Holdbarhet i fryseboks

Prøv det smarte mynt-trikset

Har du fryseboks på hytta? Da bør du legge en mynt inni den. Her får du vite hvorfor.

MYNT-TRIKS: Hvorfor trikset er smart, kan du lese i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø.
MYNT-TRIKS: Hvorfor trikset er smart, kan du lese i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Har du hytte, får du ikke lov å overnatte på den under coronakrisen. Derfor er det visse forholdsregler man bør ta, spesielt med tanke på at strømbrudd kan forekomme mens hytta ikke er i bruk.

Har du for eksempel en fryseboks fylt med mat stående på hytta, skal du få et fiffig tips her: legg en mynt i fryseboksen!

Viser om maten er holdbar

Flere kan oppleve det fra tid til annen: når du ankommer hytta er den fullstendig mørklagt. Eller kanskje ser du at alle digitale klokker på hytta blinker? Det viser seg at strømmen har gått mens hytta har stått ubrukt.

Hvor lenge strømmen har vært borte, er det ikke lett å vite. Har det gått 24 timer? En uke?

Om maten i fryseboksen ser halvtint ut, er det ikke sikkert at strømmen har vært borte så lenge, men er maten trygg å spise?

Det er her mynt-trikset kommer inn. En mynt i fryseboksen kan nemlig avsløre om maten fremdeles er holdbar eller ikke.

Trikset går som følger:

1. Før du reiser hjem fra hytta, sett en liten skål med vann i fryseboksen. La skålen stå flatt plassert i fryseren.

Prøv det smarte mynt-trikset

2. Når vannet har blitt til is, legger du en mynt oppå isen.

Prøv det smarte mynt-trikset
  • Neste gang du ankommer hytta og oppdager at strømmen har vært borte, men er usikker på hvor lenge dette varte, kan du ta en sjekk i fryseboksen.
  • Dersom mynten ligger i bunnen av skålen, tyder det på at strømmen var borte over lengre tid. Da bør maten kastes.
  • Ligger mynten fremdeles på toppen av isen i skålen, vil maten sannsynligvis være holdbar.
  • Du bør likevel ta en ekstra sjekk på maten før du skal spise den. Har konsistensen endret seg eller lukter maten rart, bør den ikke spises.

Hvor lenge tåler fryseboksen strømbrudd?

Dersom strømmen går mens du er på hytta, og strømbruddet vedvarer over lenger tid, blir du kanskje bekymret for hvordan dette vil gå utover maten som ligger i fryseboksen.

Så hvor lenge vil en fryseboks egentlig takle å stå uten strøm?

Jan Jensen ved Elon, Grimstad Elektromarked, forteller at en fryseboks med energiklasse A++ vanligvis vil ha en lagringstid opptil cirka 45 timer ved strømbrudd.

- Men hvis romtemperaturen er høy i rommet boksen står i blir lagringstiden ved strømbrudd kortere, sier Jensen til Dinside.

Ifølge Leif Eliassen Neksum ved Electrolux, vil en liten fryseboks på 210 ltr netto ha en stigningstid på 28 timer før maten kan få en slik temperatur at den forringes.

- Er det kaldt på hytta, vil den vare lengre, men dette avhenger også av hvor mye mat som ligger i fryseboksen. En fryseboks starter av seg selv når strømmen kommer tilbake, sier Neksum til Dinside.

Jensen anbefaler for øvrig at du ikke lar fisk og kjøtt ligge igjen i fryseboksen før du reiser fra hytta.

- Dette er fornuftig for å unngå lukt i hytta i tilfelle strømbrudd, sier han.

Kjøp av ny fryseboks

Dersom fryseboksen på hytta synger på siste vers, og du dermed må investere i ny, er det et par faktorer du bør tenke over før du kjøper fryseboks.

- Det viktigste å sjekke er at det er en godt isolert boks, A++, med lang lagringstid som kan stå i et rom med lavest mulig temperatur, tipser Jensen.

Neksum forteller at deres frysebokser kan stå i omgivelsestemperaturer helt ned i -15°C, men det er ikke alle frysebokser som tåler dette.

- En annen ting å tenke over før du kjøper ny fryseboks, er bredden på den. Det er avgjørende for hvor mye du har plass til i fryseren, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer