- Prøv dette på vaffelen!

Brunost på vaffelen er en klassiker - men det finnes mange varianter. Se lesernes favorittpålegg på vaflene.

HVA HAR DU PÅ VAFFELEN? Brunost og syltetøy er mest vanlig, men det finnes alternativer. Nedenfor kan du se noen tips og lokale spesialiteter, fra Dinsides lesere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA HAR DU PÅ VAFFELEN? Brunost og syltetøy er mest vanlig, men det finnes alternativer. Nedenfor kan du se noen tips og lokale spesialiteter, fra Dinsides lesere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker vafler. Faktisk så er vafler, sammen med boller, de søte bakevarene nordmenn spiser aller mest av.

- Fem prosent spiser vafler én til to ganger i uka, og så mange som 47 prosent av alle nordmenn spiser vafler én gang i måneden eller oftere, har Anechen Bugge, forsker på mat- og spisevaner ved Sifo, tidligere fortalt til Dinside.

LES OGSÅ: Vi har testet vaffelmiks, og testvinneren er mye bedre enn de andre!

Men hva serveres det på vaflene rundt i landet? Det har vi spurt dere lesere om, og her er noen av svarene.

EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG
EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG Vis mer

Brunost ... eller makrell i tomat?


Brunost, gulost og syltetøy er nok det vanligste å se på vaflene rundt omkring i Norge - og også der norske vafler serveres i andre land, som for eksempel hos Sjømannskirken.

- Det er mye omsorg og helse i en god vaffel med syltetøy, sier Dag Folkestad, kommunikasjonskonsulent i Sjømannskirken, til Dinside.

- Det står alltid vafler fremme i sjømannskirkene verden rundt, sammen med syltetøy – jordbær og eller bringebær, forteller han.

LES OGSÅ: Vi har tidligere skrevet om trønderspesialen vaffel med egg og kaviar

PRØV MED SALTPÅLEGG: Med litt mindre sukker og litt mer salt, kan du lage supre sandwich-vafler. Foto: MATPAT.NO
PRØV MED SALTPÅLEGG: Med litt mindre sukker og litt mer salt, kan du lage supre sandwich-vafler. Foto: MATPAT.NO Vis mer

Men det finnes endel lokale spesialiteter som ligger langt fra søtpålegg og ost, her er noen av innspillene fra Dinsides lesere:

 1. - På indre Nordmøre (Tingvoll, Halsa, Rindal og Surnadal) kalles vafler for bakels og spises ofte med smørgrøt på, forteller Hans til Dinside.

  - Jeg jobbet som ekstrahjelp på Domus-kafeen på Steinkjer tidlig på 80-tallet. De solgte vaffel med kokt egg og tomat på da - og gjør fortsatt det. Det er faktisk ganske godt, sier Heidi.

  - Vafler med makrell i tomat!, anbefaler Brit og Leif Olav.

  - Vi spiser vaffel med egg og vossafår. Det må dere smake - det er knallgodt! Det har vi alltid gjort, siden jeg var barn, og nå er jeg 40, forteller Monica fra Askøy, like utenfor Bergen.

  - Best bensinstasjon i Meråker selger vaffel med softis! Det er ganske godt, tipser Joar.

  - Min bestemor smurte bestandig vafler med diverse saltpålegg, inklusive egg, gjerne med røkelaks, når hun fikk gjester. Det var mer som et variert smørbrødfat. Min personlige favoritt er kokt skinke på vaffel, forteller Terje til Dinside.

LES OGSÅ: Trøblete vaffeljern? Prøv en vaskevaffel!

Kreative vafler

- Hadde en periode i ungdommen hvor jeg kun hadde vaffeljern og vannkoker, da blir man kreativ: Vaffel med bacon/flesk (som du steker på forhånd), vaffel som erstatning for lasagneplater, vaffelkjeks med havsalt, vaffel kuttet opp og brukt i suppe som fyll (ala Frittatensuppe), Gordon bleu dobbelvaffel (stek vaffel i dobbel jern, legg masseost/skinke på den ene, brett den andre opppå og stek videre til osten har smeltet), hvit vaffeldame (lag en kake av vafflene med favorittfyllet ditt, dekk med marsipan - og hjertevaffel: legg en kald hjertekake (eventuelt annen fiskekake) på et av hjertene og hell røre på resten, server som en wrap med salat. Vaffeljern er forøvrig det beste når man skal lage super bacon (laveste temperatur, lenge), passer fortreffelig til egg, eventuelt oppå leverpostei, skriver «JohnBua» i Dinsides kommentarfelt.

- På studenthuset Huset i Steinan Studenby hadde vi vafføll! Vanlig oppskrift, bare med at en del av vannet i røra ble erstattet med bayerøl. Mange frivillige var skeptisk til oppskrifta, men ble overbevist med en gang de smakte, sier Runar.

LES OGSÅ: Du kan lage mye annet enn vafler i vaffeljernet. Her er åtte smarte ting du kan lage i vaffeljernet

Salt og søtt

- Leverpostei er det beste jeg får på vaffel. Ellers er sjokoladepålegg veldig godt såfremt vaffelen er varm slik at den smelter, synes Julie.

- Vaffel er best med salami og jordbærsyltetøy, det må dere prøve! Høres litt rart ut men alle jeg har tuktet til å prøve det har likt det som jeg, skriver williewilly.

Har du flere originale eller lokale vaffeltips? Del dem gjerne i debatten nedenfor.

De fleste spiser vafler hjemme eller på besøk

En uhøytidelig avstemming på Dinside avslører at de fleste av leserne spiser vafler hjemme (57 prosent), mens 21 prosent spiser vafler på besøk. Kun 1 prosent sier de spiser vafler på bensinstasjon eller kiosk, mens 3 prosent spiser vafler på café og 14 prosent på jobben.

Når vi vet at bare Esso solgte over en halv million vaffelplater fra sine norske servicestasjoner i 2014, og at Nortura Eggprodukter produserer nærmere 300 tonn vafler per år, sier det sitt om hvor mye vafler som konsumeres i de mange millioner hjem.

Orker du ikke lage vaflene selv? Vi har testet vaffelmiks - og testvinneren er mye bedre enn de andre!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer