsvaret.

HELSESKADELIG ELLER -BRINGENDE?: De lærde strides om all radoneksponering utgjør en helsefare, eller om små konsentrasjoner kan være fordel for kroppen. Thormod Henriksen, pensjonert professor i biofysikk og medisinsk fysikk ved Universitetet i Oslo, hevder det siste. Foto: Dinside/UiO
HELSESKADELIG ELLER -BRINGENDE?: De lærde strides om all radoneksponering utgjør en helsefare, eller om små konsentrasjoner kan være fordel for kroppen. Thormod Henriksen, pensjonert professor i biofysikk og medisinsk fysikk ved Universitetet i Oslo, hevder det siste. Foto: Dinside/UiO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober har Dinside skrevet en rekke artikler om radon, hvor det oppfordres til at du måler verdier uansett hvor du bor, hvordan du går fram for å måle og hva du kan forvente av radontiltak.

Radon kan ikke trenge gjennom huden, men kommer inn i kroppen gjennom innånding.

Ifølge Statens strålevern øker radon i inneluft faren for å utvikle lungekreft. Kreftregisteret sier at radon i boliger er den vanligste årsaken til lungekreft etter røyking.

Men det er også de som mener at radon i små konsentrasjoner ikke er farlig, som reiser spørsmålet om hvor nødvendig det er å gjøre tiltak mot det radioaktive stoffet.

- 370 nordmenn får kreft av radon

IARC, Verdens helseorganisasjons (WHO) kreftforskningsenter, vurderte sist radon som kreftfremkallende stoff i 2009.

Dataene deres tydet på at mellom åtte og femten prosent av lungekrefttilfellene i Europa og Nord-Amerika kunne spores tilbake til radon i boliger, men det er en viss usikkerhet rundt disse anslagene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer