Hvordan rengjøre vaffeljernet:

Prøv en vaskevaffel!

En vaskevaffel gjør susen - men du bør ikke spise den!

VASK MED VAFFEL: Vaskevaffelen består av mel, vann og salt. Den er ikke giftig å spise, men smaker nok ganske salt ... du bør nok satse på en ordentlig vaffel. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Vaffelfredag, vaffelfrokost og vaffelkos. Vaffel med ost, vaffel med syltetøy og vaffel med salami. Grove vafler, fine vafler, hverdagsvafler, festvafler, ostevafler og rømmevafler ...

Vi tipper at det finnes (minst) ett vaffeljern i de aller fleste hjem, og at dette er i jevnlig bruk.

Men når renset du vaffeljernet ditt sist?

Kan vaffeljernet bli helt rent?

Har du et gammel og godt brukt vaffeljern, kan du i verste fall oppleve at røra setter seg fast i vaffeljernet under steking. Og det selv om man smører det med olje eller fett.

Også med et nyere vaffeljern er det fort gjort å få en del fastsvidde rester etter tidligere vaffelsteking.

For å se om vi kan få det gamle vaffeljernet til å fungere bedre, har vi testet ut en egen vaskevaffel til å rense det med.

I videoen over kan du se hvordan det gikk – eller lese videre om du foretrekker det skrevne ord.

Dette er en vaskevaffel

Vaskevaffelen består av 0,5 dl. vann, 1 dl. mel og 2 spiseskjeer salt. Røres sammen til en litt tykk røre. Foto: Berit B. Njarga
Vaskevaffelen består av 0,5 dl. vann, 1 dl. mel og 2 spiseskjeer salt. Røres sammen til en litt tykk røre. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

En vaskevaffel består av mel, salt og vann. Du tar 0,5 desiliter vann, 1 desiliter mel og 2 spiseskjeer salt, og rører sammen til en litt tykk, seig deig. Syns du røra bli litt vel tykk, har du i litt mer vann.

Røra til vaskevaffelen er tykkere enn vanlig vaffelrøre. Foto: Berit B. Njarga
Røra til vaskevaffelen er tykkere enn vanlig vaffelrøre. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Denne røren helles i jernet, fordeles utover og stekes på vanlig måte. Det kan hende du må steke vaskevaffelen ganske mye lenger enn en vanlig vaffel. På vårt vaffeljern tok det ekstra tid før termostaten slo ut, og det må du nok også regne med.

Det som skjer når du steker en vaskevaffel, er at saltet i vaffelen trekker ut smak og urenheter fra jernet.

Er jernet ditt veldig skittent, kan du også ta en fuktig oppvaskkost og skrubbe jernet litt først - dette bør du gjøre før du setter på jernet og det er varmt, og før du steker vaskevaffelen.

Og husk - vaskevaffelen skal ikke spises!

Kan ikke forveksles: Vaskevaffelen (nederst) blir mye lysere og stiv som et spett. Kan ikke forveksles med en vanlig vaffel (øverst). Foto: Kristin Sørdal
Kan ikke forveksles: Vaskevaffelen (nederst) blir mye lysere og stiv som et spett. Kan ikke forveksles med en vanlig vaffel (øverst). Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Salt kan også brukes til å rengjøre andre ting

Resultatet

Etter at vi renset vaffeljernet med vaskevaffelen, opplevde vi at vaflene både smakte mye bedre og at de ble mye sprøere enn hva som var tilfellet tidligere. Vaflene henger fremdeles litt igjen i jernet under steking. Vi tror dette skyldes at antislipp-belegget inne i vaffeljernet har fått hard medfart og er slitt bort i taggene.

På nyere jern der det kun er snakk om litt fastbrente vaffelrørerest, har vi også gode erfaringer med å bruke vaskevaffelen, som gjør at du slipper så mye skrubbing og vasking av jernet - ikke minst hvis du gjør dette mer eller mindre jevnlig.

Heretter skal i alle fall vi pleie det nye vaffeljernet med en vaskevaffel fra tid til annen, for å få best muig smak og sprøhet i vaflene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer